Zdravlje nema cijenu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Sve češća i jača zagađenja zraku u Belišću i dijelu Valpova učestalo potiču reakcije sugrađana.

U organizaciji ekološke udruge Eko-Karašica nedavno je održan i mirni prosvjed „Za čisti zrak u Belišću i Valpovu“, a jedan od zahtjeva upućen sa tog skupa odnosio se na postavljanje mjernih stanica, kontinuiranog praćenja kvalitete zraka i redovnog izvještavanja javnosti o rezultatima mjerenja.

Prije gotovo godinu dana, vijećnik Skupštine Osječko-baranjske iz Belišća, Zlatko Adjulović, pokrenuo je s govornice, raspravu o temi kvalitete zraka u Belišću, i tada je zaključeno da će Županija postaviti mjernu stanicu i osigurati praćenje kvalitete zraka.

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnik Zlatko Adjulović postavio je pitanje o učinjenom vezano za njegovu inicijativu da se postave mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka na kritičnim točkama u županiji.

-Prošlo je skoro godinu dana od sjednice kad sam pokrenuo temu kvalitete zraka no javnih mjernih stanica koje bi pratile kvalitetu zraka cijelu godinu i transparentno i javno davale rezultate još nema. Cijena ne smije biti izgovor jer zdravlje nema cijenu, komentirao je Adjulović odgovor zamjenika župana Mate Lukića, koji je ustvrdio da je cijena postavljanja mjerne stanice oko pola milijuna kuna, a njeno održavanje na godišnjoj razini oko 80 tisuća kuna, pa treba vidjeti…

-Blago rečeno, nisu napravili ništa. Sve je to trebali bi, morat ćemo, skupo je, vidjet ćemo... zaključio je Adjulović, najavljujući dalje insistiranje na postavljanju mjernih stanica.