„Kitchen inkubator“ stječe prva preradbena iskustva

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IVANOVCI U starom Društvenom domu u Ivanovcima, koji je nedavno, u sklopu provođenja projekta Organic bridge na području Grada Valpova renoviran i obnovljen, ovih je vrućih ljetnih dana vrlo prometno.

U obnovljenim prostorima zgrade instalirani su i postavljeni uređaji i aparatura za proizvodnju i preradu voća, povrća i ljekovitog bilja i stvoren je novi preradbeni pogon za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja.

Iako su za dan kada smo posjetili pogon meteorolozi najavljivali vrhunac toplinskog vala, u prostorima mini pogona u Ivanovcima vladala je ugodna svježina iz klima uređaja.

U pratnji Adrijane Jurilj-Sauer, tehnologinje i jedne od potpredsjednice Centra za razvoj ekološke proizvodnje, popratili smo postupak proizvodnje ekološkog mutnog soka i pekmeza od šljiva.

-Već imamo stanovitih iskustava u organiziranju prerade različitih vrsta voća i povrća i jako smo zadovoljni, kaže tehnologinja Jurilj-Sauer.

- Paralelno se usavršavamo i postavljamo standardne postupke u  pripremi i provođenju proizvodnje. Oprema koju smo nabavili za „Kitchen inkubator“ u punoj je mjeri u primjeni. Uz moj nadzor opremom upravlja Janja Dorić, mještanka Ivanovaca, i na raspolaganju je eko proizvođačima iz bliže i dalje okolice kako bi u ovom pogonu završili preradu svog ekološki uzgojenog bilja, voća i povrća, Već smo sušili mrkvu, radili sok od rajčice, pekmez od marelica i kupina…

Linija za proizvodnju prirodnog soka od voća i povrća sastoji se od uređaja za pranje voća i povrća, mlina za mljevenje i usitnjavanje, prese za protiskivanje soka, pasirke za voće i povrće, naplavnog filtera za bistrenje soka, pasterizatora, punilice soka u boce i bag in box, pomoćnih stolova, kotla za ukuhavanje džemova, ajvara i drugoga,  te komorne sušare za sušenje ljekovitog bilja, voća i povrća.

Gospođa Dorić uz pomoć Mislava, sina vlasnice OPG Brnad-Nedić iz Bilja, već su dobrano napredovali s poslom prerade 240 kilograma šljiva „Čačanki“. To je tek dio uroda s 1500 stabala iz voćnjaka u Posavini, nedaleko Slavonskog Šamca i poslužit će za stjecanje iskustava u proizvodnji pekmeza i soka. Preradu šljiva u pekmez su završili prethodnog poslijepodneva, a danas je na redu bila prerada u sok.

Nakon što se šljive operu u peraču, prolaze postupak odvajanja od koštica i usitnjavanja, istiskivanja soka i pasiranja i sok nakon miješanja sa šećerom i vodom, završava u pasterizatoru i odlazi do punilice…

Važno je naglasiti da je pogon otvoren za sve ekološke proizvođače voća, povrća i bilja, a postupak je strogo propisan kako bi u pogon ušlo dokazano ekološki proizvedena sirovina, koja nakon preradbenog postupka dobije odgovarajući certifikat.

Zamisao realizirana kroz projekt „Organic Bridge“, unutar programa Interreg IPA Cross-Border Cooperation Programme Croatia – Serbia 2014. – 2020., kojeg su proveli Grad Valpovo, skupa s partnerima, Centrom za organsku proizvodnju iz Selenče, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka i udruženjem Terras iz Subotice, u ovom segmentu doživljava potvrdu u praksi, a ostaje vjerovati da će uskoro kapaciteti malog preradbenog pogona biti popunjeni u potpunosti i donijeti korist ekološkim uzgajivačima bilja, voća i povrća i potrošačima, kao krajnjim korisnicima prerađevina.