MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

''I MI smo dio vas'' – U Valpovu obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca, a sama povijest obilježavanja seže u listopad 1992. godine kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda na zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1993.) usvojila rezoluciju kojom je taj dan proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja same rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

U Europskoj uniji čak preko 70 milijuna osoba živi s nekim oblikom invaliditeta, dok je u Hrvatskoj taj broj preko 580 000 (prema izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2021. godinu). Europska unija uz pomoć svojih politika, projekata i zakona promiče uključenost i sudjelovanje osoba s invaliditetom, a tome je pripomogla i Europska strategija za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2010. do 2020. S njom se osigurala dostupnost proizvoda i usluga za osobe s invaliditetom koje ih koriste, omogućilo se puno sudjelovanje u javnom životu, suzbijala se diskriminacija, poboljšavao položaj osoba s invaliditetom kada je riječ o zapošljavanju, poticalo se uključivo obrazovanje i cjeloživotno učenje za mlade s invaliditetom, kao i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti osoba s invaliditetom.

Upravo to je i jedan od ciljeva projekta Društveni centar Valpovo, kojeg već drugu godinu provodi udruga Karašicka Republika zajedno sa svojim partnerima među kojima je i udruga osoba s invaliditetom MI Valpovo. Udruga koja od 2004. godine okuplja osobe s invaliditetom i njihove obitelji koje iz godine u godinu promiču, razvijaju i unaprjeđuju svoju lokalnu zajednicu. Od svakodnevnog rada s osobama s invaliditetom, poticanja njihove kreativnosti, ospobljavanja za svakodnevne životne potrebe do raznih edukacija, međusobnog druženja te aktivnosti, sve u cilju integracije takvih osoba u lokalnu društvenu zajednicu.

  

Ove godine, članovi Društvenog centra Valpovo, zajedno s prijateljima partnerima iz udruge MI Valpovo na radionici ''I MI smo dio vas'' izrađivali su, ukrasili i ispisivali razne poruke osoba s invaliditetom koje su dijelili građanima grada Valpova kako bi na taj način ukazali na važnost inkluzije osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu. Upravo u Društvenom centru Valpovo, tri puta tjedno, provode se aktivnosti i radionice članova i korisnika udruge MI na kojima pokazuju svoju kreativnost, druže se uz društvene igre, razgovor i još mnogo toga. Ovim putem vas pozivaju da im se pridružite  na njihovim aktivnostima na adresi Darka Sutarića 1d, svakog ponedjeljka i utorka od 11 sati te svakog četvrtka od 14 sati.

Projekt UP.04.2.1.07.0081 Društveni centar Valpovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1028 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It