NJEMAČKI DAN ŽALOSTI NA GROBLJU VALPOVO: Dan žalosti ujedno i dan pomirbe i razumijevanja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U organizaciji Ureda počasnog konzula SR Njemačke u Osijeku, Njemačke zajednice Osijek i Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, na gradskom groblju u Valpovu i ove je godine obilježen njemački Dan žalosti uz komemorativnu svečanost.

Uz predstavnike gradova Valpova i Belišća, kod spomenika poginulim pripadnicima njemačke nacionalne manjine u Radnom logoru Valpovo skupu su nazočili i Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice Osijek i predsjednik osječkog Gradskog vijeća, Martin Manthei, stožerni narednik i predstavnik Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, te predstavnici Njemačke zajednice Osijek i Hrvatsko-njemačkog društva, kojima se prigodnim riječima obratio Ivica Škojo, počasni konzul Savezne Republike Njemačke u Osijeku.

-Prije 80 godina rat koji je 1939. započela Njemačka pretvorio se u svjetski rat, a u Njemačkoj nitko nije imao ni snagu ni moć sukobiti se s Hitlerom", podsjetio je konzul Škojo na groblju u Valpovu naglašavajući kako je u Drugom svjetskom ratu poginulo između 60 i 70 milijuna ljudi, a više milijuna izgubilo je zdravlje, domovinu ili životnu radost. Stoga se sjećanje na žrtve rata na Dan žalosti ne može svesti samo na pale vojnike jer je ovo dan prisjećanja na sve žrtve rata i strahovlade. "Dan žalosti stoga predstavlja sjećanje, trenutak zastajanja, suosjećanje i upozorenje, ali i razumijevanje te pomirbu i most prema zajedničkoj mirnoj budućnosti Europe", poručio je Škojo. L.A.