Valpovački vatrogasci suočeni s teškim financijskim stanjem

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Valpovački su vatrogasci, okupljeni u DVD Valpovo, u subotu održali 135. godišnju skupštinu.

Skupština je održana bez gostiju iz susjednih društava, a jedini je gost bio Zdenko Čarapar, predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije i na samom početku skupštine, zbog drugih obveza, pozdravio skup i poželio uspješan rad.

Društvo okuplja 110 članova od kojih su 27 članovi Puhačkog orkestra, uz zadovoljavajuću vatrogasnu strukturu, ali izostaje zadovoljstvo brojem djece i mladeži pa će osvježenje novim, mladim članovima, biti jedna od najznačajnijih zadaća u narednom razdoblju.

U proteklom razdoblju djelovanje društva, kao i mnogim drugim sredinama bilo je ograničeno zbog epidemioloških mjera, međutim, mnogo toga bilo je uvjetovano i nedovoljnim prihodima.

-U proračunu Grada Valpova sredstva koja su transferirana našem društvu preko Vatrogasne zajednice bila su nedostatna za normalan rad i funkcioniranje društva, naglasio je u izvješću predsjednik Dalibor Bošnjaković.

-Mjesečno su se Vatrogasnoj zajednici, a time neposredno i našem društvu, uskraćivala mjesečna sredstva u iznosu oko 15.000 kn, dok su pak ona doznačena sredstva bila tek koncem mjeseca. Zbog takve prakse naše društvo je završilo u minusu prvi puta od 2015. godine, izvijestio je.

Društvo je u protekloj godini raspolagalo s tek nešto više od milijun kuna, što nije bilo dovoljno za sve potrebe redovne djelatnosti, a osobito ne za obnovu uništene osobne opreme vatrogasaca ili obnovu voznoga parka.

Unatoč takvoj situaciji u prošloj je godini provedena je 141 intervencijska aktivnost od čega su 28 požari i 47 druge tehničke intervencije u kojima je sudjelovalo 557 vatrogasaca. Na intervencijama su utrošili 1738 sati, što je golem doprinos.

Društvo se još oporavlja od najveće intervencije u gašenju pogona tvrtke Silvan grupe.

-Radilo se o požaru velike količine drvnih proizvoda u skladišnim prostorima i pogonu tvrtke, oko 3.000 m² radnog prostora. Požar su naši dobrovoljni članovi uz pomoć članova iz DVD-a Ladimirevci, Petrijevci, Zelčin, Marjančaci i Belišće uspješno lokalizirali i ugasili. Pohvaljujem ovim putem naše članove i sva dobrovoljna vatrogasna društva koja su sudjelovala na intervenciji. Nažalost nakon požara kao posljedica ostala je oštećena oprema, 14 pari čizama koje su se raspale zbog visoke temperature, dotrajalosti i starosti, oštećene su i dvije bristolice, te nekoliko kaciga. Nažalost lakše ozljede zadobilo je i naših dvoje vatrogasaca, naglasio je Bošnjaković.

-Raduje nas gospodarski razvitak na području grada, osobito u novim gospodarskim zonama, ali se pitamo, ako se nastavi ovakav tretman vatrogastva –tko će od požara braniti nove kapacitete, istaknuto je između ostaloga u raspravi o stanju u društvu.

-Naša je oprema stara i istrošena, na intervenciju izlazimo s vozilom koje je staro 42 godine i pitanje je kad će u potpunosti otkazati i postati neupotrebljivo, zaključeno je.

Na sjednici Gradskog vijeća koncem ožujka tekuće godine gradonačelnik  je predložio u rebalansu proračuna povećanje pozicije za vatrogastvo u iznosu 100.000,00 kn kao kapitalnu donaciju za obnovu opreme, a Gradsko vijeće prijedlog usvojilo, pa se polažu nade u pozitivan pomak na području financiranja vatrogastva i najavljene razgovore o toj temi.

U nastavku sjednice, sva izvješća i planski dokumenti usvojeni su jednoglasno.

Sjednicom je dominirala teška financijska situacija, ali na kraju, ipak, lijepe vijesti.

-U našem društvu roditeljima je postalo čak 6 članova, po prvi puta su ovdje kao tate Domagoj Valdin, Luka Vuksanić, Igor Šimunović, Josip Pavošević, Tomislav Mišinec, a mama, i to drugi puta, postala je Jasmina Sokolić, objavio je predsjednik društva Bošnjaković te uz čestitke uručio prigodne poklone.