Obilježavanje Međunarodnog dana Muzeja 18. svibnja 2017. godine u Muzeju Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Ove se godine, Međunarodni dan muzeja obilježava temom Muzeji i sporne povijesti - govoriti o neizrecivom u muzejima.

Slijedom velikih promjena u društvu - demokratizacija, novi komunikacijski modeli, interaktivnost i dinamizam, koji iz temelja mijenjaju rad muzeja, ICOM  je ove godine ponudio ovu intrigantnu temu .

Muzejska zajednica Hrvatske, na inicijativu Muzejskoga dokumentacijskog centra od 1980. godine, uključena je u manifestaciju  Međunarodni dan muzeja, pa tako i muzej Valpovštine svake godine obilježava taj dan prigodnim izložbama i programima.

U dvorskoj kapelici Svetog Trojstva u dvorcu Prandau-Normann 18. svibnja, s početkom u 11 sati, bit će otvorena izložba "Povijest jedne nacionalizacije - zatvoreni krug".

Izložba

„Povijest jedne nacionalizacije - zatvoreni krug“

Nacionalizacija i konfiskacija dvije su riječi koje proizvode negativne emocije kod velikog dijela populacije. Nažalost, često upotrebljavane kao glagol poslije Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. U ime naroda nacionalizira se...itd. Te su riječi  često izazivale kobne posljedice. Vlasnici nacionalizirane ili konfiscirane imovine često su bili pogubljeni kao neprijatelji naroda, završavali na dugogodišnjoj robiji ili u beznađu sami sebi oduzimali život. 

Muzej Valpovštine nije slučajno odabrao među mogućim temama onu o nacionalizaciji jer i sam djeluje u dvorcu koji je svojevremeno nacionaliziran.

U svrhu suradnje s građanstvom odlučili smo se za dokumentaciju gosp. Dubravka Maričića koji ima svu dokumentaciju o nacionalizaciji imovine svoga djeda Đure Putterera i o konačnom obeštećenju tek u Hrvatskoj državi. Tako je jedan krug zatvoren. 

Nažalost, otimanje imovine nije vezano samo za poraće Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Ono je stara pojava još iz antike, kad je i ozakonjena. Političkim protivnicima u staroj Ateni i Rimu oduzimana je osim časti, a često i života, i imovina. 

Ne otimaju samo “primitivni pobjednici“, nego i tzv. kulturni narodi. Mnoge nepravde izlaze na vidjelo tek mnogo godina poslije. Pobjednici u Drugom svjetskom ratu su u okupiranoj  Njemačkoj državi  iseljavali stanovnike bogatih vila i smještali ih u loša prihvatilišta, kako bi vile ispraznili za svoje časnike koji su upravljali  okupiranom Njemačkom.  Navodimo upravo ovaj primjer jer su široj javnosti takvi podatci dostupni tek zadnjih godina.