Grad Valpovo napokon dobiva i tržnicu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO  Na prostoru stare valpovačke tržnice danas je održana prigodna konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt izgradnje zgrade Agroparka sa zelenom tržnicom.

Konferenciji za medije nazočili su gradonačelnik Matko Šutalo sa suradnicima i Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

-Nakon dugog niza godina i praznih obećanja grad Valpovo napokon dobiva reprezentativan prostor zelene tržnice. Kroz ovaj projekt potičemo razvoj i poslovanje malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i naravno poljoprivredne proizvodnje – rekao je prilikom predstavljanja projekta gradonačelnik Matko Šutalo.

Provedba projekta se financira bespovratnim sredstvima Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). ITU je mehanizam Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine, uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.  Aktivnosti koje se u financiraju iz ovog projekta su iz  Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 5.516.495,00 kn. Bespovratna sredstva iznose 3.994.393,84 kn. Korisnik projekta je Valpovački poduzetnički centar d.o.o.

- Zahvalan sam gradonačelniku Grada Valpova što je prepoznao Fakultet agrobiotehničkih znanosti kao partnera u ovom vrijednom projektu. Bit će ovo još jedan projekt u kojem će naš fakultet potvrditi svoja dostignuća u povezivanju znanstvene zajednice s malim poljoprivrednim proizvođačima i OPG-ima, rekao je tom prigodom Krunoslav Zmaić dekan Fakulteta agrobiotehničkih zanosti.

-Već sada imamo 11 programa edukaciji malih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova, a siguran sam da ćemo u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima vrlo brzo utvrditi programe edukacije koji su njima najpotrebniji kako bi postigli maksimume u poljoprivrednoj proizvodnji, naglasio je.

Od samog osnivanja ova će znanstvena institucija u Valpovu zasnovati laboratorij s desetak zaposlenika koji će kontinuirano provoditi istraživanja u izravnom interesu poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

O projektu izgradnje zgrade Agroparka sa zelenom tržnicom je govorio Vanja Miličević, direktor Valpovačkog poduzetničkog centra.

Predmet projekta je omogućavanje i poboljšanje dostupnosti poduzetničko poslovne strukture malim i srednjim poduzetnicima na području Urbane aglomeracije Osijek i grada Valpova u svrhu njihova rasta i razvoja, a s ciljem privlačenja investicija, stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta te povećanje broja proizvoda i usluga kroz proširenje, izgradnju i opremanje moderne infrastrukture na području grada Valpova, veličine 749,40 m².

Također projektom se povezuje znanstvena zajednica odnosno Fakultet Agrobiotehničkih znanosti sa malim i srednjim poduzetnicima. Planirano trajanje projekta iznosi 24 mjeseci.

Poslovna zgrada Agroparka biti će ukupne površine 749,40 m2 te je njezina svrha isključivo poslovnog karaktera, namijenjena poboljšanju poslovanja i razvoja malih i srednjih poduzetnika.

Izgradnjom zgrade Agroparka omogućiti će se poduzetnicima početnicima razvoj njihove djelatnosti kroz subvencionirani najam te će im se na taj način pružiti mogućnost za brže napredovanje i razvoj. Osim toga u poslovnoj zgradi Agroparka održavat će se edukacije za male i srednje poduzetnike kojima će se poboljšati njihova znanja i vještine. Upravo nova zgrada imat će i funkciju prijenosa znanja

između znanstvene zajednice i malih i srednjih poduzetnika. Edukacije će biti usmjerene na osnovne informacije potrebne svima koji tek kreću u svijet poduzetništva, izvore financiranja za male i srednje poduzetnike kroz koje će se govoriti o načinima osiguravanja sredstva za poduzetnike, te mogućnostima potraživanja sredstva kroz lokalne natječaje i fondove EU i sl.

Upravo u svrhu edukacija koristit će se hladnjača i prostor za suhe proizvode. Također izložbeni prostor u središnjem dijelu inkubatora će biti prostor gdje će izlagati novi proizvodi i usluge, te će po potrebi i taj

veći prostor biti u službi edukacija.

Poslovna zgrada Agroparka sastoji se od 7 zasebnih prostora veličine 16-do 18.  povezanih na veliki centralni otvoreni prostor, veličine 309,26m2, ima prodajno - izložbeni karakter te će se iznajmljivati štandovi malim i srednjim poduzetnicima - obrtnicima i OPG-ovima za njihove proizvode, uključujući i u manjem dijelu poljoprivredne proizvode.

Sa zapadne ulazne strane smješten je informacijski prostor veličine 26,93m2 te prezentacijski prostor veličine 67,16m2 u kojem će se održavati edukacije te koji će biti opremljen svom potrebnom opremom – pametnom pločom, projektorom i ozvučenjem. Na jugoistočnom dijelu zgrade su smještena dva spremišta, jedno za suhe proizvode, a drugo je hladnjača.  Formira se novih 18 parkirnih mjesta od kojih je 2 za osobe s invaliditetom.