MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Neka je svaki dan Dan žena

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE S obzirom da zbog epidemioloških mjera ove godine nismo u mogućnosti na tradicionalan način obilježiti Dan žena podjelom karanfila, kako to tradicionalno svih ovih godina radimo, ovim putem Gradska organizacija SDP-a Belišće u suradnji s Forumom žena uz čestitku svim ženama upućuje proglas.

Ženska prava, ljudska prava, taoci su sitnog i opasnog politikantstva. Taoci su ideoloških prijepora političke desnice. Na žalost ogromnih posljedica. Početak godine ne ulijeva nadu promjene, a kamoli unaprjeđenje položaja žena. Četiri slučaja femicida, nepostojanje mišljenja Vlade RH o reproduktivnim pravima žena, odbijanje provedbe odluka Ustavnog suda, diskriminacija na tržištu rada. To je Hrvatska danas i to je status ljudskih prava danas.

Rezultati ratifikacije Istanbulske konvencije izostaju gotovo u svim područjima, a tome svjedoče nepromijenjene statistike. Femicid u Hrvatskoj još uvijek čini 25 do 30 posto svih ubojstava, a u 80 posto slučajeva prethodilo mu je fizičko nasilje, kao i prijetnje smrću u 60 posto slučajeva. U vrlo kratkom razdoblju život su izgubile četiri žene, nasilnom smrću što predstavlja nastavak crnog niza ubojstava žena u Hrvatskoj. Taj niz nastavlja se na 13 ubijenih žena u prethodnoj godini. Žena koje su mogle biti spašene da je sustav funkcionirao. Preventivne mjere, kao i procjena rizika izostaju. Izostaju i primjerene kazne za nasilnike koje su presudama ove godine svedene na oslobađanje počinitelja seksualnog nasilja nad policajkom i uvjetnu osudu Požeško – slavonskog župana.

Iako naoko zakonski uređeno područje zaštita trudnica i rodilja na radnom mjestu, ono se u praksi izigrava vrlo često. U Hrvatskoj su žene žrtve prekovremenog rada, žene su one koje su najčešće osuđene na sklapanje ugovora na određeno vrijeme, one kojih je zbog skrbi članova obitelji na tržištu rada znatno manje, one čija je plaća manja nego plaća muškaraca i one koje su u starosti zbog toga osuđene na siromaštvo. U Hrvatskoj neplaćeni kućni rad i dalje obavljaju žene, a patrijarhalna struktura i dalje dominira i ograničava pravo žena na napredak.

U pogledu reproduktivnih prava, situacija je nepromijenjena. Zakonski omogućen i legalan pobačaj još uvijek se nalazi u okovima slobode uskraćivanja zdravstvene skrbi temeljem osobnih uvjerenja odnosno priziva savjesti. Poboljšanju stanja ne pomaže izostanak mišljenja Vlade RH na SDP-ov Prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće koji se nalazi na Saborskim klupama. Dani rokovi Ustavnog suda za donošenje novog zakona koji doslovno spašava živote žena sustavno se i namjerno ignoriraju. Ističemo kako je pravo na prekid trudnoće na zahtjev žene ljudsko pravo, te kao takvo nikoga ne ograničava, ne ugrožava ničije slobode i nikoga ne diskriminira.

Zato je više nego ikada potrebno dići svoj glas, hrabro i beskompromisno se suprotstaviti i oduprijeti diskriminaciji, ušutkavanju, marginalizaciji, poniženju i zanemarivanju! Pola neba, pola zemlje, pola moći!

Sretan vam Dan žena!

Zlatko Adjulović, predsjednik GO SDP Belišće

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1062 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu