MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ŽUPNI OGLASI: Nedjelja zahvalnica za plodove zemlje i plodove rada

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao dana za 19. rujna, 25. nedjelja kroz godinu.

 

ŽUPNI OGLASI

 

 

 • OTVORENA CRKVA svaki dan od 09:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do 18:00.
 • Misa radnim danom je u 18:30, a subotom u 8:00.
 • Darovi za obnovu crkvenih objekata su trajno potrebni. Sada treba izmijeniti većinu prozora na pastoralnom centru u prizemlju. Prema prijedlogu župnih vijeća darove za crkvu ćemo skupljati danas i sljedeće dvije nedjelje poslije mise.
 • Lukno je obveza svih župljana kao redovni prihod župe za pastoralno djelovanje.
 • Poslanici Milosrđa imaju susret svaki drugi petak u 19:00.
 • Ispovijed školske djece od 4. do 8. razreda u Valpovu bit će u srijedu, 22. rujna od 10:00 i od 16:00 sati, dok ima djece.
 • Članovi schönstatskog pokreta, štovatelji Majke Triputa Divne, imaju molitvu i mjesečni susret poslije mise u crkvi.
 • Koncert Zagrebačkog komornog orkestra i solista u valpovačkoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM bit će u subotu, 25. rujna 2021. u 19:30.
 • Zajednica Vjera i svjetlo ima svoj mjesečni susret u nedjelju poslije podne sa sudjelovanjem na večernjoj misi.
 • Nedjelja zahvalnica za plodove zemlje i plodove rada je u nedjelju, 26. rujna 2021. na misi u 9:30. Donesite svoje plodove zemlje do četvrtka. Pecivo – kiflice donesite u nedjelju.
 • Đakonsko ređenje Bernarda Prelčeca je u đakovačkoj katedrali, 10. listopada 2021. Organiziran prijevoz autobusom je po osobi 30 kn. Prijave su u župnom uredu.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI ZA 25. nedjelju kroz godinu  - B –

19.rujna 2021.

 

Prvo čitanje:

Mudr 2, 12.17-20

Osudimo ga na smrt sramotnu!

Čitanje Knjige Mudrosti

Rekoše bezbožnici:

»Postavimo zasjedu pravedniku jer nam smeta

i protivi se našem ponašanju,

predbacuje nam prijestupe protiv zakona

i spočitava kako izdadosmo odgoj svoj.

Pogledajmo jesu li istinite riječi njegove,

istražimo kakav će biti njegov svršetak.

Jer ako je pravednik Božji sin, On će se za nj zauzeti

i izbavit će ga iz ruku neprijateljskih.

Zato ga iskušajmo porugom i mukom

da upoznamo blagost njegovu

i da prosudimo strpljivost njegovu.

Osudimo ga na smrt sramotnu,

jer će mu, kako veli, doći izbavljenje.«

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 54, 3-6.8

Pripjev:

Bog krijepi život moj!

 

Spasi me, Bože, svojim imenom
i jakošću svojom izbori mi pravdu!
Poslušaj, Bože, moju molitvu
i usliši riječi usta mojih!

Oholice ustadoše na me
i moj život traže silnici:
na Boga se ne osvrću.

Evo, Bog mi pomaže,
Gospodin krijepi život moj.
Od srca rado ću ti žrtvovati,
slavit ću ti ime, Gospodine, jer je dobrostivo.

 

Drugo čitanje:

Jak 3, 16 – 4,3

Plod se pravednosti u miru sije onima koji tvore mir.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Predragi: Gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo. A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir.

Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mk 9, 30-37

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati.

I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«

Riječ Gospodnja.

 

 25.nedjelju kroz godinu - B –

19.rujna 2021.

Svaka ljudska zajednica nosi u sebi napetosti i struje onih koji ne misle jednako. A sve se svodi na to tko će biti prvi, tko će biti na čelu, tko će izaći kao pobjednik. U toj borbi i nastojanju pojedinaca i skupina često se upotrebljavaju najgora sredstva kojima treba protivnika uništiti: npr. 

- U SZ, u knjizi Mudrosti, pravednik je protiv bezbožnika, bezbožnici su protiv pravednika. Pravednik je ovdje čovjek mudrosti, mudrac, čovjek Božji koji traži Božje putove i oslanja se na Boga. Kao takav se protivi i prigovara bezbožnicima, a bezbožnici ne mogu slušati njegovu riječ nego mu žele podmetnuti osudu i iskušati njegovu vjernost Bogu. Kažu: “Zato ga iskušajmo porugom i mukom ... Osudimo ga na smrt sramotnu...” Bezbožnici nemaju drugog izbora protiv pravednika, kojega ne žele slijediti nego ga izrugati i osuditi na sramotnu smrt.

- U Jakovljevoj zajednici, prema njegovoj poslanici, a to je Jeruzalemska Crkva, isto tako je bilo razmirica, svađa, zavisti, ratovanja i borbi u smislu međuljudskih sukoba. Jakov ih oštro osuđuje i umjesto njihovih svađa koje proizlaze iz požuda nudi im mudrost života koja se očituje u mirotvorstvu, milosrđu i dobroti koja je postojana nehinjena i plodonosna.

- Isusovi učenici se svađaju: “Tko je najveći? Tko je prvi?” a Isus govori o osudi na križ. Posramljeni su Isusovim pitanjem: “Što ste putem raspravljali?”

Isus postavlja načelo za sva vremena Isusovih učenika: “Tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!” Ne poslužitelj kao poniženje samoga sebe, nego kao ljubav koja nije sebična nego darovana svima, ljubav koja služi svima.

“Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima.” Dijete je ovdje znak čistoće, jednostavnosti, otvorenosti, povjerenja.

Koji je naš izbor ponašanja i vrednota?

Iz SZ-a gdje bezbožnik podmeće pravedniku sve da bi ga osudio na sramotnu smrt ili put pravednika koji se uzda u Božju pomoć i Božju providnost i na to poziva i druge?

Iz Jakovljeve poslanice gdje su zavisti i svadljivosti - ne male ili mudrost života koja je puna mirotvorstva, milosrđa, dobrih plodova, postojana i nehinjena?

Ili iz evanđelja gdje je učenicima prvo pitanje bilo tko je prvi, tko je najveći među nama, a Isus im stavlja dijete kao uzor i primjer čistoće srca i iskrenosti? Imamo li odlučnosti u čuvanju čistoće dječjeg srca i iskrenosti i čuvati je u svom srcu za sebe i u odnosu na druge?

Odgovor na ova pitanja bi trebao biti jasan.

Pogledajmo sebe, svoje zajedništvo, svoju obitelj, našu župnu zajednicu, našu širu društvenu zajednicu, naše nacionalno zajedništvo. Gdje smo mi? Što nas vodi u tom zajedništvu? Kako se mi odnosimo prema drugima u svojoj obitelji, u svojoj župi, u svome gradu, u svome susjedstvu?

Imamo što naučiti od evanđelja, ako se nazivamo kršćanima! Neka ta riječ i ponuda dobrote, plemenitosti, ljubavi i požrtvovnosti dođe i do nas. 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 419 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!