Projekt „Društveni centar Valpovo“ u ožujku nastavlja sa svojim aktivnostima

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U prostorijama Društvenog centra Valpovo, u utorak 09. ožujka 2021. u 17 h  održava se edukacija „Biti volonter – 2. dio“ iz Programa Grada Valpova za razvoj volonterstva i uspostavu Volonterskog centra grada Valpova.

Polaznici će imati priliku saznati više o volontiranju u organizaciji, o koordiniranju volontera te o pravima i obvezama volontera i njihovih koordinatora.

Ovo je tek jedna od 14 aktivnosti koju na mjesečnoj razini provode vanjski stručnjaci u sklopu izrađenih programa, udruge partneri u suradnji sa zaposlenicima na projektu „Društveni centar Valpovo“ te veliki broj volontera na mjesečnoj razini u Društvenom centru.

Do danas je održano preko 130 različitih radionica, predavanja i seminara koje su namijenjene ciljanim skupinama ovog projekta (mlade, djecu i osobe s invaliditetom) kao i svim zainteresiranim građanima Valpovštine, kaže nam Josipa Glavurdić, voditeljica projekta.

Sve aktivnosti koje organiziraju udruge partneri na projektu i zaposlenici u suradnji s volonterima odvijaju se u skladu s napisanim programima kako bi se pokušali ostvariti ciljevi postavljeni istima.

Svaki mjesec se održi nekoliko aktivnosti Kocka je bačena – odnosno večeri društvenih igara namijenjene svim ciljanim skupinama koje se vole družiti uz različite „board games“. Na večeri društvenih igara se može ponijeti neku svoju igru ili se poslužiti s fundusom igara Društvenog centra.

Održano je nekoliko filmskih večeri na kojima su se prikazivali igrani i dokumentarni filmovi. Igrani  filmovi su bili prikazivani jednom tjedno prativši tematiku velikih povijesnih događanja što je ovoj aktivnosti donijelo i edukativni karakter, dok su dokumentarni filmovi prikazivani nastavno na aktualnu tematiku pa se tako za vrijeme američkih izbora mogao pogledati dokumentarac o Donaldu Trumpu.

Organizirana su i predstavljanja svih programa izrađenih kroz projekt na kojima se moglo čuti čime su se vanjski stručnjaci vodili pri izradi programa, na koji su način analizirali sadašnje stanje u Valpovu, te su predstavili metode preko kojih su došli do rezultata i ciljeva svog istraživanja - kako vidimo položaj mladih, djece, osoba s invaliditetom, te u kojem smjeru se trebaju razvijati programi Info centra za mlade i Lokalnog volonterskog centra kako bi oni u budućnosti bili održivi.

Na predstavljanju web stranice Društvenog centra Valpovo predstavljen je kalendar događanja koji smo osmislili kao platformu za sva događanja u društvenom centru, ali i za događanja na području Valpovštine. Tako će se na jednom mjestu moći naći sve informacije o manifestacijama na ovom području. Također web stranica se koristi za potrebe Info centra za mlade gdje mladi na dnevnoj bazi mogu dobiti informacije i biti upoznati s mogućnostima koje im se pružaju, a na podstranici Volonterski centar mogu se pronaći informacije za volontere, organizatore volontiranja i sve zainteresirane građane koje žele iskoristiti svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli drugima.

U suradnji s partnerskom udrugom na projektu Društvo „Naša djeca“ Grada Valpovo održano je preko 18 kreativnih radionica za djecu različitih uzrasta. Kroz igru, glazbu i predavanja djeca su učila o sigurnosti na internetu, ljubaznosti, engleskom jeziku, kriptografiji, izrađivali plakate o zaštiti od korona virusa, zajedno s izviđačima sadili ginko, ilustrirali slikovnicu i druge kreativne i poučne stvari.

Nažalost zbog pandemije korona virusa i činjenice da su rizična skupina korisnici partnerske udruge osoba s invaliditetom „MI“ nisu mogli sudjelovati na radionicama, ali jedva čekamo da se situacija popravi i da se krenemo družiti. Za to vrijeme su vrijedni volonteri udruge MI sudjelovali na radionicama o pravima i zaštiti osoba s invaliditetom, zajedno s djecom sadili ginko u vlapovačkom parku, obilježili međunarodni dan osoba s invaliditetom i međunarodni dan volontera, te su sudjelovali na edukacijama za volontere, ali i na brojnim drugim radionicama i predavanjima.

