MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Obilježavanje Međunarodnog dana Muzeja 18. svibnja 2017. godine u Muzeju Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Ove se godine, Međunarodni dan muzeja obilježava temom Muzeji i sporne povijesti - govoriti o neizrecivom u muzejima.

Slijedom velikih promjena u društvu - demokratizacija, novi komunikacijski modeli, interaktivnost i dinamizam, koji iz temelja mijenjaju rad muzeja, ICOM  je ove godine ponudio ovu intrigantnu temu .

Muzejska zajednica Hrvatske, na inicijativu Muzejskoga dokumentacijskog centra od 1980. godine, uključena je u manifestaciju  Međunarodni dan muzeja, pa tako i muzej Valpovštine svake godine obilježava taj dan prigodnim izložbama i programima.

U dvorskoj kapelici Svetog Trojstva u dvorcu Prandau-Normann 18. svibnja, s početkom u 11 sati, bit će otvorena izložba "Povijest jedne nacionalizacije - zatvoreni krug".

Izložba

„Povijest jedne nacionalizacije - zatvoreni krug“

Nacionalizacija i konfiskacija dvije su riječi koje proizvode negativne emocije kod velikog dijela populacije. Nažalost, često upotrebljavane kao glagol poslije Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. U ime naroda nacionalizira se...itd. Te su riječi  često izazivale kobne posljedice. Vlasnici nacionalizirane ili konfiscirane imovine često su bili pogubljeni kao neprijatelji naroda, završavali na dugogodišnjoj robiji ili u beznađu sami sebi oduzimali život. 

Muzej Valpovštine nije slučajno odabrao među mogućim temama onu o nacionalizaciji jer i sam djeluje u dvorcu koji je svojevremeno nacionaliziran.

U svrhu suradnje s građanstvom odlučili smo se za dokumentaciju gosp. Dubravka Maričića koji ima svu dokumentaciju o nacionalizaciji imovine svoga djeda Đure Putterera i o konačnom obeštećenju tek u Hrvatskoj državi. Tako je jedan krug zatvoren. 

Nažalost, otimanje imovine nije vezano samo za poraće Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Ono je stara pojava još iz antike, kad je i ozakonjena. Političkim protivnicima u staroj Ateni i Rimu oduzimana je osim časti, a često i života, i imovina. 

Ne otimaju samo “primitivni pobjednici“, nego i tzv. kulturni narodi. Mnoge nepravde izlaze na vidjelo tek mnogo godina poslije. Pobjednici u Drugom svjetskom ratu su u okupiranoj  Njemačkoj državi  iseljavali stanovnike bogatih vila i smještali ih u loša prihvatilišta, kako bi vile ispraznili za svoje časnike koji su upravljali  okupiranom Njemačkom.  Navodimo upravo ovaj primjer jer su široj javnosti takvi podatci dostupni tek zadnjih godina.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It