Izravne investicije Županije na području Valpova 25,69 milijuna kuna

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Župan Ivan Anušić danas posjetio je Grad Valpovo i tom prigodom obišao Osnovnu školu Matije Petra Katančića gdje su u tijeku završeni radovi na energetskoj obnovi te Dom zdravlja OBŽ.

- Osječko-baranjska županija je u protekle četiri godine na području Grada Valpova ostvarila 25,69 milijuna kuna izravnih investicija. To su projekti energetske obnove Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu i Osnovne škole u Ladmirevcima, ulaganja kroz projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele OBŽ, projekt besplatne školske kuhinje koji su ove dvije osnovne škole u cijelosti primijenile te većinom pripremaju kuhani obrok, a njihovi učenici uživaju kompletan benefit besplatnog i kvalitetnog školskog obroka, što i jeste cilj našeg projekta. Naravno, tu su i investicije ostvarene preko Županijske uprave za ceste, razne dotacije poput dodijeljenih za biciklističke staze i drugi projekti kojima nastojimo i uspijevamo poticati ravnomjeran razvoj svih naselja i područja Osječko-baranjske županije - rekao je župan Ivan Anušić u Valpovu.

Po ukupnoj vrijednosti (6,5 milijuna kuna) energetska obnova zgrade OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu je jedan od najvrjednijih projekata te obnove u Osječko-baranjskoj županiji. Kako kaže ravnatelj Dalibor Košutić, i ranijih godina se pokušavalo obnoviti školsku zgradu, ali se nije uspijevalo, no zahvaljujući Županiji sada se uspjelo.

- Zgrada je napravljena prije 60 godina, pa su toliko bili stari prozori i drugi njeni dijelovi. Za grijanje se koristio mazut, bilo je i drugih problema, no sada se sve riješilo, a ostvarit ćemo uštede oko 100.000 kuna godišnje, što se može koristiti za druge namjene i potrebe - kazao je ravnatelj Košutić.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić dodala je kako je Osječko-baranjska županija kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Doma zdravlja u Valpovu uložila 1,3 milijuna kuna, a iz svog proračuna za četiri godine izdvojila je gotovo pet milijuna kuna za nabavu medicinske i druge opreme, kao i investicijsko i tekuće održavanje. U sustavu socijalne skrbi osigurano je 1,8 milijuna kuna, osigurana su sredstva za jednokratne pomoći, troškove ogrjeva.

Ivan Karalić, povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Valpovo, istaknuo je kako se Grad Valpovo nalazi u iznimno složenoj financijskoj situaciji. Ukupni dug Grada krajem 2020. godine iznosio je više od 42 milijuna kuna, što će - smatra Karalić - biti teško sanirati u kraćem vremenskom roku, pa će trebati više godina i bit će izazov i odgovornost za novo Gradsko vijeće.