S mladima smo obilježili međunarodni dan – glazbe, tolerancije i volontera, svaki dan smo obilježili edukativnim predavanjem nekog od volontera ili člana udruge Karašicka Republika ili partnerske udruge Revolucija. Provodili smo i artbeat radionice na kojima smo se susreli sa „stikerima“ iz cijelog svijeta i stvarali s njima vlastite kompozicije.

S članovima udruga za mlade i drugim zainteresiranima smo ustalili aktivnosti kao što su Koordinacijski sastanak s udrugama za mlade i vanjskim stručnjakom za pisanje Programa za mlade, Koordinacijski sastanak za nadolazeće aktivnosti za mlade, Individualne rasprave o problemima mladih, Tribina o problemima mladih, Sudjelovanje mladih u razvoju lokalne zajednice-mogućnosti i perspektive. Preko tih tribina smo osluškivali potrebe mladih te smo prema tome planirali nadolazeće aktivnosti i izradu programa za mlade s ciljevima da im poboljšamo kvalitetu života unutar lokalne zajednice i odgovorimo na njihove potrebe.

I glazbu nismo zanemarili, kroz in memoriam ciklus obradili smo lik i djelo – Olivera Dragojevića, Kiće Slabinca i Arsena Dedića kroz predavanja i pjesničke večeri. Kroz radionicu Guitar for dummies upoznavali smo zainteresirane s osnovama gitare.

Volonteri društvenog centra i udruga partnera su održali radionice iz svoje struke ili svog predmeta interesa, pa smo tako imali– pjesničku i glazbenu radionicu Leonard Cohen, na predavanju Pitka povijest svijeta nas je dr.sc. Dinko Župan uveo u povijest civilizacija kroz različita pića. Povodom dana glagoljice magistra hrvatskog i mađarskog Laura Ćavar učila nas je glagoljicu. Osluškivanjem potreba mladih voditelj društvenog centra održao je radionicu traženje posla je posao kako bi upoznao ljude s poteškoćama na koje mladi nailaze u traženju zaposlenja nakon fakulteta. Magistra nutricionizma Josipa Mađarić nas je upoznala s važnosti zdrave prehrane kroz predavanje Jedi zdravo. Osnivačica škole stranih jezika Eva Bošković nas je naučila kako pisati poslovne mailove na engleskom jeziku, a dr.sc. Matko Mužević nam je kroz predavanje Zašto znanost govorio o važnosti znanosti u svakodnevnom životu. Iva Soldo, suosnivačica digitalne agencije Bamboo Lab koja se bavi web razvojem i digitalnim marketingom na predavanju nas je provela kroz 40 zemalja svijeta i otkrila nam kako je do svoje 26. godine uspjela proputovati cijeli svijet. Voditelj info i volonterskog centra nas je upoznao sa Svijetom kolekcionarskih kartaških igara – svijetom Magica.

Sve četiri partnerske udruge u suradnji s gradom Valpovom su zajedno sudjelovale na Volonterskoj akciji čišćenja DCV-a, zajedno su evaluirale probleme s kojima se susreću pri prijavi projekta i izvješća kroz radionicu na temu Projektni dan, te su predstavile svoje djelovanje drugim partnerskim udrugama kroz aktivnost Dani otvorenih vrata udruga.

Zaposlenici društvenog centra zajedno s volonterima prolaze brojne edukacije i već sada održavaju individualna savjetovanja. Na usluzi smo svim udrugama i lokalnom stanovništvu kada ne znaju gdje pronaći odgovore na svoje probleme, pozivamo ih da nam se obrate i potraže pomoć u Društvenom centru jer upravo zbog toga neprestano radimo na stručnim usavršavanjima vlastitih kapaciteta. Zapravo naše najveće bogatstvo je baza različitih ljudi koji imaju priliku izaći ispred lokalne zajednice kako bi im predstavili svoj svijet, podijelili svoje znanje, pronašli istomišljenike i tako razvili nova poznanstva. Nadamo se da će ovaj projekt postavit temelje za dobru suradnju i nove zajedničke projekte organizacija civilnog društva čiji će krajnji korisnici uvijek biti stanovništvo njihove lokalne zajednice.

 

Projekt Društveni centar Valpovo provodi Karašicka Republika u suradnji s partnerima: Udruga “MI”, udruga “Revolucija”, Društvo Naša djeca Grada Valpova i Grad Valpovo.

Projekt UP.04.2.1.07.0081 Društveni centar Valpovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.