Očuvanje stabla platane

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO  Grad Valpovo provodi zanimljiv projekt očuvanja karakteristika starog stabla platane, jednog od prepoznatljivih simbola Valpovačkog perivoja.

U sklopu ukupnih mjera koje se provode radi očuvanja i unapređenja prezentacije vrijednosti našega parka to je dobrodošla inicijativa koja se uklapa i u projekt Parkovni biseri Slavonije, koji se odvojeno provodi s tim ciljem.

U sklopu projekta koji se provodi sa Hrvatskim šumarskim institutom u Jastebarskm, odnosno s njihovim Zavodom za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo, u utorak 16. veljače, grad Valpovo su posjetila dvojica djelatnika Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo i u sklopu suradnje s Gradom Valpovom koja je započela 2020. godine i uzeli plemke sa stabla platane. Ovo predstavlja drugi korak projekta, nakon što su već pripremljene i uzgojene sadnice platane u plasteniku Hrvatskog šumarskog instituta koje će poslužiti kao podloga na koju će se cijepiti uzete plemke stoljetnog stabla.

Dalje su slijedile aktivnosti kalemljenja ili kloniranja znamenitog stabla tako da su plemke spojene s uzgojenim podlogama platane. O napretku stabala mladih „valpovačkih platana“, koje su genski identične staroj platani u gradskom Perivoju, s Instituta će izvještavati putem foto i tekstualnog materijala. Završetkom projekta mlada će stabla stići u grad Valpovo gdje će svi zainteresirani moći dobiti svoj primjerak  te ga negdje zasaditi i brinuti se o njemu.

Ovom smo suradnjom sa stručnjacima očuvali i osigurali gene znamenitog i prekrasnog stabla stoljetne platane za sva vremena i omogućili budućim naraštajima da uživaju u prirodnim ljepotama našeg kraja.