MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Kamilica iz Ivanovaca osvaja veliko tržište Europske unije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IVANOVCI Ivanovačka tvrtka Bioagrar, iza koje je gotovo dvadesetogodišnja tradicija u proizvodnji ljekovitog bilja, ovu će godinu zabilježiti kao jednu od najuspješnijih u svojoj povijesti jer godina je to u kojoj su ulaganja u izgradnju novih preradbenih kapaciteta označila početak novog razdoblja u kojem će u bližoj mogućnosti zasigurno stati uz bok najvećim hrvatskim proizvođačima kamilice.

 

Bioagrar Ivanovci, u vlasništvu Joze Martinovića, uložila je čak 5,5 milijuna kuna u izgradnju novih preradbenih kapaciteta: hale za preradu i skladištenje ljekovitog bilja, novih šest sušara i kupnju opreme i time stvorila solidan temelj za daljnji razvoj. Još je zanimljivije što je investicija u proširenja proizvodnje realizirana uključivanjem u IPARD program EU. S obzirom na to da je projekt prihvaćen, investitor na osnovi podnesenog zahtjeva u sljedećih mjesec dana očekuje povrat dva od četiri milijuna kuna, koliki je ulog u gradnju objekta za doradu sušene kamilice površine 560 četvornih metara i potrebne opreme.

Zahvaljujući novim kapacitetima u Bioagraru su ove godine sa zasijanih oko 150 hektara kamilice preradili stotinjak tona ovog izuzetno traženog ljekovitog bilja, a zahvaljujući potpisanom petogodišnjem ugovoru o otkupu koji se kompletno plasira na tržište EU, iduće godine površine pod kamilicom povećavaju na 210 hektara i nadaju se da će količinu prerađene kamilice povećati za 50-ak posto.

Vlasnik Bioagrara Martinović naglašava da je proizvodnja ljekovitog bilja vrlo profitabilna i sigurna proizvodnja, s obzirom na golemo tržište EU koje je vrlo zainteresirano za otkup kamilice, pogotovo od proizvođača koji mogu osigurati kontinuitet kvalitete i količine.

- S proizvodnjom kamilice smo krenuli kako bismo bolje iskoristili naše sušare sagrađene za sušenje duhana koji smo godinama uzgajali. S obzirom na to da je proizvodnja duhana postala komplicirana, odlučili smo se preorijentirati isključivo na proizvodnju ljekovitog bilja koju planiramo i proširiti te podići na višu razinu prerade u odnosu na prije. Uvjeren sam da ćemo od proizvodnje i prerade kamilice ostvariti dobit koja će nam omogućiti mirnu otplatu kredita - rekao je Martinović, dodajući da će ovisno o potrebama kupca, u posao proizvodnje i prerade kamilice u budućnosti rado uključiti i kooperante.

Naime, s obzirom na to da je kapacitet njegovih novih proizvodnih objekata oko 50 tona kamilice za mjesec dana i kako posao sušenja i prerade traje od 1. lipnja do 1. travnja, iz Bioagrara bi teoretski godišnje moglo izlaziti i do 500 tona kamilice, za što bi ju bilo potrebno posijati na oko 1500 hektara površine.

L.Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu