Grad Belišće traži modalitete kako ublažiti odjeke krize i inflacije na gradski proračun

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Rastuća kriza i inflacija uz građane i poduzetnike ozbiljno pogađa i jedinice lokalne samouprave.

Potvrdio je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je najavio da će vrlo brzo morati puno toga refinancirati i razmotriti način na koji sa što manje rezova u proračunu podmirivati tekuće troškove.

Gradsko vijeće većinom je glasova usvojilo točku dnevnog reda koja se odnosila na davanje suglasnosti za osnivanje založnog prava na nekretnini u vlasništvu Grada Belišća. Konkretnije, gradska komunalna tvrtka Kombel je od Grada Belišća zatražila davanje instrumenta osiguranja za kreditno zaduženje kroz hipoteku na gradskom bazenu u Belišću, kako bi mogli podići kredit u HPB-u u iznosu nešto većem od šest milijuna kuna, čime bi refinancirali postojeća dugovanja novim, povoljnijim kreditom s manjom kamatnom stopom.

-Razmišljamo o rebalansu proračuna i refinanciranju obveza i u fazi smo prikupljanja mogućih ponuda, odnosno povoljnijih uvjeta od onih koje sada imamo", najavio je prvi čovjek Belišća naglašavajući kako nije riječ o novim zaduženjima, nego o refinanciranju postojećih zbog najnovijeg golemog rasta režijskih i drugih troškova koji pogađa i Grad. "Cilj toga je omogućiti realizaciju naših projekata, ali, još važnije: ne dirati u ranije stečena prava kao što su besplatan vrtić, studentske stipendije, naknade srednjoškolcima, roditeljima za novorođenu djecu i drugo. Za nas u gradskoj upravi visoko na listi prioriteta su upravo djeca, umirovljenici i socijalno ugroženi. No, kako moramo ipak negdje početi rezati, a da ne bismo rezali stečena prava, pripremamo se za smanjenje rashoda gdje god to bude bilo moguće", rekao je gradonačelnik Burić i dodao kako će to biti prvi put otkako je on na čelu Belišća da će do rebalansa gradskog proračuna doći ne zbog novih projekata, nego zbog nužnosti redefiniranja rashodovne strane kako bi se zadržala do sada stečenih prava.

Konkretniju raspravu o toj problematici te prijedloge rješenja najavio je na sjednici Gradskog vijeća koja se ima održati u drugoj polovini svibnja.

Lidija Aničić