MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

"Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika."

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za  24. nedjelju kroz godinu, 11. rujna  2022.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

11.rujna 2022.

24.NEDJELJA KROZ GODINU – C –

 

  • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
  • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
  • Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
  • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
  • Tečaj priprave za ženidbu nastavlja se u srijedu, četvrtak i petak u 19:30.
  • Blagdan Uzvišenja sv. Križa je u srijedu, 14. rujna. Misa u župnoj crkvi je u 18:30, a misa u kapelici na groblju je u 9:30. U Ladimirevcima je crkveni Misa je u 11:00.
  • Euharistijsko klanjanje je u četvrtak poslije mise.
  • Liturgijska/Biblijska skupina ima sastanak svaki drugi petak u 19:00.
  • KATEHETSKA NEDJELJA, zaziv Duha Svetoga na početku školske godine je u nedjelju, 18. rujna na misi u 9:30.

 

 

 

 

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 

24.NEDJELJA KROZ GODINU – C - 11. rujna 2022.

 

Prvo čitanje:

Izl 32, 7-11.13-14

I ražali se Gospodin pa ne učini zlo kojim se bijaše zaprijetio.

Čitanje Knjige Izlaska

U one dane: Progovori Gospodin Mojsiju: »Požuri se dolje! Narod tvoj, koji si izveo iz zemlje egipatske, pošao je naopako. Brzo su zašli s puta koji sam im odredio. Napravili su sebi tele od rastopljene kovine, preda nj pali ničice i žrtve mu prinijeli uz poklike: ’Ovo je bog tvoj, Izraele, koji te izveo iz zemlje egipatske!’ Dobro vidim«, reče dalje Gospodin Mojsiju, »da je ovaj narod tvrde šije. Pusti sada neka se gnjev moj na njih raspali da ih istrijebim, a od tebe ću učiniti velik narod.«

Mojsije pak zapomagao pred Gospodinom, Bogom svojim, i govorio: »Gospodine! Čemu da gnjevom plamtiš na svoj narod koji si izveo iz zemlje egipatske snagom velikom i rukom jakom! Sjeti se Abrahama, Izaka i Izraela, slugu svojih, kojima si se samim sobom zakleo i obećao im: ’Razmnožit ću vaše potomstvo kao zvijezde na nebu i svu zemlju ovu što sam obećao dat ću vašem potomstvu i ona će zavazda biti njihova baština.’«

I ražali se Gospodin pa ne učini zlo kojim se bijaše zaprijetio svome narodu.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 51, 3-4.12-13.17.19

Pripjev:

Ustat ću i poći k ocu svome!

 

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!

Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Otvori, Gospodine, usne moje,
i usta će moja navješćivati hvalu tvoju.
Žrtva Bogu duh je raskajan,
srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.

 

Drugo čitanje:

1Tim 1, 12-17

Krist dođe spasiti grešnike.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Timoteju

Predragi: Zahvalan sam onome koji mi dade snagu – Kristu Isusu, Gospodinu našemu – jer me smatrao vrijednim povjerenja, kad u službu postavi mene koji prije bijah hulitelj, progonitelj i nasilnik. Ali pomilovan sam jer sam to u neznanju učinio, još u nevjeri. I milost Gospodina našega preobilovala je zajedno s vjerom i ljubavlju, u Kristu Isusu.

Vjerodostojna je riječ i vrijedna da se posve prihvati: Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike, od kojih sam prvi ja. A pomilovan sam zato da na meni prvome Isus Krist pokaže svu strpljivost i pruži primjer svima koji će povjerovati u njega za život vječni.

A Kralju vjekova, besmrtnome, nevidljivome, jedinome Bogu čast i slava u vijeke vjekova. Amen.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Lk 15, 1-32

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.«

Nato im Isus kaza ovu prispodobu: »Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: 'Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.' Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.

Ili koja to žena, ima li deset drahma pa izgubi jednu drahmu, ne zapali svjetiljku, pomete kuću i brižljivo pretraži dok je ne nađe? A kad je nađe, pozove prijateljice i susjede pa će im: 'Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu što je bijah izgubila.' Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim zbog jednog obraćena grešnika.«

I nastavi: »Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: 'Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.' I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno.

Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.

Došavši k sebi, reče: 'Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: 'Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.'

Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: 'Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.' A otac reče slugama: 'Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!' I stadoše se veseliti.

»A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: 'Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.' A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: 'Evo, toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.' Nato će mu otac: 'Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje - tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!'«

Riječ Gospodnja.

 

 

24.NEDJELJA KROZ GODINU – C - 11. rujna 2022.

 

Božje izabranje čovjeka i naroda Božjega je konačno.

Tako su i Božji darovi trajni, premda nezasluženi, a često i odbačeni.

 

Izraelci već kod sklapanja Saveza s Bogom odbacuju Boga i njegove darove i njegovu milost i njegove zakone.

Bog im oprašta ne zato što su to zaslužili nego radi vjernosti samome sebi i radi onoga što je sve učinio za svoj narod.

Kod kajanja za grijeh uvijek ostaje otvorena Božja volja za praštanjem.

 

Tako i Isus objašnjava Božju ljubav i brigu za svakoga čovjeka, pa i onoga koji ga trenutno odbacuje:

kao što pastir ide za jednom ovcom, a ostavlja 99,

kao što žena traži izgubljenu drahmu,

kao što čovjek prodaje sve što ima radi jednog bisera;

kao što dobri otac voli rasipnog sina koji se vraća raskajan: jer ga inače ne bi otac čekao da ga ugleda izdaleka, da trči pred njega, da ga izljubi, obuče ga u najljepšu haljinu, stavi mu sandale na noge i prsten na ruku i tako mu vrati sinovsko dostojanstvo;

dobri otac voli i svoga drugoga sina: sve moje tvoje je, i objašnjava mu svoju radost: ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se.

U tim slikama svatko se može naći i odrediti svoj sadašnji stav prema Bogu, prema njegovim darovima i talentima i što je tko učinio od toga dara.

U tom svjetlu riječi Božje pozvani smo prije svega sebe ispraviti u stavu prema Bogu, u postupcima prema bratu čovjeku, u mišljenju o samome sebi: Božji smo i naš je poziv ostati u zajedništvu s Bogom i u ljubavi i zajedništvu s braćom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 772 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It