MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Vojna akcija koju pamte generacije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BARANJA/BELIŠĆE Premda su od toga dana prošla puna tri desetljeća, javnost Valpovštine još i danas dobro pamti 30. studenoga 1991. godine.

Toga je dana provedena akcija "Torjanci 1991." u kojoj je forsiranjem rijeke Drave 107. brigada Hrvatske vojske napala neprijatelja u okupiranoj Baranji i nanijela mu znatne gubitke.

-U ranim jutarnjim satima pokrenut je napad. Glavni pravac išao je prema selu Torjancima. Udarna igla bili su pripadnici izvidničko-diverzantske satnije, pod zapovjedništvom Ivice Matkovića, koji su dobro poznavali teren. Ulaskom u selo dolazi do otvorene borbe s lokalnim Srbima kojima ubrzo u pomoć dolazi jedinica iz Belog Manastira, najvjerojatnije ‘Beli orlovi‘. Unatoč podršci hrvatskog topništva, izvidnici su morali krenuti u povlačenje. U žestokim borbama poginula su četvorica hrvatskih vojnika: Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Dervenšek i Damir Banović", navodi na Portalu dnevnih novosti Borna Marinić, mr. povijesti, koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Taj autor više knjiga i dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu dalje podsjeća da je "na pomoćnom pravcu, prema području Židopustare i Medrovića, djelovala 1. bojna 107. brigade HV-a. U ranu zoru čamcima su prešli Dravu te šumski pojas između Drave i nasipa koji je bio potopljen. Na nasipu se svakih 300 metara nalazio utvrđen bunker, a svaki je imao posadu s 5 do 8 okupatorskih vojnika. Lokalni srpski teritorijalci, shvativši da su napadnuti, krenuli su otvarati nasumičnu vatru prema šumi. Dio hrvatskih snaga uspio je doći na sam nasip, no zbog jakog otpora nisu ga uspjeli prijeći. U tim borbama ranjeno je pet vojnika. Uslijedilo je povlačenje na hrvatsku stranu Drave, no unatoč tome cilj akcije djelomično je izvršen. Srpskim snagama naneseni su znatni gubitci, kako u Torjancima tako i na nasipu, te im je jasno ukazano kako 107. brigada ima snage, hrabrosti i znanja da im odgovori na njihove svakodnevne provokacije", zaključio je Marinić.

U povodu tog događaja izaslanstva gradova i udruga Valpovštine, kao i svake godine, položila su vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju poginulih branitelja 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave, a u crkvi sv. Stjepana u Bistrincima slavljena je sveta misa za poginule branitelje.

Uz članove obitelji poginulih, polažući vijence i zapalivši svijeće pijetet i zahvalu poginulim braniteljima odali su predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo, predstavnici UHDDR-a Belišće, HVIDRA Belišće, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, Veteranske udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske, predstavnici Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Osijek podružnica Belišće, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić te građani.

Nakon polaganja vijenaca i molitve, u crkvi sv. Stjepana u Bistrincima održana je misa za poginule Pavu, Marka, Darka i Damira, ali i za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

Molitvu za poginule kod Spomenika i misu predvodio je fra Mirko Mišković iz Župe sv. Josipa Radnika.

  

L.A.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 798 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!