MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZAGAĐENJE KARAŠICE: Mnogostruko veće količine željeza, amonijaka i mangana

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Već treći tjedan stanovnici uz vodotok Karašice od Kapelne nizvodno uznemireni su zagađenjem neslućenih razmjera.

Iako postaje očito da su nadležne institucije od Hrvatskih voda, Državnog inspektorata, Policijske uprave i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  obavili sve potrebne radnje, informacije u tome sporo pristižu, ili ih nema uopće.

U subotu su se protiv takve prakse u mirnom prosvjednu suprotstavili građani Valpova, a i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo poduzima aktivnosti, u skladu sa svojim ovlastima.

Zahtjevom se obratio tvrtki Dvorac d.o.o. i njihovom Internom laboratoriju da analiziraju uzorke vode iz Karašice.

Objavljujemo njihovu analizu i pojašnjenje koje smo zatražili kako bi podatke učinili razumljivijima:

-Dana 06. Kolovoza 2021.g. na zahtjev Grada Valpovo, izvršeno je uzorkovanje vode rijeke Karašice na dvije lokacije u Valpovu, stoji u očitovanju tvrtke Dvorac d.o.o, koje je potpisala Iva Matić, direktorica tvrtke Dvorac d.o.o.

-Interni laboratorij na vodocrpilištu Jarčevac provodi ispitivanja vode za ljudsku potrošnju za svoje potrebe. Napominjem kako je DVORAC d.o.o. Valpovo u obvezi provoditi analize vode za ljudsku potrošnju u okviru monitoringa gdje su određeni broj uzoraka na godišnjoj bazi. Iste provodi ovlašteni laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osijek.

Laboratorij vodocrpilišta Jarčevac proveo je analizu vode rijeke Karašice na pet parametra. Klor, amonij, željezo, mangan i otopljeni kisik.

MDK – maksimalno dopuštena koncentracija.

U nastavku se vide rezultati uzetih uzoraka. Vidljivo je odstupanje od maksimalnih dopuštenih vrijednosti (MDK).

Iako kako sam i navela potrebno je provesti ispitivanje ovlaštenog laboratorija za službene rezultate analiza zdravstvene ispravnosti.

Ispitivanje je provedeno interno u nazočnosti voditelja odjela za proizvodnju vode za ljudsku potrošnju po odobrenju uprave društva Dvorac d.o.o. Valpovo, navodi se u očitovanju.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 663 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!