MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Crkva kao zajednica vjere, ufanja i ljubavi

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu objavio je Misao dana 5.vazmenu nedjelju, 2. svibnja 2021.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI ZA 5. vazmenu nedjelju  - B –

2. svibnja 2021.

 

Prvo čitanje:

Dj 9, 26-31

Pripovjedi im kako je Pavao na putu vidio Gospodina.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane: Kad je Savao došao u Jeruzalem, gledao se pridružiti učenicima, ali ga se svi bojahu: nisu vjerovali da je učenik.

Tada ga Barnaba uze i povede k apostolima te im pripovjedi kako je Savao na putu vidio Gospodina koji mu je govorio i kako je u Damasku smjelo propovijedao u ime Isusovo.

Od tada se s njima slobodno kretao po Jeruzalemu i smjelo propovijedao u ime Gospodnje. Govorio je i raspravljao sa Židovima grčkog jezika pa i oni snovahu pogubiti ga.

Saznala to braća pa ga odvedoše u Cezareju i uputiše u Tarz.

Crkva je po svoj Judeji, Galileji i Samariji uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 22, 26b-28.30-32

Pripjev:

Ti si, Gospodine, hvala moja posred zbora velikoga!

 

Pred štovateljima ću tvojim izvršiti zavjete svoje.
Siromasi će jesti i nasititi se,
hvalit će Gospodina koji ga traže:
nek živi srce vaše dovijeka!

Spomenut će se i Gospodinu vratiti
svi krajevi zemlje;
pred njim će nice pasti
sve obitelji pogana.
Njemu će se jedinom klanjati svi velikani zemlje,
pred njim se sagnuti svi što u prah silaze.

I moja će duša za njega živjeti,
njemu će služiti potomstvo moje.
O Gospodinu će se pripovijedati sljedećem koljenu,
o njegovoj pravdi navješćivati narodu budućem:
»Ovo učini Gospodin!«

 

Drugo čitanje:

1Iv 3, 18-24 

Ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo i ljubimo.

Čitanje Prve poslanice svetog Ivana apostola

Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. Po tom ćemo znati da smo od istine. I umirit ćemo pred njim srce svoje ako nas ono bilo u čem osuđuje. Jer Bog je veći od našega srca i znade sve. Ljubljeni, ako nas srce ne osuđuje, možemo zaufano k Bogu. I što god ištemo, primamo od njega jer zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago.

I ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge kao što nam je dao zapovijed. I tko čuva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da on ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Iv 15, 1-8 

Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.

Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

Riječ Gospodnja.

 

 5.VAZMENA NEDJELJA - B -

2.svibnja 2021.

»Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.« Isus apostolima tumači tu svoju tvrdnju koristeći sliku vinogradara, trsa i loze - sliku koja je njima bila očito bliska i razumljiva. Vinogradar je nebeski Otac. On u svoj vinograd ulaže mnogo truda, brige, rada. Treba ga na vrijeme okopati, pročistiti, vezivati, zaštićivati od štetočina, njegovati. Oko vinograda ima puno brige i vinograd iziskuje i više od toga: traži ljubav. Zato se u Svetom pismu Izrael kao starozavjetni Božji narod često uspoređuje s Božjim vinogradom. I Crkva je narod Božji. U nju je Isus ugradio svu svoju ljubav, toliko svoga truda za zemaljskoga života.

U tom vinogradu Isus je trs. Bog Otac zasadio je u našu zemlju trs jedinstvenog blagoslova. Ova zemlja po tom zasadu više nije prokleta zbog grijeha, nego je blagoslovljena u Isusu. Isus je trs koji je oplemenio čitavu zemlju. A Isus i nas same želi vidjeti kao loze koje sav svoj život i postojanje duguju trsu i vinogradaru. Između trsa i loze struji jedan životni sok, isti neizrecivi život i duboko zajedništvo. Ovom slikom Isus jasno govori o dubini Božjeg zahvata u spasenju čovjeka. Ušao je u avanturu takve povezanosti kojom čovjek biva uzdignut na dostojanstvo djeteta Božjega, ima udjela u božanskom životu. To je dar i hrabrost Božje ljubavi. Čovjek ulazi u tajne novog, božanskog života. Ponuda je to ljubavi koja se ne zadovoljava samo nekim formalnim, izvanjskim pripadanjem vjerskoj zajednici, nekim članstvom u određenom društvu, prihvaćanjem neke ideologije ili pak samo krsnim listom. Isus očekuje više, jer riječ je o pozivu na životno zajedništvo. To zajedništvo nazivamo Crkvom, zajednicom vjere, ufanja i ljubavi.

»Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Bez mene ne možete učiniti ništa.« To pak znači da s Isusom možemo sve. »Što god ištemo, primamo od njega ako zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago« - kaže sv. Ivan. Jer s Isusom sjedinjeni otkrivamo ono iskustvo koje sv. Pavao tumači riječima: »Živim, ali ne više ja, nego u meni živi Krist.« On živi i djeluje u nama. Otvorimo se tom iskustvu koje nas želi izdići iznad nas samih, iznad svih naših najljepših želja i planova, ali isto tako i iznad svih naših negativnih poriva i slabosti, zarobljenosti i ovisnosti. Ta Bog je veći od našega srca i znade sve. Želi nam upravo po toj intimnoj povezanosti pomoći da nadrastemo sebe, da iskoračimo u novu i veću kvalitetu života.

Josip Koprek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1399 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu