MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE: Bol u trtici

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kokcigis (kokcigodinija) - bol u trtici se odnosi kontinuiranu bol u krstačnoj kosti (trtici-sacrumu).

Ova kost klinastog oblika se nalazi u donjem dijelu kralježničinog stupa. Bol kod ove vrste bolesti se najčešće pojačava sjedenjem ili prilikom aktivnosti koji rade pritisak na donji dio kralježnice.

Oboljenje je puno češće kod žena nego u muškaraca. Najčešće se uzrokuje traumama krstačne kosti i okolnih tkiva (prilikom pada na trticu ili tijekom poroda). U rijetkim slučajevima infekcije ili tumori uzrokuju tegobe.

SMANJENJE BOLOVA

Cilj  prilikom tretiranja ovog oboljenja je smanjivanje bolova na taj način da umanjimo pritisak na krstačnoj kosti, smanjimo upalu i napetost mišića u okolici trtične kosti. Pravilni oblici liječenja najčešće daju izvrsne rezultate u riješavanju ove bolesti. U rijetkim slučajevima je potrebna operacija. O njoj razmišljamo samo kada je bol toliko inetenzivna i traje mjesecima, i kada bilo koje druge medicinske metode nisu dale učinka. 90% osoba s ovim oboljenjem ne treba operacijski tretman.

ANATOMIJA

Krstačna kost je trokutastog oblika i nalazi se u donjem dijelu kralježnice. Ovisno o osobi ona se sastoji od 3 do 5 različitih kostiju koji su djelomično ili potpuno povezani u zglobove ili u ligamente u obliku diska. Nekada u prošlosti se mislilo da ova kost je potpuno nepokretna,u moderno doba se zna to nije slučaj nego u njoj postoje određeni minimalni pokreti u samoj njezinoj strukturi. Krstačna kost se pomalo pomiče naprijed – nazad kako se miču kukovi, noge ili zdjelica. Kada osoba sjedi ili stoji kosti koji čine zdjelicu (u tome računamo i krstačnu kost) rotiraju se unutra i vam i na taj način održavaju balans i bolju stabilnost cijelog tijela.

Kokcigis se generalno puno više događa kod žena nego u muškaraca. Čak do 5 x više.

FUNKCIJA KRSTAČNE KOSTI

Glavna funkcija krstačne kosti je da pruža potporu prilikom sjedenja svakoj osobi. Težina, prilikom sjedenja, se pravilno raspoređuje između zdjelice i trtice i na taj način nam pruža raznotežu i stabilnost dok sjedimo. Ona je između ostalog dio na koji se vežu mišići koji idu prema donjem dijelu našeg tijela. Ovi mišići nam pomažu hodati,trčati i općenito su bitni za kretanje.

BOL U TRTICI SIMPTOMI

-lokalizirana bol i osjetljivost na dodir – Ona je tupa, žareća bol se obično veže za područje same regije. Najčešće se opisuje od srednje jaka do izuzetno jaka bol. Ukočenost i nelagoda može biti kontinuirana ili može se pojačavati ili smanjivati prilikom kretanja.

-pojačavanje boli prilikom sjedenja-najčešće se pojačava prilikom sjedenja ili prilikom naginjanja prema nazad.Isto tako kada sjedite na tvrdoj podlozi ili se naginjete nazad, povećava se pritisak na upalu i bolovi se pojačavaju.

-bol se pojačava prilikom ustajanja iz sjedećeg položaja u stojeći. Možda će Vam biti teško napraviti ove pokrete pa takve osobe često traže dodatnu potporu uza zid, rukohvat, pomagalo...

-bol se pojačava kašljanjem i fizičkim naporima, što prisiljava osoba da sjede te njihovi pokreti postaju oprezni

-bol i osjećaj nelagode se širi prema preponama

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE:

Kada pacijenti dolaze u ordinaciju prije svega provjeravamo kliničku sliku te kompletnu medicinsku povijest. Postavljaju se pitanja od kada traju simptomi, jeste li imali nedavnih ozljeda, kakve su Vam navike vježbanja, prekomjerna tjelesna težina... Nakon toga se provjerava dodirom (palpacijom) bolna regija u smislu utvrđivanja osjetljivosti, otoka, ciste ili tumora.

