Novi ciklus obogaćenog programa za osobe starije životne dobi pod nazivom Za uspravan hod kroz zlatnu dob

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Sada kao nikada prije suradnja i međusobna briga od presudne su važnosti jer je nesigurnost postala dio života.

Nažalost, za mnoge umirovljenike nesigurnost je sastavni dio njihove svakodnevice, a kako bi dobili priliku za sigurniju budućnost potrebna im je pomoć u svakom pogledu.

S obzirom na to da nepovoljna financijska situacija praćena valom poskupljenja najviše pogađa naše sugrađane umirovljenike, Grad će i dalje kroz svoje programe i projekte nastojati poboljšavati kvalitetu njihova života te im omogućiti korištenje pojedinih usluga kao i sudjelovanje u društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom životu bez ikakvih financijskih troškova. Smatramo da naši sugrađani  umirovljenici trebaju imati i kvalitetan društveno-socijalni život, a ne biti lišeni svega što se ne zove kruh i mlijeko. Kako smo prošlogodišnji program realizirali u potpunosti i na zadovoljstvo korisnika, kao i njihovih obitelji stvorio se dodatni poticaj za nastavak ovakvog načina rada.

Od rujna započinje novi ciklus obogaćenog programa koji je društvenog, obrazovnog, kulturnog i sportskog sadržaja gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Program uključuje brojne psihofizičke aktivnosti  s ciljem poticanja  sugrađana umirovljenika na kontinuirano uključivanje u društvenu zajednicu i izlazak iz rutine, u koju htjeli ili ne i žene i muškarci u kasnijoj dobi često upadaju. Jedan od ciljeva je i poticati na  razvijanje  samopouzdanja i sigurnost u osobne sposobnosti i identitet  uključivanjem u aktivnosti koje pružaju mogućnost kvalitetnijeg i opuštenijeg življenja.

Osim programa Za uspravan hod kroz zlatnu dob Grad, iz područja socijalne skrbi, svojim umirovljenicima pružit će usluge pomoći starima i nemoćnima kao i već tradicionalnu isplatu božićnica i uskrsnica. Obilježavanje 50., 60., i 70. godišnjice braka uz prigodno darivanje, te kroz projekt Inkluzivni val usluge pomoći fizioterapeuta i psihologa kao i poludnevni boravak uz razne napitke, petkom u Gradskoj knjižnici i čitaonici, naravno bez ikakvih financijskih troškova.

Program Za uspravan hod kroz zlatnu dob sadrži

Kulturni i društveni sadržaj

Iz povijesti Valpova  (rujan)

Valpovačka staza zdravlja (listopad)

Književna večer u Mjesecu knjige (studeni)

Advent u Valpovu ( jedna večer druženja na otvorenom bez financijskih troškova, prosinac)

Kino projekcije tijekom zimskih mjeseci (2 filmska klasika ili komedija)

Valpovačke uske staze (obilježavanje Dana zaštite okoliša- lipanj, u suradnji s Izviđačkim odredom Iovallios)

 

Obrazovni sadržaj

*Nastavak informatičkog obrazovanja, Dom tehnike (rujan, listopad)

*Osnove informatičke pismenosti u zimskim mjesecima, Dom tehnike – nova skupina polaznika (siječanj, veljača)

*Radionica oslikavanja kišobrana, Dom tehnike (studeni)

*Radionica modelarstva , Dom tehnike (siječanj)

*Edukativna (stručna) predavanja iz područja psihologije i interaktivne pedagoške radionice u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja pojedinca. (tijekom godine)

Sportski sadržaj

*Vježbe u prirodi dva puta tjedno u trajanju od 60 minuta

*Nordijsko hodanje

*Vježbe relaksacije u zatvorenom prostoru

*Radionice svjesnog disanja, poboljšanja fine motorike, meditacije, mindfulnessa ili svjesnog usmjeravanja pažnje na ono što je sada i ovdje.

Manifestacija Valpovačka staza zdravlja, Listopad 1.10.– OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA,  aktivnost koja je istovremeno sportskog, društvenog, kulturnog, obrazovnog i socijalnog karaktera – pod nazivom Valpovačka staza zdravlja u organizaciji TZ (staza započinje na ulazu kod dvorca te se proteže kroz park kraj platane...uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te tri radionice uz stručno vodstvo i sve to uz ponudu hrane i pića)


Kroz gore navedene ciljeve  te kroz ovakav vid skrbi djelujemo i preventivno na mentalno i fizičko  zdravlje naših sugrađana, osnažujemo društvo u cijelosti te stvaramo preduvjete za ugodniji život, a to je uspjeh za nestabilna vremena u kojima živimo.

 

Kreatorica i voditeljica programa Za uspravan hod kroz zlatnu dob, Stela Horvat