MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

A vi, što vi kažete tko sam ja?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu objavio je Misao dana za 24. nedjelju kroz godinu, 12. rujna 2021.

 ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI ZA 24. nedjelju kroz godinu  - B

12.rujna 2021.

 

Prvo čitanje:

Iz 50, 5-9a

Leđa podmetnuh onima što me udarahu.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Gospodin Bog uho mi otvori:

ja se ne protivih niti uzmicah.

Leđa podmetnuh onima što me udarahu,

a obraze onima što mi bradu čupahu,

i lica svojeg ne zaklonih

od pogrda ni od pljuvanja.

Gospodin Bog mi pomaže,

zato se neću smesti.

Zato učinih svoj obraz ko kremen

i znam da se neću postidjeti.

Blizu je onaj koji mi pravo daje.

Tko će na sud sa mnom?

Nek se suoči sa mnom!

Tko je protivnik moj u parnici?

Nek mi se približi!

Gle, Gospodin Bog mi pomaže,

tko će me osuditi?

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 116, 1-9

Pripjev:

Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih.

Ljubim Gospodina jer čuje
vapaj molitve moje:
uho svoje prignu k meni
u dan u koji ga zazvah.

Užeta smrti sapeše me,
stegoše me zamke podzemlja,
snašla me muka i tjeskoba.
Tada zazvah ime Gospodnje:
»Gospodine, spasi život moj!«

Dobrostiv je Gospodin i pravedan,
pun je sućuti Bog naš.
Gospodin čuva bezazlene:
u nevolji bijah, on me izbavi.

On mi život od smrti izbavi,
oči moje od suza, noge od pada.
Hodit ću pred licem Gospodnjim
u zemlji živih.

 

Drugo čitanje:

Jak 2, 14-18

Vjera, ako nema djelâ, mrtva je.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: »Hajdete u miru, grijte se i sitite«, a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djelâ, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: »Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djelâ, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.«

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mk 8, 27-35

Ti si Pomazanik-Krist! ... Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik – Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu.

I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«

Tada dozva narod i učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.«

Riječ Gospodnja.

 

 

 24. nedjelju kroz godinu - B –

12. rujna 2021.

 

„Ti si Pomazanik – Krist“ To je ispovijest vjere sv. Petra u ime apostola na Isusovo izravno pitanje: „Što ljudi govore tko sam ja?“ I još važnije: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Petar je bio izazvan izravnim Isusovim pitanjem, a tek su pošli za Isusom i tek su naslutili da on nije samo jedan od proroka, nego puno više, sam Mesija kojega su očekivali Izraelci cijelu svoju povijest. I evo ga: Mesija je tu. Objavljuje svoje poslanje i svoj dolazak.

Petrova ispovijest sadrži sve ono što su doživjeli o Isusu. Kao da je rekao: Ti si onaj kojega su stoljećima očekivali. Ti si onaj o kojem su sanjali patrijarsi i proroci i sav Izraelski narod, pogotovo u vremenima i iskustvima patnje i nevolje. Ti si punina vremena. Ti si ispunjenje naših nadanja. Ne moramo više čekati. Mesija – Pomazanik - Krist je tu. Mesija si ti. Taj novi jedinstveni Pomazanik (svećenik, prorok ili kralj). Ti si obećani Spasitelj.

Mogli bismo još toga nanizati što je sve sadržano u Petrovoj ispovijesti vjere.

I mi možemo nastaviti s Petrovom ispovijesti kao svojom, na temelju Petrove vjere, apostolske vjere i vjere Crkve, vjere koja je sadržana u apostolskom i crkvenom vjerovanju koje ispovijedamo barem svake nedjelje i blagdana, a možda i svaki dan u svojoj molitvi i pobožnosti. Ali u toj napisanoj i ponavljanoj vjeri je i sve ono što je naše vjerovanje i što je naše iskustvo vjere u životu, iskustvo prisutnosti Božje, pomoći Božje milosti, ljubavi i brige Božje za nas osobno i za svijet. Možemo i mi nastaviti s ispovijesti svoje osobne vjere. A to je ono što i nas kao i apostole pita: “A vi, što vi kažete tko sam ja?” Ti si onaj koji sve možeš, koji nas neizrecivo ljubiš, ti si onaj koji zna naše dubine i tajne, naše potrebe i želje, naše grijehe i našu dobrotu. Ti si onaj kojemu možemo uvijek reći sve svoje želje I molitve. Ti nas čuješ i uslišavaš, uvijek kako je tvoja volja, ali kako je najbolje za nas, makar toga i ne uviđamo uvijek. Ti si onaj koji nas spašavaš od propasti i kazne za grijehe, ti nam milosrdno opraštaš u želji da nastavimo hod s tobom i tvojim putovima i pravilima. Ti si naš Mesija i naš Spasitelj. Nemamo drugoga spasitelja ni boga osim tebe. Itd. u nedogled, dok ne izrečemo sve što je zapisano u našem srcu i osjećaju pripadnosti Bogu.

 

Međutim, današnje evanđelje ima i svoj nastavak koji je bio teško razumljiv apostolima i Petru. A i nama je nerazumljiv ili još više neprihvatljiv. I mi bismo kao i apostoli htjeli da je Isusov put bio drugačiji. Tek je došao, tek je najavio novinu svijeta nazvanu Kraljevstvo nebesko, tek je potvrdio tu novinu svojim riječima i pozivom na ljubav, svojim djelima i ozdravljenjima.

A govori o smrti, o odbačenosti, o križu, ali i o uskrsnuću. Petar je nakon pohvale ispovijesti dobio odgovor koji je težak: “Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko.” Isus ruši sve iluzije. U Isusovom kraljevstvu nema vlasti i časti, nema oslobođenja od rimske vlasti, nema o ponovnoj uspostavi izraelskog kraljevstva, nema privilegija i obećanja lagodnog života. Oni su se nadali do povratka one dvojice učenika na putu u Emaus da će on otkupiti Izrael.

Isus ostavlja mogućnost jedino pod uvjetom: “Hoće li tko za mnom neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom” I Isus je tako napravio i pokazao primjer. Koliko god nam se čini strano i neprihvatljivo prihvaćanje trpljenja, križa pa i smrti, Isus je prošao kroz patnju i smrt i došao do proslave uskrsnuća. Zato Isus nastavlja:  “Tko hoće život svoj spasiti,  izgubit će ga; a tko izgubi svoj život poradi mene i evanđelja, spasit će ga.”

Vjerujemo li mi Isusu i ovoj riječi? Bez Isusa i naše pripadnosti Isusu bilo bi besmisleno prihvatiti patnju i smrt. Ali s vjerom u Isusa ono postaje hod prema uskrsnuću, hod prema spasenje, hod prema punini života. To je pšenično zrno koje kad padne u zemlju umire, ali donosi obilat rod.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1330 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

         RASPORED

   KINO PREDSTAVA

         TRAVANJ

 

  

 

 

 

 

URBANIZAM d.o.o

Obavijest o novom sustavu gospodarenja otpadom

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu