GRADSKI ODBOR HDZ VALPOVO: Prijeti li financijski slom proračuna Grada Valpova?

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Gradski odbor HDZ Valpovo uputio je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

PRIJETI LI FINANCIJSKI SLOM PRORAČUNA GRADA VALPOVA?

REKORDNO NEGATIVNI FINANCIJSKI POKAZATELJI U MANDATU MATKA ŠUTALA

Kada je Matko Šutalo preuzeo gradonačelničku funkciju u Gradu Valpovu 8. lipnja 2017. godine, prema službenom financijskom izvještaju od 30. lipnja 2017. godine naslijedio je obveze po računima u iznosu 5,1 milijun kuna. Nakon tri i pol godine obnašanja izvršne vlasti, uvidom u službeni godišnji financijski izvještaj Grada Valpova na dan 31. prosinca 2020. godine, obveze po računima i potpisanim ugovorima Grada Valpova iznose golemih 16,5 milijuna kuna, što je povećanje od 8,823.140 kn ili 323 %!

Zašto je dug enormno rastao?

Slijedeći podatci iz financijskog izvješća najbolje pokazuju  kako se rasipao novac građana.

 

  • INTELEKTUALNE I OSOBNE USLUGE             -          1.046,016,00 kn
  • UREDSKA OPREMA I NAMJEŠTAJ                  -            649.399,00  kn
  • USLUGE PROMIDŽBE I INFORMIRANJA        -             610.274,00  kn
  • REPREZENTACIJA                                          -         223.422,00  kn
  • NOVI AUTOMOBIL                                        -          235.136,00  kn

Aktualni gradonačelnik nastoji na sve načine prikriti svoje neracionalno i nestručno upravljanje proračunskim sredstvima, tešku situaciju i nelikvidnost proračuna koji su posljedica isključivo njegova upravljanja Gradom Valpovom u protekle tri godine. Tako u njegovim zadnjim javnim istupima nema ni riječi o trenutačnoj izrazito zabrinjavajućoj financijskoj situaciji u gradskom proračunu, ali zato za manipulacije i laži prostora uvijek ima.

Preuzimanjem funkcije gradonačelnika Matko Šutalo naslijedio je također obveze po kreditima u iznosu 3,7 milijuna kuna, a na dan 31. prosinca 2020. godine obveze po kreditima iznosile su 10,3 milijuna kuna, što je rast od 278 %! Dakle, ukupne obveze našega grada pod vodstvom Matka Šutala iznose golemih 26,7 milijuna kuna, a to ne bilježi ni jedan grad u okruženju!

Financijski pokazatelji Proračuna Grada Valpova za razdoblje od preuzimanja vlasti gradonačelnika Matka Šutala (8. lipnja 2017.) do zadnjih financijskih podataka s 31. prosinca 2020. godine otkrivaju i više nego zabrinjavajuće podatke. Preneseni manjak prihoda Grada Valpova na dan 31. prosinca 2020. godine iznosi čak 15,8 milijuna kuna. Usporedimo li to s trenutkom kada je preuzeo vlast prije tri i pol godine i kada je taj manjak prihoda proračuna iznosio 4,2 milijuna kuna, sada bilježimo povećanje manjka za više od 11 milijuna kuna ili 376 % u tri i pol godine.

Apsolutno porazni podatak – što je opravdani alarm za nelikvidnost Proračuna Grada Valpova i funkcioniranje gradskog sustava – jest kako je od ukupnog iznosa neplaćenih obveza Grada Valpova za njih čak 11,6 milijuna kuna prošao rok plaćanja, tj. obveze su dospjele na naplatu.

S pravom se upitajmo koji je razlog tolikim obvezama Grada od 26,7 milijuna kuna, tolikom proračunskom manjku prihoda od 15,8 milijuna kuna, posebice kada se prisjetimo kako su mu vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera u njegovu mandatu odobrili više od 40 milijuna kuna kredita, kada su mu izglasali tri proračuna i 14 rebalansa proračuna te kada su mu porezni prihodi zbog zakonskih izmjena na razini RH porasli za gotovo 300 % od 2018. godine?!

Zar je i za ovakvu situaciju gradonačelniku kriv Valpovački HDZ?

Svi financijski izvještaji Grada Valpova nalaze se na službenoj mrežnoj stranici Grada Valpova, kao i zadnji godišnji financijski izvještaj za 2020. godinu: http://valpovo.hr/proracun-grada-valpova-za-2020-godinu/

GO HDZ Valpovo