MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Božji savez s čovjekom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu objavio je Misao dana za 1.korizmenu  nedjelju kroz godinu 21. veljače 2021.

                                                                                                                           

SLUŽBA RIJEČI ZA  1. korizmenu nedjelju  - B –

21.veljače 2021.

Prvo čitanje:

Post 9, 8-15

Savez Božji s Noom, izbavljenim od voda potopa.

Čitanje Knjige Postanka

Ovo reče Bog Noi i njegovim sinovima s njim: »Evo, sklapam savez svoj s vama i s vašim potomstvom poslije vas i sa svim živim stvorovima što su s vama: s pticama, sa stokom, sa svim zvijerima, sa svime što je s vama izišlo iz korablje – sa svim živim stvorovima na zemlji. Uspostavljam savez svoj s vama te nikad više vode potopne neće uništiti živa bića niti će ikad više potop zemlju opustošiti.«

I reče Bog: »A ovo znamen je saveza koji stavljam između sebe i vas i svih živih bića što su s vama za naraštaje dovijeka: Dugu svoju u oblak stavljam, da znamenom bude saveza između mene i zemlje. Kad oblake nad zemlju navučem i dúga se u oblaku pokaže, spomenut ću se saveza svoga, saveza između mene i vas i stvorenja svakoga živog: potopa više neće biti da uništi svako biće.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Ps 25, 4bc-5ab.6-7bc.8-9

Pripjev:

Sve su staze tvoje, Gospodine, ljubav i istina za one koji čuvaju Savez tvoj.

Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,
nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me
jer ti si Bog, moj Spasitelj.
Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti
i ljubavi svoje dovijeka.
Spomeni me se po svojoj ljubavi –
radi dobrote svoje, Gospodine!
Gospodin je sama dobrota i pravednost:
grešnike on na put privodi.
On ponizne u pravdi vodi
i uči malene putu svome.

Drugo čitanje:

1Pt 3, 18-22

Vas sada spasava protulik korablje – krštenje.

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Ljubljeni: Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu. U njemu otiđe i propovijedati duhovima u tamnici koji bijahu nekoć nepokorni, kad ih ono Božja strpljivost iščekivaše, u vrijeme Noino, dok se gradila korablja u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bî spašena vodom. Njezin protulik, krštenje – ne odlaganje tjelesne nečistoće, nego molitva za dobru savjest upravljena Bogu – i vas sada spasava po uskrsnuću Isusa Krista koji, uzašavši na nebo, jest zdesna Bogu, pošto mu bijahu pokoreni anđeli, vlasti i sile.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje:

Mk 1, 12-15

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Riječ Gospodnja.

 

MISAO DANA

1.KORIZMENA NEDJELJE - B -

U Valpovu, dne 21. veljače 2021.

Bog pred svojim očima ima grešnog čovjeka i grešno čovječanstvo. Čovjek je grešan od početka.

Ali Bog ujedno čovjeka i čovječanstvo gleda u svjetlu otkupljenja u Isusu Kristu, svome Sinu.

Pred Božjim očima je spašeni čovjek i spašeno čovječanstvo u cjelini, od početka, od prvog Adama do posljednjeg Adama.

Zato Bog od početka nudi Savez sa čovjekom i čovječanstvom, savez prijateljstva i ljubavi, ne savez gospodara i roba, nego savez jednakih, savez partnera.

Sklapao ga je već s Adamom, s Noom, s Abrahamom, s Izakom, s Mojsijem i svojim izabranim narodom.

Svi ti savezi (kažemo Stari) su propali ne radi Božje nevjere, nego radi nevjere čovjeka. Još više radi snage Sotone koji je uvijek bio zavodnik i lažac, koji je uvijek prevario čovjeka da razvrgne Savez s Bogom.

Konačni i vječni savez je s Božjim narodom u Isusu Kristu.

Snaga i jamstvo tog saveza je Krv Isusa Krista, njegova muka, smrt i uskrsnuće. On više ne može propasti jer je Isusovo spasenje u konačnici uništilo grijeh i zlo, snagu Sotone, koji je do sada uvijek prevario čovjeka da razvrgne Savez s Bogom.

Sotona se nije bojao ni Sina Božjega napastovati: da pretvori kamen u kruh, da skoči s hrama, da mu se pokloni.

Isus je znao odgovor: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz usta Božjih. Ne iskušavaj Božju strpljivost i Božje Veličanstvo. Klanjaj se jedino Bogu.

S nama Sotona ima manje posla. Nama se može približiti u najljepšem svjetlu, u najljepšoj opremi (celofanu), u najljepšoj priči tj. laži i da ga ne prepoznamo i ne prozremo i ne odbijemo. Da pače,  lako mu povjerujemo. To  je naš grijeh.

Ali imamo u sebi snagu Kristove milosti, snagu spasenja, snagu prolivene Krvi Kristove, snagu Riječi Božje koja i u nama odzvanja – Ne živi čovjek samo o kruhu …, snagu križa i snagu uskrsnuća.

Sotona može privremeno zavladati našim srcem, ali ako ga prepoznamo imamo snagu obraćenja, snagu pokajanja i snagu opraštanja.

Bog je uvijek spreman oprostiti jer je već oprostio u žrtvi svoga Sina, u otkupnini koju je već platio Sin Božji umjesto nas.

U tom svjetlu odzvanjaju Isusove riječi: Približilo se Kraljevstvo Božje. Ono je već tu, među vama, već raste i vi već rastete u njemu. To je neupitna stvarnost.

Drugi dio te Isusove riječi je: Obratite se i vjerujte evanđelju. Imamo snagu obraćenja, a Isus nam nudi evanđelje, radosnu vijest spasenja.

To je naš put u korizmi: pokajanje, obraćenje i život po evanđelju.

Pokajanje znači da sebe vidimo u pravom svjetlu, kao grešne ljude, nedostojne Božje milosti.

Vrijeđamo Boga kao onoga koji nas najviše ljubi i kojemu je najviše stalo do nas, a prihvaćamo napasti sotone koji nas vara i koji nam laže. Zato nas ljubav Božja prema nama i naša ljubav prema Bogu poziva na pokajanje.

Obraćenje znači promijeniti put propasti, promijeniti prihvaćanje grijeha i zla u svom životu, vratiti se na put Božji i konačno se odlučiti za suživot i zajedništvo s Bogom. To ne znači da nećemo više nikada sagriješiti, nego znači našu odluku i snagu volje u kojoj to ne želimo.

Život po evanđelju znači živjeti stvarnost novoga života, novoga svijeta, kraljevstva Božjega među nama, živjeti u svjetlu spasenja i otkupljenja u Isusu Kristu, otkriti Riječ Evanđelja kao živu i rečenu meni i mom životu.

Konačno to je program cijeloga kršćanskog života.

Ne bojmo se živjeti po zahtjevima Evanđelja i po zahtjevima Isusa Krista. To je punina života.
Zvonko Mrak, župnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 684 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu