Osmero mladih iz Valpovštine sudjeluje u Ljetnoj školi Crvenog križa u Orahovici

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije po 19. put organizira Ljetnu školu mladih DCK Osječko-baranjske županije.

Ovaj tradicionalni oblik edukacije i obuke za voditelje programa Crvenog križa održat će se od 21. do 31. kolovoza 2022. godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. Program Ljetne škole jučer su na konferenciji za medije predstavili ravnatelj DCK OBŽ Goran Latković, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić i zamjenica ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Osijek Ana Mutnjaković te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

- Od 2003. godine provodimo projekt Ljetne škole mladih koji je u ovih 19 godina postao jedan od brendova Osječko-baranjske županije, a prepoznat je i puno šire. Ove godine u njoj će sudjelovati 79 mladih, od čega 70 s područja Osječko-baranjske županije te ostali s područja Hrvatske i zemalja regije. Bitno je istaknuti da program prilagođavamo onim potrebama koje prepoznajemo u zajednici pa smo tako ove godine nastavili s provedbom edukacije na području prve pomoći, potom pripreme za djelovanje u katastrofama i kriznim situacijama, a vratili smo i preventivni program trgovanja ljudima. Također, ove godine obilježavamo i 100 godina aktivnog djelovanja mladih unutar naše humanitarne organizacije, s obzirom da je 1922. godine osnovan pomladak Crvenog križa u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Osijeku - rekao je Goran Latković, ravnatelj DCK OBŽ.

Na ljetnoj školi sudjelovat će i osmero predstavnika GDCK Valpovo, Dora Šrepfler, Dora Pelivanović, Matia Deak, Ivana Šimić, Tina Miletić, Petra Poljak, Ana Mamuzić i Šimun Petranović, te dvije voditeljice iz redova GDCK Valpovo, Lara Vukobratović i Dunja Lazar.

- Ljetna škola je nagrada, ali i prilika volonterima da u 10 dana druženja sa drugim mladima steknu nove vještine i znanja, prodube stara prijateljstva te steknu nova, kaže nam Dunja Lazar, jedna od voditeljica.

-Ovim putem zahvaljujemo svim mentorima koji su sudjelovali u pripremama mladih za natjecanje prve pomoći, za Ladimirevce Tanja Pavić, za Belišće Leonardo Rold, za Bizovac Marko Teskera, koji je ujedno i član Odbora GDCK Valpovo, za SŠ Valpovo Ružica Jokić te sve nastavnike svih škola na području Valpovštine koji su se tijekom godine na bilo koji način uključili u rad GDCK Valpovo. Sigurni smo da će se mladi iz Orahovice vratiti puni znanja koja će prenositi na članove svoje zajednice i na taj način odgajati novu generaciju volontera.

Kao i ranijih godina, u Ljetnoj školi DCK OBŽ mladi voditelji će se educirati i obučavati za programe Crvenog križa kao što su prva pomoć, realistični prikaz ozljeda, djelovanje u izvanrednim situacijama, prevencija ovisnosti, prevencija trgovanja ljudima, klimatske promjene, međunarodno humanitarno pravo i slično. Cilj programa je educirati i osposobiti dostatan broj mladih koji će u svojim lokalnim zajednicama provodeći  programe Crvenog križa spremno i kvalitetno odgovoriti na potrebe zajednice. Na taj način osigurava se ujednačen razvoj lokalnih društava Crvenog križa, kako bi na području cijele OBŽ bile jednako dostupne sve usluge društva Hrvatskog Crvenog križa te se postiže dostatna razina spremnosti za odgovor na katastrofe i krizne situacije.