MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

JUBILEJI: 25. godina privatnog poduzetništva Marije Kušić

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Prije nekoliko dana, Marija Kušić, vlasnica ARIOSA - Agencije za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje obilježila je prigodnom svečanošću, značajan jubilej.

Četvrt stoljeća bavi se privatnim poduzetništvom pa je to jedinstvena prigoda da, uz njezinu osobnu poslovnu priču „prošetamo“ i razvojnim putem privatnog poduzetništva u domaćim okolnostima.

-Prije pokretanja vlastitog posla radila sam kao pripravnik u Kombinatu Belišće u računovodstvenoj službi te sam bila rukovoditelj računovodstva u Narodnom sveučilištu od 1979.-1994., kazuje gospođa Kušić, prisjećajući se svojih početaka.

-U to vrijeme bila sam među najmlađim rukovoditeljima računovodstva u Hrvatskoj. Tada smo u Sveučilištu osnovali prvi knjigovodstveni servis u društvenom vlasništvu, gdje se vodilo knjigovodstvo za sve udruge u oblasti sporta, kulture i tehničke kulture te ostale udruge."

 

Osnovan je „ARIOS“

 

Tvrtka ARIOS je osnovana 1. svibnja 1992. godine, a prvi ured se nalazio u dječjoj sobi obiteljske kuće - prisjeća se gospođa Marija početka poslovanja.

-Sjedište tvrtke nalazi se u Belišću, a imamo poslovnicu i u Belom Manastiru. Osnivač tvrtke je moj pokojni suprug dipl.oecc. Bratislav Kušić- Braco, a sada sam jedini vlasnik, dok je direktorica moja kćerka, dipl.iur. Danka Kaljević. ARIOS je skraćenica od „agencija za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje“.

Pored usluga računovodstva pružamo usluge savjetovanja u svezi otvaranja obrta, trgovačkih društava (j.d.o.o., d.o.o.), ustanova, zadruga, slobodnih zanimanja, profesionalnih sportaša, OPG-a, udomiteljstava i obiteljskih domova, političkih stranaka i nevladinih udruga. Pružamo uslugu savjetovanja u svezi ostvarivanja prava po mjerama HZZ-a, a vezano za potpore prilikom samozapošljavanja, sufinanciranja zapošljavanja, stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i ostalih mjera.

Vodimo knjigovodstvo za sve gore navedene subjekte, pratimo objavljivanje natječaja gradova i županija i resornih ministarstava. Obavještavamo naše klijente ispunjavaju li kriterije te prikupljamo dokumentaciju za prijavu na neki od objavljenih natječaja/poziva. Uz to, izrađujemo poslovne planove i elaborate potrebne za ostvarivanje potpora HZZ-a, banaka i ministarstava.

Trenutno vodimo knjigovodstvo za 172 klijenta i imamo 15 zaposlenika.

Naša prednost je u 25-godišnjem iskustvu, mogućnosti organizacije poslovanja zbog većeg broja zaposlenih (pojedini zaposlenici vode knjigovodstvo za pravne osobe, dok drugi za udruge te ostali za obrte). Ulažemo u edukaciju zaposlenika (8 sati imaju pristup Internetu, tiskanim i online stručnim časopisima, pohađaju seminare). Imamo zaposlenog diplomiranog pravnika koji vodi brigu o ljudskim resursima u našoj tvrtci te po potrebi savjetuje klijente. Redovito obnavljamo opremu (računala i ostalo), a software koji koristimo (Pantheon) prilagođen je malim i srednjim poduzetnicima.

Početak poslovanja

-Započeli smo posao nakon što je moj pokojni suprug dao otkaz u Kombinatu Belišće. Prodali smo naš osobni automobil kako bismo imali dovoljno novca za kupovinu prvog osobnog računala koje je ujedno bilo i prvo osobno računalo u Belišću. Uspjeli smo kupiti i pisač i software te platiti edukaciju za korištenje softwarea. Počeli smo sa 3 klijenta, a ubrzo smo se našli u situaciji da zapošljavamo 8 zaposlenika u dnevnoj sobi kuće u kojoj stanujemo i danas; 4 osobe radile su prijepodne, a 4 osobe u poslijepodnevnoj smjeni.

Uskoro sam i ja dala otkaz i sigurno radno mjesto napustila 1994. godine kako bih zajedno s Bracom radila u tvrtci. U sljedećih 5 godina otvorili smo urede u sedam gradova i mjesta (Belišće, Valpovo, Osijek, Beli Manastir,Vukovar, Bijelo Brdo i Donji Miholjac). Zapošljavali smo 30 zaposlenika i imali preko 300 klijenata i u to vrijeme bili najveći računovodstveni servis u Hrvatskoj. Primjenom novih tehnologija i knjigovodstva u oblacima, nije više potrebno da budemo fizički prisutni u mjestu sjedišta klijenta te smo ostavili urede u Belišću i Belom Manastiru.

