MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VALPOVO NEKAD I SAD: Krajem 19. stoljeća u Valpovu je bila 21 ulica, a danas ih je 57

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Aktualni popis stanovništva na svjetlo dana konačno bi trebao iznijeti stvarne podatke o broju stanovnika ovog kraja, ali i pokazati kolike su bile promjene u odnosu prema posljednjem popisu od prije jednog desetljeća.

Tada je, naime, samo Valpovo imalo 7406 stanovnika, a Belišće 6518 stanovnika. U svjetlu toga, zanimljivo je ove brojke usporediti s brojkama iz popisa stanovništva 1931. godine, čije je rezultate pronašao i objavio lokalni kroničar Stjepan Najman.

Dostupni podatci iz 1931. godine koji su objavljeni u Valpovačkoj baštini govore da je te godine Valpovo imalo samo 3730 stanovnika, a broj stanovnika znatno je opao zbog ustrojenja općine u susjednom Belišću.

-Prema dobivenom rezultatu popisa, Valpovo ima 3.730 stanovnika (1.803 muških i 1.927 ženskih). Po vjeri ima rimokatolika 3587, pravoslavnih 87, izraelićana 27, grkokatolika 1, evangelika 23, evangelika augsburškog vjeroispovijedanja 4 i muslimana 1. Prema zadnjem popisu iz godine 1921. imalo je Valpovo 5.933 stanovnika. Broj stanovnika otada je osjetno opao jer je zbog ustrojenja samostalne općine u Belišću otpalo od matične Općine Valpovo gotovo dvije stotine kuća. Općina Belišće ima prema popisu 2.532 stanovnika. U Općini Valpovo vanjsko, kojoj pripada i 11 sela i jedno agrarno naselje, ima ravno 7000 stanovnika (3.412 muških i 3.588 ženskih)”, navodi se u ulomku iz novinskog zapisa toga vremena.

Stjepan Najman također otkriva još nekoliko zanimljivih podataka vezanih uz popis stanovnika, kako je prema popisu s kraja 19. stoljeća u Valpovu bila 21 ulica. (A danas ih je po jednom izvoru - 57). Najman naglašava da su današnjim Valpovčanima vjerojatno najzanimljiviji nekadašnji nazivi valpovačkih ulica kojih danas više nema, kao što su Slatina, Paromlinska cesta i Pivarska cesta.

-Zanimljivo je kako je prije 120 godina Valpovo imalo dva trga – Katančićev i Svete Marije. Pored trga, Katančić je već tada imao i svoju ulicu, a ima ju i danas. Osim Katančićeve tu je još pet ulica (Florijanova, Učka, Osječka, Zrinsko-Frankopanska i Preradovićeva) koje i danas nose iste nazive kao tada. Jedna ima skraćeni naziv (Dravska cesta), a dvije i danas mještani znaju oslovljavati po ‘’staroverski’’: Miholjačka, Naradska. Od ostalih naziva tu su: Prandauova, Banova, Pejačevićeva, Crkvena, Trenkova, Kačićeva i Peštelićeva, navodi Najman.

 

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1352 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It