Ogledalo nebrige i nemara

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA Pjesmom opjevana Karašica mnogima je prirasla srcu i trebala bi biti ures našeg zavičaja. Međutim, često smo svjedoci njene devastacije i zapuštenosti.

Prema fotografijama naše sugrađanke, u Valpovu, nedaleko Osnovne škole, na njezinoj su se površini nakupile naslage zelenila koje je uslijed niskog vodostaja prekrilo korito cijelom širinom u dužini od nekoliko desetaka metara, ali, isto tako je vidljivo da se među tim naslagama zelenila kriju i naslage nečistoće i raznih otpadaka. Ponovo smo svjedoci posvemašnje nebrige za održavanje rječice, no svjedočimo i posljedicama vlastitog nemara. Teško je razumljiva bahatost nekih sugrađana koji i pored svih napora na organizaciji prikupljanju i deponiranju otpada na odgovarajuća mjesta, i pored skupo plaćenih reciklažnih dvorišta, na obale Karašice ili u njezino korito izravno,  bacaju  otpad. Teško je i opisati što se sve nađe u koritu rijeke.

Možemo prigovarati  tvrtki Karašica-Vučica d.d. na nedovoljnom održavanju rječice i njenog korita, možemo biti nezadovoljni količinama vode u koritu rječice, međutim, većinu nezadovoljstva izazivaju upravo postupci nekih među nama, koji se nemarno odnose prema Karašici kao javnom dobru i vrijednosti, koju ćemo, ne budemo li pažljivije postupali, pretvoriti u ruglo.

Ne zaboravimo, u Karašici se ogleda naš odnos prema okolišu, ali i prema sebi samima…