Divlji deponiji ogledalo su naše nebrige

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA  Lijep i sunčan dan izmamio nas je na otvoreno. Netko pješke, netko biciklom - krenuli smo u prirodu, željni svježeg zraka, sunca i zelenila.

Put od središta grada do Bocanjevaca jedna je od omiljenih ruta među biciklistima, jer promet nije gust, a cesta pravocrtno vodi kroz polja, tek obrađena ili zasijana žitom koje plijeni zelenilom.

No, već na samom početku dionice, tek što se prođe obilaznica Valpova, golemo razočaranje. Prizori koje pružaju kanali uz samu prometnicu ogledalo je naše nebrige, nekulture, otuđenosti.     

Ne mogu reći da sam iznenađen. Na tu činjenicu pozornost mi je skrenuo jedan od Bocanjevčana koji je također ostao zgrožen količinom smeća koje su neodgovorni (on kaže Valpovčani) odbacili u kanal uz cestu. Nažalost, to nije nova pojava niti je karakteristična samo za ovaj predio, i uvjeren sam da ćemo i u danima koji dolaze, otkrivati mnoge divlje deponije koje su nastale tijekom zimskih mjeseci, kada je snježni pokrivač u netaknutu bjelinu omatao našu nebrigu i zločin prema prirodi.

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, tek je uvod u visoke proljetne temperature i samo je pitanje dana kada će odbačen otpad početi zaudarati i dodatno zagađivati okruženje.

Što je sve skrivao snijeg, a razotkrilo sunčano i toplo vrijeme? Kažu, slika govori tisuću riječi, pa vam serviram galeriju fotografija koje svjedoče o neljudskosti onih koji, zacijelo u okrilju noći, zaustave automobil, izbace svoj sramotni teret i mirno se vrate kućama, zadovoljni što su se riješili smeća.

Uzalud je trošiti riječi o tome da je smeće dobro selektirati i deponirati na za to predviđena mjesta. Kako god računali, mjesto na kojem su snimljene fotografije udaljenije je od reciklažnih dvorišta i odlagališta otpada u koja su uloženi značajni iznosi kako bi se otpad organizirano prikupljao, a da ne govorimo o tome kako kontinuirano ulažemo novac u komunalne službe  i sustav odvoza otpada iz kućanstava.

Malen dio obijesnih susjeda, neprilagođenih uređenom obliku stanovanja i suživota, uzimaju si za pravo nekontrolirano sijati svoje smeće gdje im padne napamet. Nekažnjeno!

Sasvim sam siguran da bi s  tek malo truda, analizom odbačenih otpadaka, mogli utvrditi iz kojeg je to domaćinstvo odbačeno, a dalji postupak neka se odvija u skladu sa zakonskim odredbama.

Čini se da je opet, po tko zna koji put, odgovorne, sunce i toplo vrijeme zateklo u zimskom snu, baš kao što ih, u pravilu, zatekne prvi snijeg zimi.