Općina Bizovac vodila je sustavnu brigu o razvoju Samatovaca

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SAMATOVCI Tijekom proteklih nekoliko godina na području naselja Samatovci Općina Bizovac završila je nekoliko vrlo vrijednih društveno korisnih i komunalnih infrastrukturnih projekata.

Zahvaljujući potpori  Osječko baranjske županije, a na inicijativu općinske uprave i općinskog načelnika izvršena je sveobuhvatna rekonstrukcija i obnova područne školske zgrade  pored koje je izgrađen  rekreacijski asfaltni rukometni teren, dječje igralište i uokolo u školskom dvorištu zasađene mlade sadnice autohtonog drveća.
Zbog sigurnosti sudionika u prometu u ulici Pere Kovačevića u blizini škole postavljeni su usporivači prometa, popularni ležeći policajci.
Uz cestu koja spaja ulice Pere Kovačevića i Zrinsko Frankopansku u blizini škole izgrađeno je parkiralište, pristupne staze i most iznad oborinskog kanala. Prethodno je radi izgradnje te iste ceste od privatnog vlasnika između spomenute dvije ulice.
Nakon upornog inzistiranja i niza upućenih zahtjeva prema službi putničkog prometa Hrvatskih željeznica uklonjena je derutna željeznička čekaonica i izgrađeno novo stajalište.
Držeći se zakonskih odredbi legalizirana je zgrada NK "Sloga 1958" i mjesnog Društvenog doma, koji je s ulične strane gdje je postojao poslovni prostor namjenski uređen i putem natječaja iznajmljen za trgovinu mješovite robe.
Ispred lijepo opremljene trgovine uređeno je asfaltno parkiralište i uređen okoliš. Protekle godine započelo je saniranje dvorišnog dijela društvenog doma tako da je popravljena krovna konstrukcija i na sve otvore ugrađena plastična stolarija. Ovaj dugo neiskorišteni prostor sada pod nazivom "Edukativni centar za djecu i mlade" kada se temeljito obnovi mogao bi se djelomično namijeniti u područni dječji vrtić za što već sada vlada veliki interes roditelja.


Vodeći brigu o razvoju nogometnog sporta  iz općinskog proračuna financirana je temeljita obnovljena zgrada i klupskih prostorije NK "Sloga 1958",pored koje je postavljeno vježbalište na otvorenom. Za potrebe održavanja nogometnog travnjaka nogometnom klubu je donirana traktorska kosilica.
Posebno lijepo i moderno uređeno je potkrovlje iznad cijelog sportskog objekta u koji je uvedeno plinsko centralno grijanje opremljen je sa stolovima i klupama za sjedenje kapaciteta do 100 osoba.
S nekoliko lokacija u blizini naselja u više su navrata uklonjene su divlje deponije raznog kućnog i građevinskog otpada. Tako je u potpunosti je iskrčena i očišćena zapuštena parcela seoskog pašnjaka dok su negdje izvedeni su popravci i sanacija makadamskih cesta.
Nastavljajući dobru suradnju sa župnom zajednicom Općina Bizovac uz donacije župljana pružila je   financijsku pomoć za ugradnju grijanja u crkvi i za kupovinu klupa.
Do samatovačkog mjesnog groblja gdje je bio makadam  izgrađen je  preostali dio asfaltne ceste. U znak sjećanja na nestale i poginule hrvatske branitelje te sve domoljube na groblju je  podignut Spomen križ. U zgradi kuće oproštaja postavljen je novi namještaj i ugrađen klima uređaj, a  uokolo groblja obojana je ulazna ograda i postavljene  klupe za sjedenje.
Na ulazu ispred groblja izgrađeno je asfaltno parkiralište.Vodeći brigu o održavanju prometnica Općina je financirala izgradnju asfaltne cesta u Zrinsko - Frankopanskoj ulici i preostali  dugo godina neuređeni dio u Timarićevoj ulici. Općina Bizovac redovno se brinula i za održavanje javni zelenih površina i svih ostali javnih društvenih prostora i zelenih površina. Nastojeći brižno skrbiti  o razvoju nogometnog sporta  iz općinskog proračuna financirana je tradicionalna manifestacija "Dani Samatovaca" te natjecateljske i sve druge aktivnosti jedine udruge u mjestu NK "Sloga 1958".
Trenutno se na području  u Samatovaca izvodi opsežna i građevinski zahtjevna rekonstrukcija državne prometnice DC2  i izgradnja pješačko-biciklističke staze duž cijelu cestovnu trasu i privode se kraju radovi u sklopu izgradnje odvodnog sustava čija ukupna vrijednost  samo za Samatovce iznosi 3,7 milijuna kuna.
Znajući koje su sve daljnje potrebe žitelja Samatovaca općinski načelnik zajedno sa svojim suradnicima pripremio je mnoštvo razvojnih projekata i kvalitetnih programa za nadolazeće vremensko razdoblje.