Humanost povezuje

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Danas su svi zaposlenici Gradskog društva Crvenog križa Valpovo i zaposlenice Projekta Zaželi uz pet volontera bili angažirani na podjeli dijela 1400 paketa higijenskih potrepština.

Kao prvi u Županiji, počeli su provoditi Projekt Život dostojan čovjeka kojeg  financiraju Fond europske pomoći za najpotrebitije i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji. Provedba epidemioloških mjera znatno otežava podjelu i zahtijeva punu disciplinu korisnika.

No, to je samo dio aktivnosti koje su danas bile u provedbi. Naime i grupa mladih volonterki Gradskog društva Crvenog križa okupljenih oko projekta Šeraj znanje, lakaj budućnost pripremile su prezentaciju svog projekta za grupu učenika osmih razreda Osnovne škole iz Višnjevca koji pohađaju sate građanskog odgoja.

U pratnji profesorice  Silvije Vukašinović koja ih je dovela u Valpovo kako bi stekli izravan uvid u rad na razvoju socijalne solidarnosti, spoznali sustav humanih vrednota i u praksi vidjeli rad volontera, s velikim su zanimanjem popratili podjelu paketa, ali i razgledali prostore Gradskog društva Crvenog križa da bi im mladi volonteri u prigodnoj prezentaciji predstavili svoj projekt i način rada.

-U Hrvatskom Crvenom križu trudimo se slijediti suvremene trendove na području rada s djecom i mladima, kao i koristiti inovativne i nekonvencionalne metode i pristupe učenju kao što su vršnjačka edukacija i učenje kroz sudjelovanje u radionicama, pojasnila je Sanja Habuda, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, domaćica mladim Višnjevčanima.

Nema sumnje da će mladim gostima posjet ostati u dugom sjećanju, jer su dio tema koje obrađuju na satima građanskog odgoja - humane vrednote, međunarodno humanitarno pravo, volonterstvo, razvoj tolerancije i kulture nenasilja i mira, prevencija trgovanja ljudima, prevencija ovisnosti i djelovanje u slučaju izvanrednih situacija, spoznali na pravom mjestu i u praksi, od aktivista volontera tek koju godinu starijih od njih samih.