MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VELIKA SUBOTA:Vazmeno bdijenje

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Velika subota je dan kada se Crkva zadržava kod Gospodnjeg groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje, očekujući njegovo uskrsnuće.

 

 

VAZMENO BDJENJE – B –

 

 

Prvo čitanje:

Izl 14, 15 – 15, 1a

Izraelci su išli suhim posred mora.

 

Čitanje Knjige izlaska

U one dane: Reče Gospodin Mojsiju:

»Zašto vičeš k meni?« »Reci Izraelcima da krenu na put. A ti podigni svoj štap, ispruži svoju ruku nad morem i razdijeli ga nadvoje da Izraelci mogu proći posred mora po suhu. Ja ću otvrdnuti srce Egipćana i oni će poći za njima, a ja ću se onda proslaviti nad faraonom i njegovim ratnicima, njegovim kolima i konjanicima. Neka znaju Egipćani da sam ja Gospodin kad se proslavim nad faraonom, njegovim kolima i njegovim konjanicima.«

Anđeo Božji, koji je išao na čelu izraelskih četa, promijeni mjesto i stupi im za leđa. A i stup od oblaka pomakne se ispred njih i stade im za leđa. Smjesti se između vojske egipatske i vojske izraelske te postade onima oblak taman, a ovima rasvjetljivaše noć tako te ne mogoše jedni drugima prići cijele noći. Mojsije je držao ruku ispruženu nad morem dok je Gospodin svu noć na stranu valjao vode jakim istočnim vjetrom i more posušio. Kad su se vode razdvojile, sinovi Izraelovi siđoše usred mora na osušeno dno, a vode im stajahu kao bedem zdesna i slijeva. Egipćani: svi faraonovi konji, kola i konjanici, nagnu za njima u more, u potjeru. Za jutarnje straže pogleda Gospodin iz stupa od ognja i oblaka na egipatsku vojsku i u njoj stvori zbrku. Zakoči kotače njihovih kola da su se jedva naprijed micali. »Bježimo od Izraelaca!« - poviču Egipćani, »jer Gospodin se za njih bori protiv Egipćana!« Tada će Gospodin Mojsiju: »Pruži ruku nad more da se vode vrate na Egipćane, na njihova kola i konjanike.« Mojsije pruži ruku nad more i u cik zore more se vrati u svoje korito. Kako su Egipćani bježeći, jurili prema moru, Gospodin ih strmoglavi usred voda. Tako vode, slijevajući se natrag, potope kola, konjanike i svu vojsku faraonovu koja bijaše pošla u potjeru za Izraelcima u more. I ne ostade od njih ni jedan jedini. Izraelci pak hodahu posred mora po suhu, a vode im kao bedem zdesna i slijeva. Tako Gospodin u onaj dan izbavi Izraela iz šaka egipatskih i vidje Izrael Egipćane pomorene na morskome žalu. Osvjedoči se Izrael o silnoj moći koju Gospodin pokaza nad Egipćanima. Narod se poboja Gospodina i povjerova Gospodinu i njegovu sluzi Mojsiju.

Tada Mojsije sa sinovima Izraelovim zapjeva ovu pjesmu Gospodinu:

 

Otpjevni psalam:

Ps 118, 1-2.16-17.22-23

Pripjev:

Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 

Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar,
jer je vječna ljubav njegova!
Neka rekne dom Izraelov:
»Vječna je ljubav njegova!«

Gospodnja se uzdignu desnica,
Gospodnja se proslavi desnica!
Ne, umrijeti neću, nego živjeti
i kazivati djela Gospodnja.

Kamen koji odbaciše graditelji
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo:
kakvo čudo u očima našim!

 

Drugo čitanje:

Rim 6, 3-11

Krist, pošto uskrsnu od mrtvih, više ne umire.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo: Koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.

Ako smo doista s njime srasli po sličnosti smrti njegovoj, očito ćemo srasti i po sličnosti njegovu uskrsnuću. Ovo znamo: naš je stari čovjek zajedno s njim raspet da onemoća ovo grešno tijelo te više ne robujemo grijehu. Ta tko umre, opravdan je od grijeha.

Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime. Znamo doista: Krist uskrišen od mrtvih više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu. Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mk 16, 1-7

Isus Nazarećanin raspeti uskrsnu!

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisâ da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob.

I razgovarahu među sobom: "Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?" Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: "Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti kako vam reče!"

Riječ Gospodnja.

 

 

 

 

 

Dragi župljani, braćo i sestre!

 

Vazmeno bdijenje je vrhunac liturgijske godine, slavlje Kristovog uskrsnuća koje je i naše uskrsnuće i preobraženje na sliku Kristovu.

 

Vazmeno bdijenje počinje Službom svjetla, blagoslovom ognja ispred crkve, pali se uskrsna svijeća i pjeva Vazmeni hvalospjev.