U nekim slučajevima se preporučuju napraviti rtg snimka, ct ili magnetska rezonanca. U rijetkim slučajevima rade se pretrage krvi da bi se isključila prisutnost  infekcije ili tumora.

LIJEČENJE:

Istraživanja pokazuju da oko 90 % ovih vrsta oboljenja se liječi nekirurškim putem.

U početnim fazama bolesti prporučuje se pošteda od aktivnosti koji nam značajno vrše pritisak na donji dio kralježnice (dugotrajno sjedenje, upotreba mekog jastuka ili sličnih metoda prilikom ublažavanja sjedećeg položaja). Isto tako prilagođavati položaj da se vrši što manje pritiska na donji dio trtice.

Primjena ledenih obloga nekoliko puta dnevno može smanjiti upalu i olakšati tegobe.

Primjena toplih metoda na oboljeli dio u prvih nekoliko dana može opustiti mišiće.Možete koristiti tople kupke,tople obloge i slično.

Po potrebi se uzimaju lijekovi protiv boli ali samo unutar 10 dana od nastanka tegoba.

Dijeta. Konstipacija,nadutost pojačavaju tegobe, tako da treba koristiti dijetu sa puno cjelovitih žitarica i vlakana.

Sve ove metode Vam pomažu izliječiti bolest ako je ona u svom tijeku blaga. Ove tegobe će najčešće trajati do 10 dana, međutim ukoliko Vaše tegobe traju dulje od toga vremena a da se nisu smirile potražite stručnu medicinsku pomoć u riješavanju Vaše bolesti.

 

Mi u Aura centru preko 20 godina liječimo i najteže oblike bolesti trtice. Vodeća smo privatna praksa za liječenje i rehabilitaciju u Slavoniji (Hrvatska). Osnovani smo 2009. godine u Valpovu. 2020 godine otvaramo novu zgradu i centar s najmodernijim svjetskim metodama za liječenje i rehabilitaciju naših pacijenata.

Specijalizirani smo za liječenje akutnih i kroničnih ortopedskih, neuroloških, degenerativnih, reumatoloških bolesti te sportskih ozljeda.

Koristimo strogo individualan pristup u radu s našim pacijentima. Nama su naši korisnici uvijek na prvom mjestu. Oni ne dobivaju samo najbolju šansu za liječenje njihovih tegoba nego dobivaju i iskustvo koje ih vraća u bolji i kvalitetniji život, bez tegoba i bolova.

Korištenjem koncepta individualnog pristupa u liječenju naš medicinski kadar prilagođava tretmane specifičnim potrebama naših pacijenata. Personalizirana medicina u svom konceptu nudi medicinsku izvrsnost, što nam omogućava ponuditi vam nove oblike liječenja koji predstavljaju budućnost liječenja i rehabilitacije.

Intenzivno smo usredotočeni na dobrobit i korist svih naših pacijenata, te svakom od njih pružamo individualan tretman. Bez obzira o kojem se zdravstvenom stanju radi, sigurnost i zadovoljstvo pacijenata glavni su prioriteti u našem centru.

U praksi radi visoko specijalizirani kadar s preko 20 godina iskustva rada s pacijentima.

Zato s ponosom možemo reći da smo svih godina rada našeg centra imali privilegiju raditi s pacijentima ne samo iz Hrvatske nego i 10-tak zemalja Europe."

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Aura centar, vodeća privatna praksa za liječenje i rehabilitaciju u Slavoniji (Hrvatska)!
Vrhunske metode liječenja artroze koljena!
Adresa: M.Gupca 37 31500 Valpovo , Croatia
KONTAKT TELEFON ( phone number) : 098 9179 200 ILI 031 650 616 ( Hrvatska)
+385 98 9179 200 or + 385 31 650 616 ( inozemstvo - foreign countries)

 

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

Instagram: https://www.instagram.com/auracentar/?hl=hr

Facebook: https://www.facebook.com/auracentar/

Twitter: https://twitter.com/AuraCentar

Website: https://auralife.eu/

Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCgyx8WXM9dLUN5J3GyQX5Mg

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu