MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

JUBILEJ U BIZOVCU: 30 godina atletike

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC U Bizovcu se ove godine slavi nesvakidašnji jubilej - 30 godina organiziranog bavljenja atletikom.

Zbog epidemiološke situacije simbolično je obilježen u OŠ Bratoljuba Klaića, uz prikazivanje dokumentarca, glazbu i prigodnu izložbu autora Zrinke Blažević i Slavena Školke. Sve je počelo 1990. sa školskim natjecanjem u OŠ "Jakša Kučinac" (danas OŠ Bratoljuba Klaića), slijedilo je prvo službeno natjecanje na atletskoj stazi u Požegi, gdje su se branile boje Bizovca, a 1992. osniva se Atletski klub Bizovac.

- Godinama je bizovačka atletika bila svojevrsno atletsko čudo u Hrvatskoj. Bez atletske staze, bacačkih i skakačkih terena, AK Bizovac nastupao je na svim momčadskim natjecanjima u ženskoj i muškoj konkurenciji u četiri dobne skupine: djevojčice i dječaci, juniorke i juniori. Klub je to koji je od 1994. do 1998. nastupao na završnicama nacionalnih prvenstava, obarani su nacionalni rekordi, branile su se boje hrvatske atletske reprezentacije, osvajali su se pehari i medalje. Godine 1998. klub se spaja s najboljim osječkim atletičarkama i formira se vrhunski ženski natjecateljski tim pod nazivom AK Osijek i Bizovac. Stabiliziranjem situacije u najprestižnijem slavonskom klubu više nije bilo potrebe za zasebnim natjecateljskim pogonom. Tim slijedom Bizovac je prekinuo i s pripremama za županijska i državna natjecanja, atletski se pogon okrenuo najmlađima i njih se pripremalo kroz bazični sport da se s vremenom spremni odluče za sport i klub koji žele - otkriva trener kluba Slaven Školka.

 

 

Športske radosnice

"Nismo za slavu, nismo za novac", naslov je himne Športskih radosnica, dječjeg zbora koji je niknuo u klupskim redovima. Angažiran je belišćanski učitelj i glazbenik Antun Tonika Bučanac, i sve je krenulo nezaustavljivo prema uspjehu. U početku je to bio samo poticaj za motiviraniji pristup treningu i sportskim aktivnostima, ali nakon izdavanja audiokasete u Croatia recordsu 1996., zbor je nastupao na brojnim sportskim manifestacijama. Bilježe nastup na Momčadskom prvenstvu RH za seniorke i seniore te na dvoranskom natjecanju (Atletski kriteriji grada Zagreba) u Zagrebu. Zanimljivo je bilo što su nastupili kao zbor na otvaranju natjecanja, a zatim su u konkurenciji 120 zagrebačkih škola djevojčice iz OŠ Bratoljuba Klaića Bizovac osvojile 1. mjesto. Isti uspjeh ponovile su i sljedeće godine. Pjesme Športskih radosnica izvođene su i u dvorani Međunarodnog olimpijskog odbora u Švicarskoj. U suradnji s osječkom glazbenom sastavom Vigor organizirani su i brojni koncerti u Osijeku i u Bizovcu, a snimljena je i njihova obrada klupske himne "Srcem treniraj!". Klub je godinama izdavao i Atletsku reviju.

Ulogu trenera u klubu obnašaju Maja Pelivanović, Ana Baban, Kristina Mitrić i Slaven Školka. Najuspješnija članica kluba je Katarina Perošević, 1998. sedma juniorka u svijetu na 100 m i 200 m, a kao članica hrvatske štafete 4 x 100 m osvaja svjetsko srebro u Moskvi.

 

 Srcem treniraj!

- Prema čemu je atletska aktivnost u Bizovcu drugačija u odnosu na druge atletske klubove u Hrvatskoj? Rad trenera s djecom počinje od njihove navršene treće godine. Međutim, roditelji koji dođu na trening i dovedu još mlađe dijete, tada sami prema poticajima i smjernicama trenera rade svoj trening. Neki su u dvorani na treningu i prohodali! Natjecanja za te uzraste klub organizira u suradnji s Općinom Bizovac. Tako se za dječju predškolsku dob organizira Olimpijsko putovanje radi toga da se u gradu Osijeku obiđe nekoliko različitih sportski borilišta, a sve završava utrkama na atletskoj stazi. Dvoranski mitinzi, krosovi, utrke i skokovi za najmlađe u Bizovcu održavaju se nekoliko puta godišnje. Najveći odaziv je uz Dane općine Bizovac, a svaki taj događaj praćen je nastupima Športskih radosnica - navodi Školka.

Klub je bio 1995. bio domaćin Proglašenja atletičarke i atletičara godine u Hrvatskoj, domaćin i organizator Momčadskog prvenstava za djevojčice i dječake 1996. u Osijeku, a 1998. bili su organizatori Momčadskog prvenstva Hrvatske u trčanju u prirodi u Bizovcu.

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu