MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

BUDUĆNOST JE MEĐU NAMA: U Valpovštini su uskrsne pisanice ukrašavali roboti

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće već tradicionalno za uskrsne praznike otvara radionice Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće za sve učenike s područja gradova Valpovo i Belišće te prigradskih naselja, a pritom rado primaju i goste iz ostalih dijelova Hrvatske koji dolaze u Valpovo provesti blagdane.

Riječ je o dobro poznatim radionicama maketarstva, raketarstva, fotografije, 3D modeliranja i printanja, gdje svake godine mentori nastoje djeci ponuditi i neko iznenađenje, ali i zbog kojih su iz godine u godinu ovakve radionice sve popunjenije.

Ove godine svojski su se potrudili osnovnoškolcima pripremiti novo i nesvakidašnje iznenađenje koje će im otkriti nove, dosad nepoznate tehnike ukrašavanja jaja, a koje će neki od njih moći primijeniti i u vlastitim domovima i svoju rodbinu i prijatelje zadiviti uskrsnim pisanicama na najsuvremeniji poznati način u kojem su se samo rijetki okušali.

- Za sve njih pripremili smo prikaz i mogućnost okušavanja u tzv. robotskom bojenju jaja koje će polaznici "Uskrsa u tehnici" moći raditi idućega tjedna, ili preciznije u razdoblju od 6. do 10. travnja, svakim danom od 9 do 13 sati, u Domu tehnike u Valpovu. Na ovaj način ujedno ćemo obilježiti i 75. godina rada i djelovanja naše krovne organizacije Hrvatske zajednice tehničke kulture - otkriva nam tajnik ZTK-a Valpovo-Belišće Dragan Francuz.


Robotsko ukrašavanje jaja koje će mnogi poželjeti u vrijeme blagdana, ideja je starije grupe robotičara koji su uz vodstvo njihova mentora razradili ovaj projekt, pronašli i ispravili pogreške u dizajnu i programskom kodu te sastavili dva identična robota koji sami oslikavaju jaja željenim motivom. Sama radionica koja se tek ima održati idućih dana, osmišljena je kao cjelovit proces izrade pisanica koji obuhvaća sve od samog osmišljavanja i izrade vektorskog dizajna u programu otvorenog koda Inkscape, optimiziranja putanja alata, a u ovom slučaju markera za brži ispis, crtanja ispuna i višebojnih uzoraka na odvojenim slojevima dizajna te samog prijenosa naredbi od računala do robota putem USB kabela, pri tom koristeći Arduino kao sučelje između računala i upravljača motora.

Kućište robota gotovo je u cijelosti 3D isprintano prema dorađenim nacrtima već dostupnima na mreži. U kućištu je smještena Arduino Uno mikrokontrolerska pločica, dva koračna motora za okretanje jaja i pomicanje olovke, jedan servomotor za podizanje i spuštanje olovke te elektronička pločica s upravljačima za motore koji svoj posao moraju odrađivati precizno. Nosač flomastera također je izrađen pomoću 3D pisača, a osim flomastera u budućnosti bi, uz male preinake, mogao držati i laser za graviranje, ili neki drugi alat, poručuju mladi izumitelji. Za prve motive zasad su osmislili i isprogramirali srca, leptire te uskrsne motive poput pilića, zečića, no odvažili su se u priču ubaciti i omiljene likove iz crtića.

- Nadamo se kreativnim i jedinstvenim učeničkim radovima koji će mlađe uzraste približiti robotici i grafičkom dizajnu uz pomoć računala, a ujedno i ukrasiti njihove domove - poručuju iz ZTK-a Valpovo-Belišće.

 Lidija Aničić/Dragan Francuz

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1480 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!