Sjajna intervencija vatrogasaca

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO O uzrocima i posljedicama jučerašnjeg požara tek će se naknadno više saznati nakon službenog uvida, a o pravim razmjerima saznajemo od sudionika akcije gašenja požara i spašavanja onog što se spasti moglo.

Na svojoj FB stranici vatrogasci DVD Valpovo su dali svoje viđenje akcije:

-Dojavu kako gori pogon Silvan grupe d.o.o., (bivši Ekostil) dobili smo u 16.56h. Dolaskom na lice mjesta utvrđeno je da gore 4 montažna objekta uključujući i postrojenje za sabiranje piljevine tzv. ciklon. Zbog razbuktale faze požara i nepovoljnih vremenskih uvjeta zatražena su pojačanja od susjednih DVD-a. Pored 5 vatrogasnih vozila DVD-a Valpovo, na intervenciji su sudjelovala 3 vozila DVD-a Belišće, 2 vozila DVD-a Petrijevci, te po jedno DVD-a Ladimirevci, Zelčin i Marjančaci. Ukupno 60-ak vatrogasaca gasilo je požar do kasnih večernjih sati. Nakon lokalizacije požara, pristupilo se gašenju žarišta u opožarenom prostoru. Po završetku likvidacije žarišta na požarištu je ostalo samo domicilno društvo DVD-a Valpovo, koje još uvijek (03:00h, 23.04.) dežura na mjestu događaja.

Stjepan Koški zapovjednik DVD Valpovo, kojeg smo i u ranim jutarnjim satima zatekli na požarištu bio je umoran, ali zadovoljan intervencijom. Još i ujutro vatrogasci su nadzirali požarište.

-Zahvalan sam svim vatrogascima, kojih je, kad smo sve evidentirali bilo ukupno 74, na sudjelovanju u intervenciji jer smo još jednom pokazali da smo spremni uhvatiti se u koštac i s ovako složenim i velikim požarima.

Kada smo došli na požarište, cijeli je sektor već bio u plamenu, krovište je gorjelo i sve je buktjelo, pa smo prvo morali spriječiti širenje požara na susjedne kuće i okolne zgrade, s obzirom na to da je požar već bio zahvatio jednu šupu u susjedstvu. U tome smo srećom uspjeli, no šteta koja je nastala iznimno je velika.

Od trenutka kada smo stigli na požar i počeli gasiti, požar se nije proširio ni za centimetar, naglasio je.

Zahvalan sam  policiji, jer su nam osigurali pristup požarištu i spriječili pristup znatiželjnicima tako da smo na miru mogli obaviti svoje zadaće. Raduje me što je cijela intervencija prošla bez ozlijeđenih, iako je jedan od vatrogasaca zadobio minimalne opekline, a to je u ovakvim prilikama uobičajeno i očekivano.

Za dojmove smo upitali i gradonačelnika Valpova Matka Šutala, koji se kod požara našao vrlo brzo i aktivno se uključio u provođenje akcije.

-Jučer u popodnevnim satima primijetili smo da nešto gori u smjeru Belišća. Iz razgovora sa Stjepanom Koškijem, našim zapovjednikom DVD-a saznao sam da je riječ o postrojenju bivšeg „Eko stila“ na Zelenom brijegu. Odmah smo krenuli na lice mjesta, a u međuvremenu sam kontaktirao zamjenika gradonačelnika Belišća Domagoja Varžića da pošalju pomoć svog DVD-a. Pomogli smo ljudima iznositi stvari iz upravne zgrade i spasili što se spasiti dalo. Svi su se uključili, cijela Valpovština bila je tamo i neizmjerno hvala svim vatrogascima i volonterima na pomoći. Rano jutros također sam bio kod gospodina  Gurbana, vlasnika pogona. Cijelo postrojenje i roba za prodaju su im uništeni. Uzrok je vjerojatno ljudska nepažnja, a visina štete tek se utvrđuje. Ono što je najvažnije jest da nitko nije stradao, zaključio je Šutalo.