Bogat planinarski vikend

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Kraj rujna donio je belišćanskim planinarima bogat program izleta i pohoda.

Prošlog je vikenda održan Pohod slavonskim planinama, na Krndiji. Ovo je četvrti od pet pohoda vijencem slavonskih planina - tzv. Slavonski planinarski put - trasa duga oko 310 kilometara. Pohodi su počeli 2011. godine s Petrovog vrha na Zapadnom Papuku, pa preko Psunja, Požeške gore, Dilj gore i Krndije (svake godine u dva dana jedna planina) i Papuka ponovno na Petrov vrh. Pohode organizira Slavonski planinarski savez. Na svim do sada, kao i na ovom bili smo sudionici. Ovi pohodi nisu masovni, jer su dosta zahtjevni - dnevno se prelazi više od 30 km.

Ove godine krenulo se od Planinarske kuće Borovik kod Đakova 155 m -  Planinarska kuća Londžica 242 m -Bedem grad 407 m - Lončarski vis 492 m - Dobra voda 601 m, pa do Planinarske kuće Tivanovo. Tu je završio prvi dan pohoda 10 sati hoda i više od 30 km. Organizacija smještaja kod nama već poznatog domaćina Tivana, bila je kao i uvijek savršena.

Ujutro se krenulo u pravcu Petrovog vrha 701 m - Kapavac 790 m - silazak i glavnim hrptom prema zapadu ulazimo u Papuk na vrh Javor 712 m - Češljakovački vis 825 m i dolazak u Jankovac na 475 m. Nešto manje od 10 sati hoda i manje od 30 km, ali zahtjevnije i teže od prvog dana. Vrijeme lijepo jesensko - šumski predjeli prekrasni, posebno mala planinska dolina u Papuku Jankovac.

Na početku pohoda bilo je tridesetak sudionika - naših članova 8. Obzirom na zahtjevnost puta nisu svi prošli cijelu trasu od dva dana, već samo 15 članova među njima jedna naša članica. Predviđenu trasu za prvi dan među ostalima prošle su četiri naše članice i 2 člana društva. Za ovaj odrađeni pohod društvo je dobilo vrijedno Priznanje SPS-a.

U nedjelju je održan pohod kroz šume i vinograde u okolici Feričanaca. Na 23. pohodu "Kroz šume i vinograde" prisustvovalo je 200 planinara, a među njima 35 članova našeg društva.

Uz pozdravne riječi domaćina na početku pohoda otvorena je Planinarska muzejska zbirka o osobama značajnim u slavonskom planinarstvu. Slijedeće godine obilježava se 120 godina od osnutka prvog planinarskog društva u Osijeku.

Hodalo se obroncima Krndije kroz šume i vinograde do izletišta Srednjak. Tamo se nastavio zabavni dio manifestacije uz ugostiteljsku ponudu domaćina i uz tamburašku glazbu. U predvečerje lijepog jesenskog dana uslijedio je povratak kućama.