Za naš uspjeh zaslužni su svi od osnivača do klijenata. Osnivač Bratislav Kušić sa svojim ogromnim znanjem i iskustvom, zaposlenici svojim angažmanom, odgovornošću, znanjem; klijenti, jer su imali povjerenja u nas, svi članovi obitelji te ja kao organizator poslovanja tvrtke


Godine odricanja

 

-Nakon 25 godina poslovanja osjećam se zadovoljnom i ponosnom, jer smo svi zajedno uspjeli održati tvrtku likvidnom te su se naša odricanja i vrijeme posvećeno poslu isplatili. Nije bilo lako. U prvim godinama gotovo da i nismo imali radno vrijeme, radilo se od jutra do mraka, uspjeh nije stigao slučajno. Vremena za obitelj i razonodu je bilo jako malo. No, mogu reći da volim posao kojim se bavimo i nadam se kako će se još dugi niz godina održati. Taj posao smo odabrali, jer je suprug još i prije 1992. vodio knjigovodstvo honorarno i zato što se osamostaljivanjem RH, privatizacijom te prelaskom iz društvenog u privatno vlasništvo osnovao veliki broj tvrtki i obrta, a na tržištu nije bilo knjigovodstvenih servisa.

Obitelj je uvijek bila uključena u posao, direktno i indirektno. Pored supruga i mene, kroz naš knjigovodstveni servis prošao je veliki broj članova uže i šire obitelji, koji su većinom nakon t što su stekli kvalitetno iskustvo, osnovali vlastite knjigovodstvene servise i danas uspješno posluju.

Otkad su stupile na snagu mjere HZZ-a, preko mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, osposobili smo 12 polaznika od kojih smo dvoje zadržali kod nas, osmoro ih je našlo zaposlenje većinom u roku 30 dana od završetka stručnog osposobljavanja u nekoj od tvrtki naših klijenata, a samo dvoje je otišlo raditi u Kanadu i Njemačku.

Kvalitetu usluge povećavamo primjenjujući najnovije tehnologije, nabavkom najnovije informatičke opreme, softwarea, ulaganjem u znanje zaposlenika. Pružamo netipične usluge kao što su savjetovanje u svezi odlaska u mirovinu, u svezi korištenja usluge e-građani itd. Dobrom organizacijom rada, stručnošću i samostalnošću zaposlenika, dobrom komunikacijom s klijentima (većinom on-line), sve se stigne obaviti u zadanim rokovima. Smanjenju nezaposlenosti doprinijeli smo tako da smo osposobili veliki broj polaznika stručnog osposobljavanja za rad, dobrim preporukama te zaposlenjem polaznika kod naših klijenata i drugih poduzetnika.

Preko različitih Fininih servisa sve se obavlja digitalno (e-porezna, e-mirovinsko, e-zdravstvo, e-carina) što znači da klijent ne mora fizički dolaziti u naše urede već dokumentaciju može poslati skenirano, nama daje punomoći, a mi ih pomoću raznih aplikacija u nadležne institucije dostavljamo elektronski. Kupovinom kvalitetnog softwarea „Pantheon“ omogućeno je da dio poslova klijenti obavljaju u svom uredu ili mi iz našeg ureda obavljamo na njihovom računalu putem in cloud računovodstva.

 

Rješenja ima!

 

Dugogodišnje životno i radno iskustvo gospođi Kušić pruža mogućnost analitčkog promatranja poslovne prakse i ključnih problema u društvu. Među najvećim problemima, smatra ona, je – nezaposlenost.