Služba svjetla najavljuje ovu svetu i svjetlu noć, najavljuje da je svjetlo jače od tame i noći, najavljuje uskrsno svjetlo koje obasjava ne samo ovu noć nego i svaki dan i noć ovoga svijeta.

U hvalospjevu uskrsnoj svijeći pjeva se: Nek se raduje zemlja, tolikim obasjana bljeskom i rasvijetljena sjajem vječnoga Kralja, nek osjeti da je nestalo po čitavome svijetu mraka.

Nešto novo, neviđeno i nečuveno, uskrsnuće koje preobražava ne samo Isusa Krista, nego cijeli svijet, događa se u ovoj uskrsnoj noći.

Cijela povijest spasenja, u Božjem naumu plan povijesti spasenja ima svoj oslonac i svoju svrsishodnost u uskrsnoj noći, u uskrsnuću Isusa Krista.

U službi riječi čita se iz Knjige postanka izvještaj o stvaranju svijeta I čovjeka,  o koji nema smisla bez uskrsne noći. Bog je stvarao svijet, znajući za grijeh čovjeka i grijeh svijeta koji će udaljiti čovjeka od Boga.

U hvalospjevu uskrsnoj svijeći pjeva se: O, zaista potrebna Adamova grijeha, što ga smrt Kristova uništi. O sretne li krivice, koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja imati.

Bog je stvarao svijet znajući za utjelovljenje, život, posljednju večeru, muku i smrt i uskrsnuće svoga Sina.

Zato je ova noć nešto novo i neviđeno, ona koja nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje.

Zatim se čita iz Knjige izlaska o izlasku Izraelaca iz egipatskog ropstva. U uskrsnuću Isusa Krista shvaćamo smisao izlaska Izraelaca iz Egipatskog ropstva. Isus nas konačno i zauvijek oslobađa ropstva, ali ne samo egipatskog, nego ropstva grijehu i zlu.

Čita se i odlomak iz Knjige proroka Ezekiela u kojemu Bog obećava Izraelu da će im izvaditi srce kameno i dati srce od mesa, da ga srcem štuju i nikada više ne zaborave.

Iz Evanđelja čitamo odlomak o Isusovom uskrsnuću. Žene na grobu Isusovom, po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, kada su došle Isusa pomazati za ukop, što nisu stigle u petak prije pashe, bile su prve svjedokinje uskrsnuća. Anđeo je otkotrljao kamen s groba i pokazao mjesto gdje je Isus bio. Ali sada kaže anđeo: Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao, pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da je uskrsnuo od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje će ga vidjeti. I sam uskrsli Isus kaže ženama: Ne bojte se! Idite javite mojoj braći da pođu u Galileju. Ondje će me vidjeti.

Apostoli idu u Galileju susresti Isusa. Osvjedočenje o Isusovom uskrsnuću dat će im smisao Isusove smrti na križu čemu su isto bili svjedoci. Tako će biti svjedoci Kristove smrti i uskrsnuća.

 

Hod nas kao Isusovih učenika isti je kao i apostola: susresti Isusa i svjedočiti za Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga.

Ovo svjedočenje počinje od našeg ucjepljenja u Isusovu smrt i Isusovo uskrsnuće, po krštenju kada Duh Sveti koji silazi i na nas.

To je snaga našega kršćanskog života kako kaže sv. Pavao: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu.

Zato je treći dio Vazmenog bdijenja obnova krsnih obećanja u kojima se još jedanput i ponovno odričemo grijeha, zla i Sotone i ispovijedamo vjeru i opredjeljenje za Isusa Krista. Potvrđujemo svoje osobno, svjesno i slobodno opredjeljenje za Isusa Krista koje nije ovisno o nikome i o ničemu, nego samo o nama i našoj volji.

Četvrti dio Vazmenog bdijenja je Euharistijska služba s pretvorbom kruha I vina u Tijelo i Krv Kristovu i pričest Tijelom i Krvlju Kristovima. Sudjelovanje u ovoj vazmenoj euharistiji nama je kao i apostolima hrana vjere i snage za vjernički, svjedočki i evanđeoski život.

U hvalospjevu vazmenoj svijeći pjeva se: da ova svijeća (svjetlo naše vjere) neoslabljena ostane.

Na taj način otvaramo vrata srca i života da se uskrsnuće Isusovo ponovno dogodi u nama, da se obnovi taj neponovljivi događaj u povijesti spasenje u nama, da možemo živjeti i postojati snagom uskrsnuća Isusa Krista i nadati se potpunom i konačnom uskrsnuću.

 

U takvom susretu s Uskrslim Kristom imamo utemeljenje proslave Uskrsa i da tu proslavu podijelimo jedni s drugima.

 

Zvonko Mrak, župnik

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 876 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!