Dječji tjedan u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Dječji je tjedan tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava u prvom tjednu mjeseca listopada posebno osmišljenim sadržajima, s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu u obitelji i lokalnoj zajednici.

Već tradicionalno Društvo „Naša djeca“ Grada Valpova u Dječjem tjednu organizira program kojim kreativnom interakcijom najmlađe povezuje s odraslima.

Ovogodišnja je tema Dječjega tjedna bila „Međunarodna godina voća i povrća“.  Cilj je obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća povećanje svijesti o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti voća i povrća i njihovom doprinosu uravnoteženoj i zdravijoj prehrani i životnom stilu. Također, ističe  se potreba za smanjenjem gubitka i bacanja u ovome sektoru što će u konačnici doprinijeti  ekološkom ishodu.

Ove je godine program započeo u ponedjeljak, 4. listopada, otvorenjem izložbe dječjih radova pod nazivom „Voće i povreće“. Radove su stvarali učenici nižih razreda OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo i područnih škola te OŠ Ladimirevci i područnih škola. Na otvorenju su gostovali predstavnici Turističke zajednice grada Valpova , a izložbu su svečano otvorili naša predsjednica Sara Ćavar i predstavnik učenika Marko Balković.

U srijedu se obilježavanje nastavilo piknikom s gradonačelnikom. Dječji gradski vijećnici Grada Valpova iznijeli su svoje kreativne i konstruktivne prijedloge za poboljšanje uvjeta života djece i mladih u našem gradu. Gradonačelnik Matko Šutalo odgovaralo je na pitanja naših vijećnika te obećao nastavak komunikacije te svoju potporu u daljnjem radu s djecom i za djecu. Piknik je završen u ugodnom tonu, a svi su se sudionici ispunili dodatnom energijom, motivacijom i entuzijazmom za rad na općem dobru našega grada.

U četvrtak se održala akcija "Poruke djece odraslima" u kojima su volonteri udruge djelili sugrađanima poruke o zdravoj prehrani koje su pisala djeca DT Maza te učenici OŠ M. P. Katančića, Valpovo i OŠ Ladimirevci s područnim školama. Učenici su se akciji pridružili i crtanjem kredama po pločniku u dvorištima svojih škola.

U petak se na Hrvatskom radiju Valpovština mogla poslušati dječja radijska emisija „Mali velikima“, a vijećnici Dječjeg gradskog vijeća sastali su se i s vršnjacima iz Osnovne škole Matije Petra Katančića. Na sastanku su, od vodstvom Ive Černošek, iznijeli svoja zapažanja i dojmove sa susreta s gradonačelnikom Matkom Šutalom. O obliku speed date radionice, učenici su upoznali svoje vijećnike i u izravnom kontaktu saznali odgovore na pitanja koja ih zanimaju o njihovom radu, suradnji i zalaganju za bolji život mlade generacije te bolje djetinjstvo djece našega grada.

Dječji se tjedan završio radionicom kuhanja za djecu pod nazivom “Za prste polizati” u Društvenom centru Valpovo. U poučnoj i zabavnoj radionici sudjelovalo je deset malih kuhara iz 3.a razreda OŠ M. P. Katančića, Valpovo s voditeljicama Sarom Ćavar i Teom Ožegović. Mali su kuhari pripremali tortilja sendviče s piletinom i povrćem te voćne ražnjiće s čokoladom koja svojim svojstvima zadovoljavaju sve nutritivne potrebe mališana.

 

  

 

Sara Ćavar,

predsjednica DND Grada Valpova