MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Još 57 korisnika dobilo županijske potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Osječko-baranjska županija redovito dodjeljuje potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, pa je ove godine za tu namjenu u proračunu osigurano 436.600,00 eura.

Javni natječaji bili su otvoreni do 15. studenoga (ili do iskorištenja sredstava) za 12 mjera, a Javni poziv za dodjelu potpora za manifestacije otvoren je do 1. prosinca ili do iskorištenja sredstava. Dio potpora u vrijednosti 115.659,00 eura već je dodijeljen za 55 korisnika, a danas zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ Mato Lukić potpisao je ugovore s još 57 korisnika kojima će biti isplaćene potpore u vrijednosti ukupno 103.037,00 eura. Riječ je o 45 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, 3 obrta, 2 trgovačka društava, 3 jedinice lokalne samouprave, 2 tamburaške škole, jednom kulturno-umjetničkom društvu i jednoj udruzi. Preostali iznos potpora bit će isplaćen do kraja 2023 godine.

- Jedna od temeljnih zadaća Osječko-baranjske županije jest razvoj poljoprivrede na području naše županije gdje, kao i u ostalim sektorima, nastojimo stvoriti poticajno okruženje za njezin razvoj. Dodjeljujemo 13 različitih potpora, a posebnu pozornost posvetili smo mladim poljoprivrednicima koji su, uz ekološke proizvođače, u najvišem rangu potpora. Za ovu godinu izdvojili smo 436.000 eura, a u odnosu na prošlu godinu taj smo iznos povećali za 17 posto. Također, mogu najaviti da će sljedeće godine biti dodatnih potpora, budući da osluškujemo potrebe poljoprivrednika te će se one dodjeljivati voćarima, povrtlarima, pčelarima i svinjogojcima. Kad govorimo o svinjogojstvu, jedna od potpora će biti sufinanciranje prekategorizacije gospodarstava u viši rang - kazao Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Romeo Lukić naglasio je kako su potpore kreirane s ciljem zaštite radnih mjesta u proizvodnji, ali i u svrhu poticanja malih proizvođača da dodatno osnaže svoje poslovanje. - Želja nam je sačuvati ruralni prostor u kojem ti ljudi žive i rade. Zbog toga nudimo četiri potpore u stočarstvu, potom potpore mladima, za osnivanje OPG-ova, zatim za organizaciju manifestacija i istraživačku djelatnost, za koju je ove godine vladao velik interes i odaziv. Jedina smo županija koja podupire oštećenike u slučaju prirodnih nepogoda, a pratimo naše proizvođače u podizanju kvalitete prerade do usluga klanja u stočarstvu. Trenutno se u e-savjetovanju nalaze nove potpore kada ćemo izdvojiti puno veća sredstva nego do sada, pri čemu ćemo ugasiti dva javna poziva i uvesti četiri. Potpore se kreću od 50 do 80%, ovisno o javnom pozivu - dodao je Jukić.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

TEST 2

TEST 2