MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ŽUPNI OGLASI:Mihael Mađarević novi pastoralni suradnik

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao dana za 26. rujna, 26. nedjelja kroz godinu.

ŽUPNI OGLASI

 

 • OTVORENA CRKVA svaki dan od 09:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do 18:00.
 • Misa radnim danom je u 18:30, a subotom u 8:00.
 • Zajednica Vjera i svjetlo ima svoj mjesečni susret danas poslije podne sa sudjelovanjem na večernjoj misi.
 • Darovi za obnovu crkvenih objekata su trajno potrebni. Sada treba izmijeniti većinu prozora na pastoralnom centru u prizemlju. Prema prijedlogu župnih vijeća darove za crkvu skupljali smo prošle nedjelje i skupili 4.000,00 kn, a skupljat ćemo i danas i sljedeće nedjelje poslije mise.
 • Lukno je obveza svih župljana kao redovni prihod župe za pastoralno djelovanje.
 • Upis za prvopričesnike je u ponedjeljak, 27. rujna u 19:00 u pastoralnom centru. Za upis treba doći jedan od roditelja.
 • Upis krizmanika koji idu u školu u Osijek bit će u utorak, 28. rujna u 19:30. Prvi sat vjeronauka je u utorak, 5. listopada 2021. u 19:30.
 • Župna katehza za 3. razred/prvopričesnike je utorkom u 9:00 ili 10:00 i u 15:30 ili 16:30.
 • Euharistijsko klanjanje je u četvrtak poslije mise.
 • Listopadske pobožnosti počinju od petka u 18:00, od 1. do 31. listopada.
 • Dječji župni zbor Mirjam ima pjevanje petkom u 12:30
 • Prvi petak u mjesecu je ovoga tjedna. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovom poslije mise s litanijama Srcu Isusovom i euharistijskim blagoslovom. Ispovijed sat vremena prije mise.
 • U Vinogradcima se slavi u nedjelju, 3. listopada BDM od Krunice, crkveni god, misa je u 11:00.
 • Đakonsko ređenje Bernarda Prelčeca je u đakovačkoj katedrali, 10. listopada 2021. Organiziran prijevoz autobusom je po osobi 30 kn. Prijave su u župnom uredu.
 • Odlukom nadbiskupa mons. Đure Hranića u župu dolazi 1. listopada kao pastoralni suradnik vlč. Mihael Mađarević. Želimo mu dobrodošlicu.

 

 

 


ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI ZA 26. nedjelju kroz godinu  - B –

26.rujna 2021.

 

Prvo čitanje:

Br 11, 25-29

Zar si zavidan zbog mene? Oh, kad bi sav narod postao prorok!

Čitanje Knjige Brojeva

U one dane:

Gospodin siđe u oblaku i poče govoriti s Mojsijem, uze od duha koji bijaše na njemu i stavi na sedamdesetoricu starješina. Kad duh počinu na njima, počeše prorokovati, ali to više nikad ne učiniše.

Dvojica ostadoše u taboru. Jednome je bilo ime Eldad, a drugome Medad. Duh je i na njima počinuo – bili su i oni među upisanima, premda nisu došli u šator – te počeše u taboru prorokovati.

Neki mladić otrča te javi Mojsiju: »Eldad i Medad«, reče, »prorokuju u taboru!« Jošua, sin Nunov, koji je posluživao Mojsija od svoje mladosti, prozbori i reče: »Mojsije, gospodaru moj, ušutkaj ih!« Mojsije mu odgovori: »Zar si zavidan zbog mene! Oh, kad bi sav narod Gospodnji postao prorok! Kad bi Gospodin na njih izlio svoga duha!«

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 19, 8.10.12-14

Pripjev:

Naredba Gospodnja srce sladi!

 

Savršen je zakon Gospodnji,
dušu krijepi;
pouzdano je svjedočanstvo Gospodnje,
neuka uči.

Neokaljan strah Gospodnji,
ostaje svagda;
istiniti sudovi Gospodnji,
svi jednako pravedni.

Sluga tvoj pomno na njih pazi,
vrlo brižno on ih čuva.
Ali tko propuste svoje da zapazi?
Od potajnih grijeha očisti me!

Od oholosti čuvaj slugu svoga
da mnome ne zavlada.
Tad ću biti neokaljan,
čist od grijeha velikoga.

 

Drugo čitanje:

Jak 5, 1-6 

Bogatstvo vam istrunu.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

De sada, bogataši, proplačite i zakukajte zbog nevolja koje će vas zadesiti! Bogatstvo vam istrunu, haljine vaše postadoše hrana moljcima, zlato vam i srebro zarđa i rđa će njihova biti svjedočanstvo protiv vas te će kao vatra izjesti tijela vaša! Zgrnuste blago u posljednje dane! Evo: plaća kosaca vaših njiva – koju im uskratiste – viče i vapaji žetelaca dopriješe do ušiju Gospodina nad vojskama. Raskošno ste na zemlji i razvratno živjeli, utoviste srca svoja za dan klanja! Osudiste i ubiste pravednika: on vam se ne suprotstavlja!

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mk 9, 38-43.45.47-48

Tko nije protiv nas, za nas je. Ako te ruka sablažnjava, odsijeci je.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu:

»Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«

»Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«

»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«

»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.«

Riječ Gospodnja.

 

 26.nedjelju kroz godinu - B –

26.rujna 2021.

Ono što smo upravo u evanđelju saslušali zapanjujuće je.
Kao kršćanska zajednica možemo pronaći tri pravila za svoj život.

Prvo pravilo:
Kršćanin je širokogrudan prema onima vani:
Nastupio je neki čovjek i "u Ime Isusovo" se borio protiv zla - kaže Evanđelje da je izgonio demone - ali nije pripadao Isusovim učenicima. Učenici se ljute: to nije u redu! Ako već nastupa u Isusovo ime, neka se kršćanski organizira! Ali Isus odlučuje drukčije: "Ne branite mu!" Iako ne pripada nama, on djeluje i propovijeda u našem smislu. Ne budite, dakle, uskogrudni! Radujte se što se dobro događa svuda u svijetu!

To bi za nas moglo značiti: Trebali bismo se od srca radovati, kad se događaju čuda ljubavi i izvan Crkve ili u drugim kršćanskim crkvama, kad se poruka Duha naviješta i preko Mahatme Gandhija ili Martina Luthera Kinga. Ima i u drugim kršćanskim crkvama istinske pobožnosti i svetosti. Ima i pogana koji vrše djela ljubavi prema bližnjemu u Kristovu duhu i žednima pružaju čašu hladne vode. Pavao bi rekao: "Pa što biva? Ništa, osim što se na svaki način Krist navješćuje" (Fil 1,18).

Drugo pravilo:
Zajednica je obazriva prema braći po vjeri: "Jao onome tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju!"
Mogli bismo pozitivno to izraziti: Budite obazrivi prema priprostoj vjeri "jednostavnih vjernika"...  I pokoncilske su novosti prije svega u liturgiji bile provođene ili s vidljivom nevoljkošću ili bez potrebnih objašnjenja, jer se prije svega vjerniku naturalo nesigurno dnevno mišljenje i teološke poluistine umjesto jasne Božje riječi. Tko ismijava dosadašnje uvjerenje umjesto da ga ispravlja i oprezno dalje razvija, tko se podruguje dosadašnjem obliku ispovijedanja umjesto da ga produbljuje, tko vjeru ovih "jednostavnih vjernika" upotrebljava kao pokusno polje za svoja privatna mišljenja, jedva se može pozvati na Isusa. Tko razmišlja o tome kako se u našim danima vjera naše djece svjesno i sistematski razara, može se upitati, odakle bi trebalo uzeti mlinske kamenove da zavodnike potopimo u more (usp. Mt 18,6).

 

Treće pravilo:
Kršćanin kao pojedinac je prema sebi neumoljiv i nepopustljiv, ako se radi o "jednom potrebnom":
"Ako te ruka tvoja ili noga sablažnjava, odsijeci je!" Isus je ozdravljao hrome, slijepima otvarao oči, te poznaje vrijednost tijela. Ali ima nešto više, ima "samo jedno potrebno" (Lk l0,42), pred čim sve drugo mora ustuknuti. Postoji stupnjevanje, ljestvica vrijednosti: zdravlje tijela je važno, kraljevstvo Božje je važnije. Gubitak oka je loš, gubitak vječnoga spasenja što nam ga Bog pokazuje, jest gori. Tko riskira odbacivanje od Božje ljubavi, riskira više negoli ruku, nogu, oko, riskira sve: svoje pozivanje i svoje vječno određenje. Postoje gubici koji otežavaju život, ali postoji jedan gubitak koji čini život besmislenim i razara ga.

Tako ćemo prihvatiti i ozbiljno uzeti ovu Isusovu riječ: "Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti ubačen u pakao." Tko vjeruje da smo po Kristu pozvani u vječni život, tko vjeruje da postoji ona vječna besmislenost koju nazivamo paklom, shvatit će da čovjek mora biti spreman sve založiti radi ovog vječnog poziva.

Za jedno potrebno izrečeno je u ovoj molitvi:
Gospodine moj i Bože moj, uzmi od mene sve što me od tebe odvraća!
Gospodine moj i Bože moj, daj mi sve što me vodi k tebi!
Gospodine moj i Bože moj, uzmi me od mene i podaj me sebi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 643 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!