GRAD BELIŠĆE:Rekordan proračun u 2020. godini

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Iznos kojega se ne bi postidjeli niti mnogo veći gradovi – 87,5 milijuna kuna – iznos je izvršenja proračuna Grada Belišća u 2020. godini.

Unatoč svim izazovima zbog novog koronavirusa, protekla godina je za Belišće bila rekordna jer ovoliki proračun nije zabilježen u povijesti ovog industrijskog gradića. Izvorni je plan bio 93.354.532 kune, a izvršenje s 31. prosinca 84.089.001,97 kn, što daje indeks izvršenja od 90,07 %. Još detaljnije, ukupni prihodi i primici proračuna u 2020. godini iznosili su 82.098.666 kuna, ukupni rashodi i primici bili su 84.089.002 kune. Uz višak prihoda prenesen iz 2019. godine, koji iznosi 5.428.053 kune, zbrojene prihode i rashode, rezultat poslovanja belišćanskog gradskog proračuna za 2020. godinu je pozitivan u iznosu od 3.437.717 kuna i prenosi se u ovu godinu.

Zadovoljno i ponosno rekao je to gradonačelnik  Dinko Burić i u izjavi za medije potvrđujući kako je i Belišće, kao i svi ostali u Hrvatskoj imalo pad ukupnih prihoda.

-Jednim dijelom poreznih, ali drugim zbog vlastitih odluka odnosno ekonomsko – gospodarskih mjera pomoći poduzetnicima zbog kojih smo se odrekli vlastitih prihoda.  No, unatoč tome imamo izvršenje od 87,5 milijuna kuna i ostvareni pozitivan rezultat od 3,5 milijuna kuna, kaže čelnik Belišća, grada u kojem je se u 2020. godinu ušlo sa 109 pripremljenih projekata.

-Korona nas je malo poremetila u izvršenju svih, no mi smo svejedno izvršili više od 70 tih projekata, i zbog toga se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tome od djelatnika Gradske do svih vijećnica i vijećnika. Vrijednost našeg „mi“ se i u ovim okolnostima također pokazala, kaže gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Među 22 točke dnevnog reda ove 46. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u četvrtak, 25. veljače, u Centru za kulturu Sigmund Romberg, bile su teme vezane uz obilježavanje Dana grada i javna gradska priznanja te realizaciju programa za 2020. godinu iz domene gradskih Upravnih odjela i institucija. Vijećnici su čuli izvješće o prošlogodišnjim aktivnostima Vijeća romske nacionalne manjine i Savjeta mladih grada Belišća te izvješće o radu Gradonačelnika i Gradske uprave. Među točkama dnevnog reda treba svakako spomenuti izvješće Vlade Krznarića, načelnika Policijske postaje Belišće, a stanje sigurnosti u 2020. godini ocijenjeno je kao dobro, iako i dalje postoje određeni problemi koji se trebaju riješiti, u prvom redu preventivnim, a ako bude potrebno i represivnim djelovanjem. Središnji državni ured za demografiju je to potvrdio, a Belišće je usvajanjem programa poticajnih socijalno demografskih mjera za 2021. godinu to još jednom pokazalo, da se nalazi među top 5 jedinica lokalne samouprave prema tim izdvajanjima u četiri kategorije, a svakako treba reći i da su se vijećnici složili da se Belišće kandidira za dobivanje certifikata „Grad za mlade“.

Nakon što na nekoliko zadnjih sjednica nije bilo pitanja na aktualnom satu, na 46. sjednici GV grada Belišća upravo je tu došlo do rasprave jer vijećničko pitanje Dragana Anočića (HDZ) nije bilo postavljeno u skladu s izmjenama statuta i pravilnika Gradskog vijeća, koje su svi vijećnici jednoglasno usvojili. Bio je to razloga da Anočić već na početku napusti sjednicu, a vijećnik Dino Rupić to je učinio nešto kasnije, jer se nije prihvatio njegov prigovor na izvješće Savjeta mladih, koje je zbog tehničkog propusta bilo nepotpuno. No, zato je vijećnik Bojan Vuksanić (Kandidacijska lista grupe birača) gradonačelnika Belišća upitao je li istina da će se povećati račun za vodu, točnije za vodne usluge.

-I nas je iznenadilo, ne znam čime je to motivirano. Odjednom je stigla obavijest iz Hrvatskih voda odnosno iz Vodnogospodarskog odjela Osijek da moramo povisiti cijenu naknade po kubiku vode sa 41 lipe na 1,35 kn. To je povećanje od više od 200 posto. To je za sredine koje nemaju pročistač, a Belišće ima svoj pročistač koji već sada funkcionira. Ono što je još čudnije i izazvalo veće iznenađenje je da je izdan nalog da se to primijeni retrogradno od 1. siječnja, a rješenje je stiglo tek sada. Naravno da to ne dolazi u obzir i mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva, uložit ćemo žalbu i borit ćemo se da kubik vode ne poskupi za jednu kunu, odlučno kaže belišćanski gradonačelnik, ističući kako u konačnici to niti nije prihod Hidrobela, već države. Naglasio je još jednom kako se u Belišću cijena vode nije mijenjala već sedam godina, od 2014., a vodstvo grada se svo to vrijeme bori da građani nemaju još i to opterećenje te se iz belišćanskog proračuna sufinanciraju svi objektivno veći rashodi nastali u procesu proizvodnje vode.