MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Investicije mijenjaju vizure Valpova

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Bilo da u Valpovo ulazite iz pravca Šaga ili Metlinaca, naziru se nove vizure grada.

Završetku se bliži izgradnja hale Harburg-Freudenbergera Belišće d.o.o. koja svojim dimenzijama već sada u izgradnji plijeni pažnju, a tek je počela montaža najvišeg dijela proizvodne hale velikom dizalicom čiji kran para nebo iznad industrijske zone Valpova.

Kada u studenome bude završena, hala će biti impresivnih gabarita, a njezin najviši dio dosezati 31 metar.

Rijetko koja industrijska proizvodnja zahtijeva ovako visoke prostore, a za usporedbu, postrojenja PPK Valpova, stacionirana na Zelenom brijegu - mlin sa 51 metrom, te silosima od 35 i 36 metara visine u novoj investiciji Harburg-Freudenbergera Belišće d.o.o. dobit će žestoku konkurenciju.

Izgradnja nove proizvodne hale, za potrebe nove poslovne divizije unutar HF Grupe - HF FoodTech, najveća je investicija u gotovo četvrt stoljeća dugoj povijesti ove tvrtke, a stvorit će uvjete za  proizvodnju dijelova od nehrđajućeg čelika i strojeva za prehrambenu industriju na ukupnoj površini od 9.100 m2.

Ukupna investicija iznosi 90 milijuna kuna, u pogonima će biti zaposleno 130 radnika, inženjera strojarstva, CNC operatera, industrijskih mehaničara, zavarivača.

Susretljivošću  Zorana Uranjeka, člana Uprave tvrtke, ovih smo dana posjetili halu u izgradnji i uvjerili se da sve teče u skladu s najavama i planovima.

- Strojevi su već davno naručeni i prvi će na instalaciju stići u rujnu, a zatim u listopadu i preostali, tako da ćemo s proizvodnjom prototipa započeti već krajem listopada, potvrdio je Uranjek.

-Riječ je o spremnicima od nehrđajućeg čelika prosječnih promjera i do četiri metra, a visokih 10-12 metara. Dakako, moguće su i manje inačice, u skladu sa zahtjevima naručitelja, ali i oni promjera 4,5 metara i visine 25 metara. Za sada su naručitelji većinom mljekare za čuvanje i preradu mlijeka, kemijska i farmaceutska industrija.

Mi smo orijentirani na tržište bivše i susjednih država i mediteranskog pojasa. Već smo počeli s obradom potencijalnog tržišta i vidimo velike mogućnosti kod proizvođača vina.

Već sada na ovom projektu imamo 31 zaposlenog, a do kraja godine taj će se broj popeti na 45, da bi potom, u skladu s narudžbama, postupno rastao do 130 zaposlenika na ovaj lokaciju i taj segment će tražiti najviše angažmana. Svi proizvodni prostori opremljeni su modernim CNC strojevima i robotima, ali najvažniji su nam ljudi, stručnjaci i zavarivači.

Ova je proizvodnja apsolutna novost u odnosu na ono što smo do sada razvijali. U Belišću je stacionirana proizvodnja za automobilsku industriji-proizvodnja preša za automobilske gume,  u Valpovu je smještena proizvodnja strojeva koji ekstrahiraju jestivo ulje, a ovo što gradimo potpuna je novost, iako je riječ o metalskoj industriji.

Već nekoliko godina sustavno ulažemo u edukaciju kadrova. Od 2018. godine investirali smo  1,5 milijuna kuna u Trening centar u Belišću, gdje se pružaju usluge srednjim školama iz Valpova, Donjeg  Miholjca i Osijeka, čiji učenici kod nas obavljaju praktičnu nastavu. Kroz taj centar prošlo je 80 učenika, od kojih je dobar dio danas u HF-u, a dio kod naših kooperanata. Potaknuli smo inicijativu za uvođenje trogodišnjeg obrazovanja za zanimanja elektromehaničar i industrijski mehaničar u Srednju školu u Valpovu,  koju je Ministarstvo obrazovanja odobrilo, tako da se već od sljedeće školske godine uvodi  obrazovanje za zanimanja koja su potrebna HF-u, ali i njihovim kooperantima.

Osnovali smo i Akademiju zavarivača kroz suradnju za Zavodom za zapošljavanje  gdje provodimo prekvalifikaciju zainteresiranih i pružamo stručnu podršku u stjecanju zvanja zavarivača.

Ova investicija od velikog je značaja za našu tvrtku i za HF Grupu, sada zapošljavamo više od 600 zaposlenika, a kad završimo investiciju i razvijemo pun ritam proizvodnje bit će tu i više od 800 zaposlenika. Jer, ne mislimo stati s razvojem i za godinu dvije ovdje u Valpovu gradit ćemo logistički centar s uredskim prostorima.  Koliko to znači za Valpovštinu mogu samo pretpostaviti.

Na kraju, ali ne manje značajno, želim naglasiti da težimo postati prvom tvrtkom u našem okružju koja će biti CO2 neutralna do 2030. godine, pa vjerojatno i ranije. Želimo postići razvoj inovativnog i konkurentnog proizvoda s visokom dodanom vrijednošću uz primjerenu  energetsku učinkovitost i odgovoran odnos prema okolišu. Već smo izgradili jednu solarnu elektranu, izgradit ćemo još po jednu u Belišću i ovdje u Valpovu, a u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar napravili smo studiju o potrebnim projektima da bismo postigli te ciljeve. Postupno ih i ostvarujemo, na zadovoljstvo svih koji ovdje živimo, zaključio je Uranjek.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu