MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

U nedjelju - javni prosvjed ribolovaca Slavonije i Baranje

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Potaknuti nizom problema vezanih za postupke Zajednice sportskih ribolovaca, raznim zabranama sportskim i rekreativnim ribolovcima, nizom nelogičnosti od strane nadležnih, sportski ribolovci organiziraju javni prosvjed. Prosvjed će se održati u nedjelju, 4. listopada 2015. s početkom u 11 sati na ušću rijeke Drave u Dunav (vikend naselje Ušće).

 

-Pozivamo Vas da svojom nazočnošću popratite medijski ovaj Javni prosvjed, poručuju iz Organizacijskog odbora prosvjeda.

Neke od glavnih točaka prosvjeda:

1. Kroz suradnju djelatnika Parka Prirode i ribočuvarske službe ustrojiti učinkovitu i stalnu zaštitu ribljeg fonda na području Kopačkog rita, te u tokovima rijeke Dunav i rijeke Drave.
2. Utvrđivanje stvarnog stanja ribljeg fonda od strane neovisnih stručnjaka te, u skladu sa rezultatima monitoringa, redefiniranje plana gospodarenja tim vodama.
3. Iniciranje izmjene i dopune zakonskih akata koji će omogućiti jedinstvenu ribolovnu dozvolu na tekućim vodama, po uzoru na model koji se primjenjuje na Jadranskom moru i u slučaju ribolovaca HRVI.
4. Zabrana gospodarskog ribolova na slatkim vodama u skladu sa naputkom EU (Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore (Council Directive 92/43/EEC) i projekta Natura 2000, koji je uspješno proveden na teritoriju R. Mađarske.

Skup je uredno prijavljen PP Dalj, te se na njemu očekuje odaziv oko 40 čamaca te oko 150 ribolovaca na samoj obali. Planirano je i zatvaranje plovidbe rijekom Dravom čamcima koji će učestvovati u prosvjedu, te iznošenja svih ostalih problema koji pritišću sportske i rekreativne ribolovce. Na skupu je najavljen dolazak ribolovaca iz Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske i Brodsko – posavske Županije, navodi se u pozivu.

 

Jer tu rijeku mi nismo samo naslijedili od predaka nego i posudili od budućih naraštaja, što ćemo im ostaviti?!


