MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

 Drage Valpovčanke i Valpovčani,

od srca Vam želim sretan Dan Grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uz želju da zajedno nastavimo graditi ljepše i sretnije Valpovo za nas i generacije koje dolaze.

Gradonačelnik

Matko Šutalo

Belišćanski planinari u Istri

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tijekom još jednog izleta, od 17. do 21. svibnja  2021. g. devet belišćanskih planinara je uživalo u ljepotama Istre.

PONEDJELJAK  Kombijem Zajednice športskih udruga  grada Belišća osam planinara krenulo je put Istre. U Zagrebu im se pridružila još jedna članica. Kiša i oblačno vrijeme nije obećavalo ispunjenje plana za taj dan, ali dolaskom do Skrada pojavilo se sunce i vodič se odlučio za posjet geomorfološkog rezervata i atraktivnog područja Zeleni vir i Vražji prolaz. Na Zeleni vir nije bilo moguće pristupiti, jer je prilaz bio zatvoren, pa krećemo prema staroj (još u funkciji) prvoj hidroelektrani Munjara iznad koje je lokalitet Vražji prolaz.

Već kod hidroelektrane uočavamo snagu i moćni šum vode, koji nas je pratio cijelom stazom ovog, kako kažu, najljepšeg kanjona u Gorskom Kotaru. Potok Jasle i druge bujice vode tisućama godina izjedale su kamen i krčile si put kroz stijene rasjeda. Praćeni pjevom ptica i moćnim šumom vode uzdižemo se kanjonom dužine oko 800 m negdje do 650 mnv. Staza od kamena, uz strme vlažne stijene, stepenice i mostiće kao osiguranje; zaista besprijekorno osigurano. Iz vlažnih stijena kaplje voda, a sa nekih uski mali slapići. Nailazimo na rijetko planinsko cvijeće i daždevnjake na putu. Na kraju puta, 14 m iznad potoka otvor u stijeni i ulaz u špilju Muževa hižica dubine 200 m i na kraju jezerce. Ovaj lokalitet bujne šumske vegetacije, snage i ljepote vode i stijena je 1962.g. proglašen s pravom geomorfološkim rezervatom.

U ranim večernjim satima stižemo u bazu boravka – vikendicu naše članice Slavice kod Pule.

UTORAK  U 8 sati krećemo kombijem u pravcu Buzeta. Cilj nam je, kako kažu, najljepša staza u Istri: Staza 7 slapova. Staza prolazi pored rijeke Mirne i pritoka riječice Drage (Pivka je drugo ime). Dužina je oko 17 km, navedena ljepota opravdava viđeno, no potreban je oprez, jer staza nije obilježena, niti osigurana prema planinarskim standardima i potreban je oprez.

Krenuli smo desnom obalom rijeke Drage. Ponovno smo uživali u moćnom šumu vode, pogledu na slapove i razigrana korita rijeke i potoka u klancu stijena, ali staza vodi i kroz travnata područja i šumu, pa je bilo i blata na stazi. Na jednom dijelu nas je malo i kiša poškropila, ali na kratko. U bujnoj travi nailazimo na prelijepo cvijeće, a na jednom mjestu najljepšu divlju orhideju. Iako su oznake manjkave, nismo mogli mimoići niti jedan slap, jer nas je na svaki upozorio moćan šum vode. Prvi slap Zagona visok je 5 m, drugi slap Bačva 8,8 m, treći slap: najveći i najljepši Vela peć 26,5 m, a širok 5,6 m ulijeva se u malo jezerce. Nakon njega slijedi najteži dio staze - uspon na stijenu Greben, gdje nailazimo na puknutu sajlu i oštećene aluminijske stepenice u stijeni, ali sve je uspješno savladano. Nastavak staze ide kroz šumu do Napoleonovog mosta – kameni most sa jednim lukom izgrađen navodno u njegovo doba i još uvijek lijep i u funkciji. Slijedi četvtri slap Mala peć, pa lijepo izletište Kotle, ali zatvoreno radi korone. Zatim peti slap i uz njega ostaci starog mlina. Bajkovit šumski put, iako uz blato, vodi nas do šestog i sedmog slapa: Zelenšćak i Grjok. Tada nam slijede tri prijelaza preko rijeke Mirne. Obzirom da je svugdje obilje vode, moglo se očekivati da ćemo na prijelazima morati bosi kroz vodu. Na prvom smo uspjeli s kamena na kamen uz oprez, a slijedeća dva smo kroz vodu do koljena. Nakon višesatnog hoda hladna voda je bila šok terapija, ali ubrzo su nam noge bile vrele. Staza je kružna, a povratak i spuštanje niz prijeđeni Greben bio bi poguban (tako bi bilo da smo opisanu kružnu stazu išli obrnutim smjerom). Viđene ljepote vrijedile su svakog napora. Nekoliko puta na ovoj stazi sreli smo dvije članice HPD Mosor, koje kane doći u Slavoniju i dali smo im neke preporuke o tome. Nakon 2 dana na povratku s Ćićarije na našem kombiju našli smo poruku i pozdrav od njih.

SRIJEDA  Cijelu prethodnu noć i jutro jaka kiša primorala nas da ostanemo u bazi. To smo iskoristili za druženje uz roštilj. U predvečerje odlazimo u Valbandon i uživamo u šetnji uz more do Fažane i natrag.

ČETVRTAK  U 8 sati krećemo u pravcu Ćićarije, ovaj put 8 članova. Cilj nam je vrh Žbevnica - najzapadniji hrvatski tisućnjak 1014 mnv. Krećemo iz mjesta Brest. Staza je pristupačna i prolazi kroz lijepu šumu u kojoj ima dosta borova, a na mjestima stazu prelijevaju male bujice vode. Na 851 m nailazimo na lijepo uređeni planinarski dom HPD  „Planik“ iz Umaga. Prilaz vrhu je nešto strmiji, ali ne težak i izlazimo iz šumskog dijela na prelijepe travnate dijelove vrha, iz kojih strši kameni šiljasti greben. U travi razno cvijeće uz narcise koje još uvijek nisu uvele. Pogled s vrha čaroban na sve strane. Vidi se gotovo cijela Istra od Plomina do  Tršćanskog zaljeva. Pogled doseže do Alpa i bijeli se slovenski Snežnik, a vide se i vrhovi Gorskog kotara. Tu srećemo dvoje planinara iz Dugog sela, koji nas fotografiraju i neko vrijeme se družimo. Saznajemo da su zaljubljenici u Slavoniju, koju su upoznali na poslovnom putu. Upoznali smo ih s aktivnostima našeg društva i našeg BPPP. Pri silasku kratak odmor ispred planinarskog doma i krećemo prema Učkoj s namjerom uspona na Vojak. Malo iza 14 sati pri dolasku do pl. doma Poklon skupili su se tamni oblaci i nastupila je grmljavina praćena najprije jakom kišom i kasnije na povratku ledom, pa ovaj dio plana nije ispunjen.

PETAK U jutarnjim satima krećemo na put prema Slavoniji, kako bi na vrijeme očišćen i opran kombi vratili. I ovaj put hvala ZŠU za kombi, vozaču Darku za ugodnu i sigurnu vožnju, a vodiču Ivanu za osmišljen i vođen izlet.

  

 

                                                                                                                                     Nada Donković

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!