Gori li srce u nama?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM Valpovo uputio je vjernicima župnu poruku za 3. Vazmenu nedjelju.

 

MISNA ČITANJA

 Evanđelje Lk 24,13-35.

 

Ukazanje učenicima na putu u Emaus

usp. (Mk 16, 12–13)
I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. 14Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. 15I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. 16Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. 17On ih upita: »Što to putem pretresate među sobom?« Oni se snuždeni zaustave 18te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: »Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?«
19A on će: »Što to?« Odgovore mu: »Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: 20kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. 21A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. 22A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, 23ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. 24Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.« 25A on će im: »O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! 26Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?« 27Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. 28Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. 29No oni navaljivahu: »Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!« I uniđe da ostane s njima.
30Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. 31Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. 32Tada rekoše jedan drugome: »Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?« 33U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. 34Oni im rekoše: »Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!« 35Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

 

Dvojica učenika na putu Emaus razočarani i utučeni vraćaju se kući nakon svih dana provedenih s Isusom i nade koju je Isus u njima pobudio.

Emaus je selo blizu Jeruzalema u koji se učenici vraćaju nakon neispunjene nade.

Dvojica učenika slika su svakog čovjeka tražitelja smisla života.

Emaus je mjesto kao odstupnica, sigurnost starog i ustaljenog načina života kamo se uvijek možemo vratiti: i kad ne uspijemo u svojim planovima i kada nam ništa ne ide.

 

Isus na putu u Emaus je onaj koji otkriva Pisma, koji otkriva Riječ Božju, koji otkriva smisao svega što nam se događa i koji napokon i ponovno lomi kruh, dijeli svoje Tijelo za hranu.

Isusova Riječ i njegovo Tijelo snaga su života, čak i onda kada smo razočarani, kada nam ne ide onako kako bismo htjeli.

 

Treba samo čuti njegovu riječ, imati otvoreno srce i dušu. On je kadar razgorjeti srce. Učenici kažu: Nije li nam gorjelo srce dok nam je otkrivao Pisma? On nesebično i trajno daje svoje Tijelo za hranu, lomi kruh koji život znači.

Učenici se vraćaju istu večer u Jeruzalem da razglase što im se dogodilo, da posvjedoče za Isusa.

 

Kako mi slušamo Božju riječ, Isusovu riječ?

Da li je uopće slušamo?

Možda prolazi kraj nas kao da nije rečena nama.

Mi nismo ni tužni ni razočarani što ne razumijemo Božju riječ.

Ušla nam je na jedno uho i izašla na drugo.

Mijenja li Isusova riječ nešto u našem životu?

Pokreće li nas da je živimo, da je svjedočimo?

Gori li srce u nama dok čitamo i slušamo Riječ Božju?

Gorjeti srce - je dar Božji, ali je i mogućnost i pokazatelj da smo sposobni i osjećajno doživjeti snagu riječi Božje i po njoj živjeti kao evangelizirani ljudi.

Ili nam je ipak na koncu svejedno jesmo li evangelizirani ili nismo, jesmo li kristijanizirani ili nismo, jesmo li kršćani po rođenju i tradiciji ili po izboru i opredjeljenju.

 

Zvonko Mrak, župnik

Emaus, akril, Vladimir Meglić, ak. slikar