I ginko postaje zaštitni znak Valpova

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U drugoj polovini studenoga Valpovčani svake godine s posebnim iščekivanjem posjećuju perivoj dvorca Prandau–Normann.

Ne bez razloga, jer upravo u to doba godine najpoznatije valpovačko stablo, ginko, osvane u čarobnim žutim tonovima od kojih zastaje dah. Iznimka nije ni ova godina, pa su građani svih dobi u nemalom broju pohrlili pogledati to čudo prirode, drvo za koje nitko sa sigurnošću ne može reći koliko je staro.

Zdravko Pavlović, poznati biolog Valpovštine, koji godinama proučava upravo rijetke biljne vrste kojima obiluje valpovački perivoj, procjenjuje da je valpovački ginko star oko 120 godina, što ga za njegovu vrstu i ne čini osobitim “oldtimerom” jer stabla ginka (koja su podrijetlom iz Kine) mogu doživjeti nekoliko stotina, pa čak i tisuća godina. Takve pretpostavke temelji na provedenim mjerenjima stabla, čiji radijus iznosi oko 120 centimetara (a svake godine radijus se povećava za jedan centimetar). Ono što je još važnije prilikom pregleda ovog listopadnog ljepotana jest podatak da je on u dobrom stanju, odlično razvijen i bez evidentiranih bolesti, otkriva biolog Pavlović. Ipak, naglašava da to nije i vjerodostojan podatak o njegovoj starosti jer takvo drvo inače ne raste u slobodnoj prirodi i već bi bilo odavno iščezla vrsta kad se ne bi kultiviralo kao ukrasno drvo u parkovima. Pavlović naglašava i kako se ova biljka od svog postanka prije 150 milijuna godina nije gotovo uopće promijenila niti se od nje razvila koja druga vrsta, pa je ginko s pravom dobio naziv “živog fosila”.

Ipak, unatoč činjenici da manjak zapisa o podrijetlu ginka Valpovčane koči u želji da ga nominiraju na različite natječaje koji se odnose na posebne biljne vrste u nas, raduje podatak da građani posljednjih godina sve više upravo u ginku kao prirodnom rariretu prepoznaju i svojevrsni zaštitni znak grada, uz dvorac, kulu, perivoj i Karašicu. To su među prvima uočili u Dječjem vrtiću “Maza”, čiji su mališani lani za svoj “projekt godine” odabrali upravo temu ginka, na kojoj su radili cijelu godinu učeći o važnosti drveća za opstanak planeta. Učili su i o ginku kao velikom pročišćivaču zraka, o njegovim poznatim ljekovitim svojstvima, a održali su i različite kreativne radionice o tom drvetu. Na kraju projekta su uz stručnu pomoć Marije Fuderer Flajc iz Rasadnika Fuderer i u suradnji s projektnim partnerima u dvorištu valpovačkih izviđača posadili mlado stablo ginka.

Raskošnu ljepotu ginka prepoznali su i u Turističkoj zajednici Grada Valpovo, gdje su organizirali i fotonatječaj za najljepšu fotografiju valpovačkog ginka u vrijeme kada je “najzlatniji”. Pobjednika su na kraju birali građani svojim lajkovima na FB stranici TZ-a, generacijama neizmjerno ponosni na svoj perivoj i njegove brojne rijetke, dragocjene biljne vrste.

  

  1. Aničić