DA privatizacija, Da investicije i investitori, ali…

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Nakon sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, na kojoj je između ostaloga usvojena i odluka o davanju suglasnosti društvu Kombel d.o.o. za stjecanje udjela u novom trgovačkom društvu za proizvodnju tissue papira, primili smo pisano priopćenje Stjepana Krznarića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Belišća, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani sugrađani Grada Belišća i prigradskih naselja !

Želim vam se obratiti povodom izjave gradonačelnika Grada Belišća i objavljenog teksta na ovom portalu, a u svezi izgradnje tvornice higijenskog papira.

Zaprepašten sam, prije svega kao građanin Grada Belišća, a onda  i kao predsjednik Gradskog odbora HDZ a s ambicijama gradonačelnika Belišća i njegovih najužih suradnika u svezi direktnog uključivanja Grada  i gradske tvrtke Kombel d.o.o. u spomenutu izgradnju tvornice higijenskih papira. U privatni biznis i to novcem poreznih obveznika Grada Belišća!

Zakonska regulativa vjerojatno daje takvu mogućnost jedinicama lokalne samouprave, ali je u najmanju ruku neuobičajeno da se Grad i gradske tvrtke bave direktnim investicijama u izgradnju spomenute tvornice, da ulaze u vlasničke strukture i udjele, da se bave privatnim biznisom. Potpuno je jasno i transparentno definirana uloga grada i gradskih tvrtki, njihova misija i zadaća, što je posao grada i gradskih tvrtki i što trebaju činiti za kvalitetu života građanki i građana grada i njegovih prigradskih naselja.

Grad i gradske tvrtke imaju obvezu stvarati uvjete za kvalitetu života svojih građana kroz razne programe građenja, održavanja i sanacije objekata u vlasništvu grada, uređenja komunalne infrastrukture, održavanja čistoće grada, javne rasvjete, groblja  i dr.

Jedna od glavnih zadaća Grada je  stvaranje pretpostavki i što boljih uvjeta za privlačenje investitora i investicija za privatno poduzetništvo i to kroz izgradnju gospodarskih zona i potrebne infrastrukture za privatna ulaganja, nuditi određene povlastice za privlačenje ulaganja i kapitala, ali zašto bi grad ili gradska tvrtka novcem poreznih obveznika bio ili bila i investitor i time ulazio u poslovne rizike!? To mi se čini u najmanju ruku nenormalno i suludo. To su potezi vodstva Grada koji mogu  imati veliku cijenu koštanja za grad, gradske tvrtke i građane Belišća i prigradskih naselja. Iz teksta se zaključuje da grad ili gradska tvrtka Kombel d.o.o., u punom vlasništvu grada, idu u nova zaduženja ionako prezaduženog grada sa oko 80 milijuna kuna !?

Koliko sam pročitao iz teksta, jedan od glavnih argumenata za izgradnju tvornice i ulaganja gradske tvrtke u izgradnju tvornice je zapošljavanje u početku 60 radnika. Lijepo je to čuti ali mi se čini i obmanjujuće, jer investitor će svakako izgradnjom tvornice i postrojenja morati zaposliti radnike. Ali investitor ili jedan od investitora ne treba i ne smije biti grad ili gradska tvrtka !

 

Čitajući ovaj tekst, vidi se da je puno toga obavijeno velom tajne pa postavljam pitanja:

- tko su tih tri ili četiri investitora koji se spominju, njihova imena i prezimena, odakle su, koji su  nazivi njihovih tvrtki i u kojoj organizacijskoj formi su organizirana ta društva ?

- sa koliko će udjela ti investitori sudjelovati u spomenutoj investiciji od 17,6 milijuna eura ?

Iz izjava gradonačelnika i objavljenog teksta zaključuje se da se u ovaj projekt već duboko „zagazilo“, pa bi moralo biti odgovor na ovakvo pitanje.

- obzirom da se o tvornici higijenskog papira priča već godinama, koliko je potrošeno novca na konzultantske tvrtke, njihovi nazivi i  tko su vlasnici tih tvrtki ?

- zašto se tvrtka Kombel d.o.o. zadužuje za oko milijun eura i ulazi u vlasničku strukturu buduće tvornice kada joj to nije djelatnost ?

- kakav bi bio scenarij mogao biti  za Kombel d.o.o. i radnike ukoliko se dogodi loše poslovanje te tvornice, te veliki gubitci ?

I na kraju želim iskazati svoj stav da je "prtljanje " grada i gradskih tvrtki, novcem poreznih obveznika u privatni biznis  neuobičajeno, neprimjereno i krajnje opasno.

Grad i gradske tvrtke se trebaju baviti poslovima u svojim nadležnostima i biti sto je moguće bolji servis građanima te stvarati uvijete dobre klime za investitore a investitori ulagati u tvrtke i izgradnju kapaciteta svojim kapitalom.

Za razliku od investicija i investitora koje nudi gradonačelnik s ulagačima nepoznatog porijekla, privatizacija Belišća d.d. koju gradonačelnik često spominje obavljena je na transparentan i bez prijekoran način i za primjer svim ostalim tvrtkama u Hrvatskoj. Produkt ovakve privatizacije je današnji DS Smith koji je gigant u papirnoj industriji i koji izdašno puni proračun Grada Belišća !!

Gotovo identičan put privatizacije je prošla Tvornica strojeva Belišća d.d. čiji je današnji vlasnik Harburg Freudenberger, koji zajedno sa DS Smithom Belišće konstantno dobiva najviša državna i županijska priznanja i čine glavne poluge u gospodarstvu grada, županije i države Hrvatske.

Dakle DA privatizacija, Da investicije i investitori ali provjereni i „zdravi“ investitori i „zdrave“ investicije sa čistim novcem.

Karte na stol gradonačelniče !