MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

„Onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro!“

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu objavio je Misao dana za 12.nedjelju kroz godinu, 20. lipnja 2021.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI ZA 12. NEDJELJU KROZ GODINU  - B

20.lipnja 2021.

Prvo čitanje:

Job 38, 1.8-11 

Tu nek se lomi ponos tvog valovlja.

Čitanje knjige o Jobu

Gospodin odgovori Jobu iz oluje i reče:

»Tko li zatvori more vratnicama

kad burkajuć se navrije iz utrobe;

kad oblakom ko haljom ga odjenuh

i maglom gustom ovih ko pelenam';

kad njegovu sam odredio među,

vrata stavio s prijevornicama?

'Dotle ćeš, rekoh, dalje ni koraka,

tu nek se lomi ponos tvog valovlja!'«

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 107, 23-26.28-31

Pripjev:

Hvalite Gospodina jer dovijeka je ljubav njegova!

Oni koji lađama zaploviše morem
da po vodama silnim trguju:
oni vidješe djela Gospodnja,
čudesa njegova na pučini.

On reče i olujni se vjetar uzvitla
što u visinu diže valove mora.
Do neba se dizahu, u bezdan se spuštahu,
u nevolji duša im ginula.

Tada zavapiše Gospodinu u svojoj tjeskobi
i on ih istrže iz nevolja.
Smiri oluju u tih povjetarac,
valovi morski umukoše.

Obradovaše se tišini,
u željenu luku on ih povede.
Neka hvale Gospoda za dobrotu njegovu,
za čudesa njegova sinovima ljudskim!

 

Drugo čitanje:

2Kor 5, 14-17 

Novo, gle, nasta!

Čitanje Druge poslanice

svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Ljubav nas Kristova obuzima kad promatramo ovo: jedan za sve umrije, svi dakle umriješe; i za sve umrije da oni koji žive ne žive više sebi, nego onomu koji za njih umrije i uskrsnu. Stoga mi od sada nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo i poznavali po tijelu Krista, sada ga tako više ne poznajemo. Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta!

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mk 4, 35-41 

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?

Čitanje svetoga Evanđelja po Marku

Uvečer istoga dana kaže im: "Prijeđimo prijeko!" Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe. Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: "Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?" On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: "Utihni! Umukni!" I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: "Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?" Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: "Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?"

Riječ Gospodnja.

 12.nedjelja kroz godinu - B -

20.lipnja 2021.

Ljudski se život često uspoređuje s putovanjem na moru života. To more života nije nam uvijek podjednako sklono. Ima dana, čak i godina kroz koje lađa našega života mirno klizi ustaljenim pravcem. Nemamo naročitih teškoća ili problema. Ako i nadođu, s lakoćom ih rješavamo.

No, to je samo jedna strana medalje. Druga nam govori kako nitko u svom životu nije pošteđen od većih ili manjih bura i oluja, koje i te kako potresaju i ugrožavaju našu životnu lađu.

Na te i takve oluje života upućuje i događaj iz današnjega evanđelja. Našavši se nenadano u oluji, Isusovi se učenici boje, u strahu su za vlastiti život, a njemu kao da je svejedno, on mirno spava. »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?« - pita ih Isus. Učenici se boje, uhvatio ih je užasan strah - zato što nisu imali vjere. Očito je da vjera i strah ne idu zajedno, da jedno drugo isključuju. No, činjenica je da strah postoji. Ima takvih trenutaka u životu u kojima se čini da je sve izgubljeno; gdje se radi o »biti ili ne biti«.

Uzmimo nekoliko primjera iz života: spoznaja npr. da bolujemo od neizlječive bolesti i da nema više nade u ozdravljenje. Dani su odbrojeni i život ide posve sigurno svome kraju. Ne mora se raditi o nama samima, već o nekome koji nam mnogo znači, bez koga ne možemo zamisliti život...

Kolikima se snovi o bračnoj sreći tako brzo rasplinu te od svih nadanja i očekivanja ostaju tek bijedne razvaline... Rijetko može čovjeka zahvatiti veća bura negoli je nevjernost bračnog druga, rastava, ostavljenost, napuštenost...

Nije ni bezazlena bura naći se bez posla i najosnovnijih uvjeta za život: strepiti iz dana u dan za koricu kruha, biti bez stana i slično...

Osim toga, rijetko da jedno zlo dolazi samo. Ono je obično praćeno tolikim drugim nedaćama i zlima da se čovjeku trese tlo pod nogama...

I zato nije čudno da se čovjek boji, dršće i strepi, sa svoje životne lađe poziva u pomoć u nadi da će pronaći spasenje i rješenje.

Čovjek vjernik odupire se strahu vjerom. Vjera mu daje novu sigurnost, novu snagu, zna da se ništa ne zbiva bez Boga i zato se oslanja na Njega. Svoju sigurnost, svoju nadu temelji na Bogu.

Onaj tko je sidro svoga života bacio u Boga, tko živi i djeluje vjerujući da ga Bog vodi i čuva te se s najvećim pouzdanjem prepušta Božjoj providnosti, ne može propasti.

Neće se možda osloboditi zla ili nevolje koje ga muče kako to on zamišlja, ali će se na kraju sve okrenuti na dobro. »Onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro!«

S takvim pouzdanjem u Boga zaplovimo lađom svoga života da naša lađa, naš život i naš cilj budu u Bogu.

Prema: Josip Koprek

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1407 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!