Poštovani,


Kako smo nezadovoljni zaštitom naših interesa kroz Zajednicu sportskih ribolovnih društava Slavonije i Baranje, a uz veliku podršku ribolovaca na društvenim mrežama, primorani smo organizirati JAVNI PROSVJED SPORTSKIH RIBOLOVACA, koji će se održati na prostoru ušća Drave u Dunav, uz obalu vikend naselja Ušće.
Povod održavanju ovog skupa bilo je donošenje rješenja o zabrani ribolova na području Parka prirode Kopački Rit, izrečeno od strane višeg inspektora zaštite prirode 22. rujna, kojim se priječi sportski ribolov na području Parka prirode gdje nije dodijeljena koncesija i za koje se ne zna tko s njim gospodari niti ga čuva, kao i ALARMANTNO stanje ribljeg fonda, ugroženim dugogodišnjim lošim gospodarenjem.
http://www.pp-kopacki-rit.hr/
Obavještavamo Vas da je temeljem usmenog Rješenja o privremenoj zabrani svih ribolovnih aktivnosti višeg inspektora zaštite prirode privremeno zabranjen ribolov na području Parka prirode Kopački rit. Zabrana ribolova na područja Parka prirode Kopački rit provodit će se do ishođenja ribolovnog prava i ostvarenja svih uvjeta propisanih za obavljanje ribolova sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu (NN 106/01, 7/03, 174/04, 10/05 i 14/14)
Kako sama zabrana nije sporna, začuđuje nas da je donesena tek sada jer koncesija je Parku prirode istekla još u veljači a natječaj za dodjeljivanje nove završen je početkom srpnja, što do danas daje vremenski period od 3 mjeseca u kojem smo, zaslugom nerada ministarstva poljoprivrede koje koncesiju dodjeljuje, dobili nemoguću situaciju na vodi. U tom periodu vodu službeno nije kontrolirao nitko, što je inspektor ispravno zaključio i, u skladu sa svojim ovlastima, zabranio svaki ribolov.
Iako ne sumnjamo u najbolje namjere, takva odluka višestruko je štetna. Kako je taj pogranični pojas od strane policije relativno slabo nadziran, uklanjanjem sportskih ribolovaca otvorio se prostor za kriminalno djelovanje organiziranih skupina ribokradica iz srbije, ali i hrvatske, naoružanih iznimno efikasnim i strogo zabranjenim alatima za izlov ribe, pogotovo strujom. Prema informacijama kojima raspolažemo, a dolaze od naših prijatelja sa lijeve obale Dunava koji su za rješenje ovog problema podjednako zainteresirani, naše će zaštićeno područje do povratka ribolovaca biti potpuno devastirano.
Zabrana ribolova nije pogodila samo ribolovce, često branitelje i hrvi, kojima je boravak na vodi svojevrsna terapija od psihosocijalnih poremećaja, nego i sve zanimljiviji oblik turističke ponude – ribolovni turizam. Otkazivanje dolazaka gostiju iz cijele Europe, u vrhuncu ribolovne sezone, sigurno će se odraziti i na naredne godine, jer će nam gosti odlaziti u uređenije države.
Znajući da Park prirode ima rendžere, osoblje zaduženo za nadzor ribolovaca koje nema ovlaštenja ribolovnog čuvara, bojimo se da neće moći ispoštovati sve odredbe Zakona o slatkovodnom ribarstvu, na koji se inspektor pozvao prilikom zabrane. To bi značilo prolongiranje rješenja ovog problema na neodređen vremenski rok, što ne smijemo dopustiti. Ribočuvarska služba Osječko-baranjske županije, sa svojim ovlaštenim ribočuvarima, slobodna je ponuditi suradnju Parku prirode u nadzoru nad sportskim ribolovom, bez naknade.
Još jedan vid devastacije ribljeg fonda je gospodarski ribolov, za koji tražimo potpunu i trenutnu zabranu. Naime, na rijeci Dunav postoji desetak gospodarskih ribara čije djelovanje nije uspješno kontrolirano inspekcijama i postoje konkretni dokazi i svjedočanstva o njihovom štetnom utjecaju na riblji fond. Iako bi trebali biti stalno nadzirani, što predviđa zakon, nitko ih ne kontrolira kada idu u ribarenje, koliko ih ide, s kojim alatima rade i koliko dugo, koliko ribe ulove, koje vrste i kvalitetu iste.
Jer tu rijeku mi nismo samo naslijedili od predaka nego i posudili od budućih naraštaja, što ćemo im ostaviti?!
Mišljenja smo da bi poreznoj upravi morao biti uočljiv nesrazmjer u količini prijavljenog ulova i prihoda, te osobnog bogatstva nekih ribara.
Naši su susjedi mađari problem sa gospodarskim ribarima lako rješili, pozvavši se na direktivu EU o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore (Council Directive 92/43/EEC) i projekta Natura 2000. Otkupivši sve alate i pribor od ribara u potpunosti su zabranili gospodarski ribolov te se okrenuli ribolovnom turizmu kojim su odmah polučili izvrsne financijske rezultate. U tome im je pomogla i Europska unija, koja ima fondove za zbrinjavanje gospodarskih ribara koji gube pravo ribolova i ti ljudi neće ostati bez prihoda.
Molimo da se prestane prakticirati i tradicijski ribolov, pogotovo u Parku Prirode, jer ga zakon ne predviđa a postao je alternativa gospodarskom ribolovu gdje je isti izričito zabranjen. Pogotovo jer naša tradicija nije izlov ribe uz pomoć vanbrodskih motora velike snage i aluminijskih čamaca, čime je smisao takve vrste ribolova potpuno promašen.
Jedna od najvažnijih točaka zbog koje prosvjedujemo je uvođenje jedinstvene ribolovne dozvole za sve tekuće vode u RH. Način dodjele ribolovnog prava, kao i određivanje ribolovnog područja a pogotovo visoka cijena ribolovnica, učinio je sportske ribolovce strogo ograničenim određenim područjem. Razumljivo je da zatvorene vode, jezera ili ribnjaci, koji se redovito poribljavaju i čuvaju iz fonda prikupljenih od ribolovaca koji u tim društvima plaćaju dozvole imaju prednost pri ribolovu. No, nije razumljivo da tekuće vode koje se u pravilu ne poribljavaju nisu na raspolaganju svima sa plaćenom dozvolom. Upitali bi zakonodavca zašto u zakonske akte ne unese ono što već imaju sportski ribolovci HRVI, kao i svi sportski ribolovci koji love na Jadranskom moru? Zašto smo ovim diskriminirani?
U svrhu zaštite prirode i ribljeg fonda tražimo učinkovit nadzor nad prirodnim resursima, pojačan inspekcijski nadzor nad najvećim zagađivačima vodotokova, u koje svakako spada i osječka šećerana sa ispuštanjem ogromnih količina biomase koja ima višestruko negativne učinke na biocenozu. Nadzor, u konačnici, mora biti svakodnevan i danonoćan. Praksa je pokazala da zbog opravdanih, ali i neopravdanih razloga službe nadzora i kontrole nisu mogle temeljito i svrsishodno obavljati taj posao. Kako je time ugroženo sve čemu težimo, prioritet bi nam trebao biti bolja opremljenost i veći financijski izdaci za ribočuvarsku službu, na uštrb nekih aktivnosti koje nisu od tolikog zajedničkog interesa, poput ribolovnih takmičenja.
Ovo je samo dio problema koji muči istinske zaljubljenike u prirodu te ovim samo želimo ukazati na aktualne probleme, dok ćemo za ostale poduzeti sve zakonom predviđene korake.
Posebno naglašavamo da je ovo miran i dostojanstven prosvjed isključivo sportskih ribolovaca, bez ikakvih političkih konotacija i molimo sve da nas ne koriste u dnevnopolitičke svrhe.
Hvala!
Organizacijski odbor prosvjeda

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu