Valpovačka ljetna liga trčanja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Ovih dana, točnije 31. kolovoza, svečanim proglašenjem najuspješnijih trkača okončana je VI sezona Valpovačka ljetna liga trčanja.

Svake subote od 22.  lipnja.-24.kolovoza okuplja se ispred valpovačkog dvorca u prosjeku oko 100 trkača od predškolske dobi do časnih 70-tih godina. Najmlađi sudionik imao je 5 godina a najstariji 75 godina.
Svaki od sudionika donosi neku svoju posebnost: najmlađi žustrost, roditelji brigu da im djeca bez ozljeda i bez problema završe trku, a oni stariji i najstariji zadovoljstvo što su uspješno dotrčali ili došli do cilja.
Jedna od zanimljivosti je sudjelovanje je cijelih obitelji u ligi trčanja. Spomenut ću samo neke koje sam primijetio kao redovne sudionike. To su obitelji: Matoković, Đakovac, Markota, Pejak, Kučinac, Balint, Ikica .....
Osobno mislim, a znam da nisam time otkrio nešto novo,  ali u vremenu kojem živimo ovo su trenuci gdje roditelji i djeca proživljavaju i dijele nešto što će nositi kao lijepe uspomene iz djetinjstva i zajedničkog druženja.
Zaista lijepo je vidjeti na cilju umorna ,ali vrlo brzo nasmijana sretna  i ozarena lica, rekao bih i pomalo ponosna što su, najčešće  ove godine po temperaturi preko 30 stupnjeva uspješno pretrčali   dužinu staze. Dužine staza su 2,5 ,5 i 10 km. Svako sam sebi određuje kojom stazom će trčati. Važno  je istaći da se trči isključivo po stazama u Valpovačkom perivoju. Trkače staze su 90% u hladovini te i najveće vrućine bivaju barem za stupanj dva ublažene. Na ovaj način Valpovački Perivoj dobiva jedan vrlo lijep i nadasve  za zdravlje koristan sadržaj. Pored Valpovčana, Belišćana sudionici utrka su bili Našičani, Požežani, Đakovčani i na taj način ukazujemo da  je liga trčanja zaista otvorena za sve ljude koje žele provesti sat dva vremena ugodno i korisno. 
Kao dugogodišnji  korisnik perivojskog  prostora unatrag 2-3 godine staze su uređane, naročito staze u dijelu perivoja tzv.  Zverinjak. Sve to daje pored užitka trčanja i ozbiljnost cijeloj akciji zdravog trčanja. Organizator Valpovačke lige trčanja izrazio je žaljenje što nema više rekreativaca kao sudionika. Među trkačima sudionicima ima puno trkača koji su maratonci, dugoprugaši koji idu na mnoga trčanja koja se organiziraju u državama s područja bivše države , ali nisu im strana na trčanja maratona i dugoprugaških staza u nizu europskih država pa i u prekooceanskim državama.
Predsjednik Udruge zdravo trčanje, gospodin Elvir Rakipović poznati je i vrlo uspješan hrvatski ultramaratonac. On i njegova supruga dr. sc. Andrea su predani organizatori mnogih utrka u Osijeku i  u Valpovu možemo biti sretni što su nas pokrenuli i uključili u pokret zdravog trčanja.
Liga trčanja nije takmičarskog karaktera, ali svaka trka i svi sudionici znaju koje im je vrijeme bilo potrebno za prolazak kroz cilj. Vrijedni organizatori poslije svakog kola na svojoj facebook stranici objavljuje redoslijed trkača  posebno žene posebno muškarci. Na  lige objavljuju se rezultati po spolnim i dobnim granicama. Svi su svih ovih godina nagrađeni prigodnim peharima,  a posebno su nagrađene obitelji kao sudionici.
Dvoje sudionika moram istaći jer su u zbiru svih bodova generalno postigli najbolji rezultat. U ženskoj konkurenciji to je Brigita Čepo iz Osijeka i u muškoj konkurenciji to je Darko Smrčak iz Bistrinaca.
Umjesto zaključka:  ovim putem pozivam sve zainteresirane da se priključe VII Ljetnoj valpovačkoj ligi trčanja (dozvoljeno je i hodanje i nordijsko hodanje) i sasvim na kraju jedan sudionik koji prakticira sudjelovanje putem nordijskog hodanja slušao je razgovor oca i sina koji su bili u njegovoj neposrednoj blizini. Sin pita tatu kako da ovaj čovjek hoda sa štapovima? Tata mu je sasvim ozbiljno rekao da se može i puzati,  jer je važno  kretati se. Dječak više nije ništa rekao. TO je poruka neodlučnima i onima koji misle da moraju biti u vrhunskoj formi. Ne, dječak poslije očeva odgovora nije imao pitanja nego je trčanjem pretekao hodača koji je bio zadovoljan svojim načinom sudjelovanja u Ljetnoj ligi trčanja.
Ako ne prije vidimo se na VII Valpovačkoj ligi trčanja.


Mirko Pauković