-Rješenje tog najvećeg problema vidim prvo u kvalitetnoj Vladi bez korupcije i nepotizma, koja će donositi kvalitetne zakone te poboljšati poduzetničku klimu u RH, smanjiti plaće u pojedinim dijelovima javnog sektora (kao npr. „agencijama za toplu vodu“), a povećati plaće u prosvjeti kako nam prosvjetni radnici ne bi odlazili, a oni koji ostaju kvalitetnije bi osposobili mlade ljude za tržište rada (po najnovijim istraživanjima naše se obrazovanje nalazi na dnu europske ljestvice), u Poreznoj upravi (kako radnici Porezne uprave ne bi imali potrebe za mitom i korupcijom, kako bi se počeo naplaćivati dug od velikih dužnika koji su dug svjesno napravili), povećati produktivnost javnog sektora, uvesti praksu tijekom studija kako bi mladi što bolje bili osposobljeni na tržištu rada, dati još veći naglasak na mjeru stručno osposobljavanje za rad, mjerama aktivne politike zapošljavanja, a posebno mjerom garancija za mlade potaknuti poslodavce da zapošljavaju mlade do 30 godina i osobe iznad 30 godina koje se prvi puta zapošljavaju; kažnjavati poslodavce koji ne isplaćuju plaće; osigurati normalno radno vrijeme u djelatnosti ugostiteljstva (prema svim informacijama, ugostiteljski radnici u sezoni rade bez ijednog slobodnog dana).

Nade za našu državu uvijek ima i bitno je osigurati povjerenje u sustav, pogotovo visokoobrazovanim osobama u koje smo materijalno puno uložili. Treba povećati stipendije za školovanje mladima, lokalna zajednica bi trebala osigurati mladim zaposlenim roditeljima kvalitetne dječje vrtiće, država treba povisiti rodiljnu/porodiljnu naknadu, spriječiti zakonom da poslodavci majkama nakon povratka s porodiljnog daju otkaze…

Osnovni problemi svih onih koji se bave biznisom su u nedovoljnoj edukaciji osoba koje se upuštaju u poduzetništvo, velikom broju zakonskih propisa koje nitko ne može u cijelosti pratiti, još uvijek velikim parafiskalnim nametima države (ima ih oko 250), nenaplativost potraživanja (što se pokušalo riješiti propisima koji se zapravo ne provode u praksi), još uvijek previsokim kamatama na poduzetničke kredite kod poslovnih banaka. Trebalo bi ukinuti obvezno članstvo u komorama po ugledu na druge europske države (HGK, HOK).

Percepcija poduzetništva u javnosti je vrlo negativna jer se poduzetnici smatraju lopovima i izrabljivačima. Što učiniti? Prije ulaska u poduzetništvo svakog poduzetnika treba više educirati o važećim zakonskim propisima (o porezu na dobit, o trgovačkim društvima, zakon o radu, itd.) kako bi bili svjesni rizika u koje ulaze i kako bi od početka poslovali poštujući sve zakonske odredbe i uspjeli servisirati sve svoje obveze prema radnicima, državi i dobavljačima. Treba drastičnije kažnjavati one koji upropaste firmu i nači način kako zabraniti da otvore novu na ime člana obitelji.“

Po uzoru na druge europske zemlje, ukoliko poduzetnik početnik u godini dana ne uspije opstati, ne kažnjavati ga s ovrhama, već mu dati drugu šansu što se pokazalo ispravno. Edukacijama i dobrim primjerima iz prakse trebalo bi stvarati poštene poduzetnike koji će uredno podmirivati svoje obveze prema radnicima i državi pa tek ostatak ostavljati za sebe.

 

Nedostaci obrazovnog sustava

 

"Po mom mišljenju i dugogodišnjem iskustvu postoji veliki jaz između obrazovanja i realnog sektora. Nedostaci obrazovnog sustava su što obrazujemo studente za zastarjela zanimanja, a ne za zanimanja budućnosti, slaba informatička obrazovanost učenika/studenata.

Tijekom studiranja učenici ni studenti nemaju nikakvu praksu ili praksu slabe kvalitete. Imala sam u praksi priliku vidjeti kako učenici od poslodavaca traže samo potvrde da su obavili praksu, a ne žele prisustvovati praksi. Ipak, u posljednje vrijeme sam primjetila pomake na bolje. Postoje projekti Eu koji financiraju suradnju znanosti i gospodarstva, jedno od njih je i praksa studenata Ekonomskog fakulteta iz Osijeka kod privatnih poslodavaca, a koju provodi HUP. Radi se o projektu jednomjesečne prakse studenata kod poslodavaca, što je zapravo nedovoljno, ali je bolje nego prije."

 

Vizija budućnosti

 

-Knjigovodstveni poslovi se zbog novog zakona i pravilnika o porezu na dohodak i PDV-a, sve više smanjuju, jer u 2017. godini poduzetnici obrtnici koji nisu ostvarili više od 300.000 kn neto prihoda, a u to od ove godine ulaze i ugostitelji i trgovci, od 1.1.2018. godine mogu, a ne moraju biti obveznici vođenja knjigovodstva, jer plaćaju paušalno porez na dohodak koji im ovisno o prometu od 85.000 kn neto do 300.000 kn neto u 4 razreda razrezuje Ministarstvo financija (Porezna uprava).

Također, zbog odlaska mladih nema novih poduzetnika, posebno je to vidljivo u 2017. godini kada smo tijekom godine dobili samo 4 nova klijenta, dok smo tijekom prošlih deset godina dobivali prosječno 1 novog klijenta mjesečno. Ukoliko želimo zbog navedenog razloga zadržati postojeći broj zaposlenika, moramo osmisliti neke nove usluge ili ojačati usluge koje već pružamo. Jedna od novih usluga mogla bi biti prikupljanje dokumentacije za legalizaciju objekata ili prikupljanje dokumentacije za prijavu na javne natječaje.

Budućnost Slavonije ne bi bila upitna, ali bi se trebala ponovo okrenuti proizvodnji hrane na način da se famozna rečenica „kupujmo hrvatsko“ stvarno i provodi u praksi, da trgovački lanci plasiraju domaće proizvode s OPG-ova iz Slavonije, jer nije problem u proizvodnji već u plasmanu proizvedenog. Na taj način omogućili bi ostanak mladih na selu. To je samo jedno od rješenja, kaže gospođa Kušić.

 

Posao ostaje u obitelji

 

-Kvalitetno obavljamo našu osnovnu djelatnost, a to je vođenje knjigovodstva uz primjenu novih tehnologija, ulaganje u znanje i cjeloživotno učenje što ide u prilog klijentima, zaposlenicima i samoj tvrtci. Nakon 40 godina rada posao polako prepuštam kćerki koja će, nadam se, nastaviti putem kojim sam ja išla i postići još bolje privatne i poslovne uspjehe.

Tijekom 40-godišnjeg staža pokušavala sam spojiti uspješno privatno i poslovno, što nije bilo jednostavno, jer imamo četvero djece. Na svu sreću, iako im nisam pomagala pisati zadaće, jer za to nisam imala vremena,  suprugova kćerka iz prvog braka diplomirala je na studiju financija i prava, jedno vrijeme je radila sa nama, a sada uspješno vodi svoj računovodstveni servis; moja kćerka iz prvog braka je diplomirala pravo i trenutno je direktorica u ARIOS-u d.o.o., treća kćerka je magistrirala međunarodne odnose u Budimpešti te trenutno piše doktorat na temu međunarodna politika na Odjelu za međunarodnu politiku na Aberystwyth University (Wales, UK) gdje radi kao asistent te radi i kao gost predavač u Centru za Jugoistočnu Europu na Karl Franz fakultetu u Grazu (Austrija), dok je sin diplomirao na fakultetu za menadžment te je uspješan poduzetnik kojem naravno vodimo knjigovodstvo. Tijekom školovanja su osvajali stipendije hrvatskih i europskih studija te tako dali doprinos svom obrazovanju. Posebno mi je drago što posao ostaje u obitelji, a ja ću uvijek biti tu negdje kao savjetnik. 

 

Svestrana žena

 

Nakon svih ovih godina, zadovoljna sam, jer na današnji dan ni tvrtka, ni ja osobno, nemamo niti jedan kredit i pravovremeno podmirujemo sve obveze vlastitim sredstvima. Smatram da se moja upornost isplatila. U više navrata pomislila sam se baviti još nekom dodatnom djelatnošću (ugostiteljstvo, trgovina), ali ovu djelatnost nikada nisam htjela napustiti ni odustati iz razloga što volim posao koji uspješno radim već 40 godina od čega privatno 25 godina. Primila sam Plaketu „S.H.Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u gospodarskom životu Grada Belišća."

Gospođa Marija se uključila i u javnu kampanju pod nazivom „Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna“ jer smatra da žene na istim poslovima trebaju imati plaće kao i muškarci. Bila je i gost predavač u školama te nam kaže: "Bila sam gost predavač zbog svog uspješnog poslovnog iskustva i jer su mladi ljudi slabo zainteresirani za cjeloživotno učenje i imaju mali broj informacija o ulasku u poduzetništvo i obavezama u poduzetništvu. Budući su moja djeca maksimalno koristila europske stipendije i uspješno svi četvero završili magisterije, skrenula sam pozornost učenicima da je nekad potrebna samo volja kako bi se došlo do potrebnih sredstava i ostvarili upisi na željene fakultete. Upozorila sam ih na greške koje se javljaju kod poduzetnika početnika i nadam se da će oni takve greške uspjeti izbjeći. Dala sam im praktične i konkretne savjete gdje mogu doći do informacija i kako mogu ostvariti razne bespovratne potpore, zaključuje gospođa Kušić.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu