O bio raznolikosti Dunava i Drave

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave u velikoj vijećnici Gradske uprave Belišća održan Okrugli stol pod nazivom „Biološka raznolikost Dunava i Drave“.

Kako je bilo pojašnjeno već na njegovom početku, ovaj okrugli stol u Belišću dio je, zbog pandemije COVID-19, odgođenog obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti koji se inače diljem svijeta slavi 22. svibnja. Sukladno najavama, okrugli stol na čijem je početku nazočne u ime Grada Belišća pozdravila zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, pokrio je cijeli niz tema iz područja biološke raznolikosti te specifičnosti područja uz Dunav i Dravu s posebnim naglaskom na iskorištavanje tih specifičnosti za privlačenje turista, a s fokusom na održivi turizam čijem se razvoju sve više stremi i na ovim prostorima.

Panelisti Okruglog stola bili su Maksima Mijatović iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Kristina Kovačević iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Ivana Buzuk kao predstavnica Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Darko Barjaktarevićiz Turističke zajednice Općine Erdut, te Angel Milišić – Zečević iz poznatog belišćanskog Baraber extreme teama.

Uz Okrugli stol povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti održano je i razgledavanje ekološko – edukacijske staze Porić te je provedena radionica razgledavanja ptica na novosagrađenim promatračnicama, a cjelokupni događaj završio je zajedničkim ručkom i umrežavanjem svih sudionika projekta.
Ne treba zaboraviti niti značajan podatak da je područje provedbe ovog projekta višestruko zaštićeno u sklopu ekološke mreže Natura 2000, Regionalnog parka Mura-Drava i zaštićenog krajobraza Erdut te da je između ostalog i zbog toga svrha projekta stvoriti okvire za revitalizaciju projektnog područja kroz turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini, što to će donijeti socijalne, ekonomske i ekološke dobrobiti lokalnom stanovništvu i zajednici. Projekt čiji je glavni korisnik Općina Erdut se financira iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Lidija Aničić