GRAD VALPOVO:Pomaže poduzetnicima u vrijeme epidemije bolesti COVID-19

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Sukladno Programu mjera za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Valpova za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS – CoV 2 te provedenom postupku javnog poziva, gradonačelnik Grada Valpova, Matko Šutalo, krajem proteklog mjeseca donio je Odluku o dodjeli potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Valpova za 2020. godinu.

Navedenom Odlukom obuhvaćeno je ukupno 80 subjekata malog gospodarstva koji imaju svoje sjedište na području grada Valpova te im je u cilju očuvanja poslovnih aktivnosti kako bi se doprinijelo zadržavanju postojeće zaposlenosti i likvidnosti odobrena bespovratna financijska potpora u ukupnom iznosu od 230.000,00 kn. Intenzitet potpore iznosi 1.000,00 kn po zaposleniku jednokratno, maksimalno do 10.000,00 kn po subjektu malog gospodarstva.

Sa svim podnositeljima zahtjeva koji su ispunili formalne uvjete javnog poziva, u ime Grada Valpova ugovore je potpisala zamjenica gradonačelnika, Ana Brajnović.

Uz navedenu mjeru pomoći poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta, Grad Valpovo u sklopu Programa mjera za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Valpova za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS – CoV 2, oslobađa poduzetnike od obveze plaćanja komunalne naknade u 100% iznosu za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, zatim oslobađa roditelje od plaćanja cijene programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Maza Valpovo, omogućava oslobađanje od plaćanja zakupnine poduzetnika koji obavljaju poslovnu djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Valpova, omogućava oslobađanje od plaćanja zakupa površina javne namjene u vlasništvu Grada Valpova za postavljanje terasa za pružanje ugostiteljskih usluga te provodi brojne druge mjere, a sve u cilju pomoći gospodarstvu Grada Valpova.

Za podsjetiti je da je u cilju jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, povećanja investicijskog ulaganja poduzetnika uz rast zaposlenosti, poboljšanja uvjeta za financiranje poduzetnika te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina, na prijedlog gradonačelnika Šutala, Gradsko vijeće Grada Valpova usvojilo Program poticanja razvoja poduzetništva na području grada Valpova za razdoblje od 2019. do 2020. godine.

Temeljem navedenog Programa i objavljenog Javnog poziv za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva na području grada Valpova u 2019. godini, u sklopu mjere pod nazivom Potpora za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika bespovratna financijska sredstva ostvarilo je ukupno tri poduzetnika u ukupnom iznosu od 45.000,00 kn, a kroz mjeru pod nazivom Potpora za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja bespovratna financijska sredstva ostvario je ukupno dvadeset i jedan poduzetnik u ukupnom iznosu od 409.299,94 kn.

Budući da su navedene mjere polučile izvrsne rezultate te naišle na veliko zadovoljstvo poduzetnika s područja grada Valpova, na prijedlog Gradonačelnika i u Proračunu za 2020. godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 750.000,00 kn u svrhu poticanja poduzetništva.

Uz objavljeni javni poziv za dodjelu potpora za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Valpova za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, ove godine objavljen je i Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva na području grada Valpova u 2020. godini. Navedenim javnim pozivom svim subjektima malog gospodarstva koji imaju sjedište ili prebivalište ili poslovnu jedinicu na području grada Valpova na raspolaganju je dodatnih 500.000,00 kn.

U narednim danima bit će objavljena i odluka o prihvatljivim podnositeljima zahtjeva, nakon čega će se zaključiti ugovori o dodjeli potpora za poticanje razvoja poduzetništva u 2020. godini.

  

NAPOMENA: fotografije uz ovaj tekst snimljene su na potpisivanju ugovora prošle godine.